Коментар | Когато мързелът заслужи уважение

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дълбокото лято е, казва американският философ Сам Кийн, когато мързелът заслужи уважение. Според Георги Господинов - "Август е следобедът на годината".

В "Капитал" решихме да отпразнуваме дълбокото лято с тема, която е малко по-различна от историите, на които обръщаме внимание през другата част от годината. Какво се случи с българските домати е сюжет, който често се обсъжда по пазарите и магазините (краткият отговор е: почти изчезна), но решихме да дадем дългото и пълно обяснение.

Някога България е била световна сила в производството на домати. Основно заради Съветския съюз, който е купувал цялата българска продукция, тук са се произвеждали огромни количества. И досега в Русия за много хора "български домат" е като "френски парфюм" - истинската работа. Представата е едно, но пазарът - съвсем друго.

С разпадането на Съветския съюз и сферата му на "влияние", в която попадаше България, никой вече не беше длъжен да купува от подвасалните му държави нищо, включително домати. Изцяло държавното преди това земеделие се разпадна и частните производители не успяха да си възстановят пазарите, най-вече и заради сериозната конкуренция включително и от държави като Северна Македония, Сърбия и Турция (допреди турската армия да свали руски изтребител през 2015 г).

За разлика от повечето разговори на пазарите в темата на броя ще прочетете история за възхода и падението на българското доматено производство без излишни сантименти в стил "А едно време колко беше хубаво". България може и да е загубила лидерското си място в доматите, но пък е спечелила други. Например няколко години подред тя е най-големият износител на слънчоглед. През 2017 г. България дори беше европейски лидер по производство на тикви. (Извън шегите за Бойко Борисов това се оказа кратък епизод от земеделската ни история, случил се заради безумно високи субсидии за тиквопроизводството.)

Положителните сравнения със случващото се сега не са само в земеделието. Само в този брой на "Капитал" можете да видите няколко, които със сигурност са правени извън дълбокото лято, защото в тях няма никакъв мързел. Историята на създадената от българин компания, която работи за производство на лекарства в околоземна орбита, е в този текст. Преди два месеца на борда на една от ракетите на SpaceX беше изпратена 90-килограмова капсула, която тества как това може да се случи в условията на микрогравитация. Ако се докажат предположенията на основателите на компанията, те казват, че вече ще има аргументи да се обмисля изграждането на индустриален парк в орбита, в който да работят над 1000 души.

Обратно на Земята, в броя може да прочетете интервю с главния редактор на Тhe Happy Reader, който казва, че би било успокояващо човек да вярва, че светът се управлява от четящи хора - "Особено такива, които четат романи, стига да не са фенове на Айн Ранд".

В броя ще откриете още:

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Съжденията горе са опростенчество.
    БГ аграрно-промишленият комплекс заливаше соц.лагера не само с щайги домати, а предимно със зеленчукови консерви.Заливаше! Което говори за сериозна връзка между полето и комбинатите.
    Беше.
    След края на соца, след краха на АПК и връщането на огражданените селяни на "земята в реални граници", това приключи.
    Апропо, навремето БГ беше номер 1 В СВЕТА и в каростроенето многа преди тойота и пр.
    Каква беше причината? Специализациятя на страната ни в СИВ - икономическата общност при "комунизма"...
    Сега сме в друга, капиталистическа, икономическа общност.
    В какво е специализирана страната ни в ЕС?
    Сещам се единствено в износ на гастърбайтъри.
    И на проститутки.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    И на хейтъри като теб.

    Нередност?
Нов коментар