Залезът на домата

Къде изчезна българският домат

Защо от топ износител на домати по време на социализма България се превърна в нетен вносител

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Oт топ износител на домати по време на социализма България се превърна в нетен вносител.
  • Секторът е щедро субсидиран в последните години, но въпреки това производството буксува.
  • Причините са комплексни: неефективна организация на земеделците, ниска производителност, недостиг на работна ръка и още.

От шопската салата, през лютеницата и до почти всяко ястие - макар да е в България едва от около 130 години, доматът е станал неизменна част от живота на българите и има специален статут на национална кулинарна гордост. Въпреки високата консумация обаче - средно около 20 кг пресни домати на човек годишно, държавното финансиране и конкурентната цена през последните десетилетия местното производство видимо буксува и се свива.

Невинаги е било така. През 60-те и 70-те години на миналия век България е сред топ износителите на домати, а в отделни периоди дори се е нареждала на първо място в света по реализирана продукция в чужбина. Например в началото на 60-те страната изпреварва по износ водещи и до днес производители като Нидерландия, Испания, Мексико и Мароко. Производството по онова време надхвърля 8-9 пъти сегашното ниво, а експортът - над 10 пъти.

"Тогава сме произвеждали достатъчно, за да задоволим вътрешното търсене, и същевременно сме изнасяли по 400 - 500 хил. тона годишно", разказва пред "Капитал" Николай Вълканов, основател на неправителствената организация "ИнтелиАгро" и изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия. В сметките обаче трябва да се вземе предвид и много по-мощната по това време консервна промишленост, която е имала солидно международно присъствие, както и фактът, че членството в Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ - икономическата организация на социалистическите страни) е осигурявало профилиране на това какво да се произвежда и къде да се продава.

Сега картината е различна. Българските земеделци отглеждат около 120 - 150 хил. тона домати на година, показват данни на Министерството на земеделието. Това производство не успява да покрие вътрешното търсене и се внасят още 80 - 90 хил. тона годишно. В същото време малка част от местната продукция се продава навън - около 10 - 15 хил. тона годишно, предимно първокласни продукти.

"Демокрацията ни отне и доматите", отбелязват соцносталгиците. Но фактите сочат други причини.

За слабите резултати допринасят неефективната организация на земеделците, ниската производителност и недостигът на работна ръка, а междувременно директното финансиране под формата на субсидии изкривява пазара и води до моментни отклонения, които не подобряват цялостно ситуацията. Все пак повод за оптимизъм е тенденцията, че макар и бавно, обемът на изнасяната продукция през последното десетилетие постепенно се увеличава.

В последните години обаче и ускоряващите се климатични промени - високи летни температури, периоди на суша и нови вредители, засягат значително производството - особено на открито. Този фактор се очаква да влияе все повече в бъдеще.

Съвременният доматен баланс

И днес доматът има централна роля в производството и потреблението на пресни земеделски продукти. Той е и най-изнасяният, и най-внасяният пресен зеленчук (или плод - за тези, които го възприемат така). В периода 2017 - 2021 г. средното ниво на самодостатъчност - вътрешното търсене, което се покрива от местно производство - е 64%, изчислява агроминистерството.

Домати се отглеждат практически в цялата страна. Полското производство е концентрирано най-вече в Пловдивско, Пазарджишко и Хасковско, а оранжерийното - в Югозападна България, предимно Петрич, Сандански и др. През летния сезон (от юли до септември) основен източник за пазара е местното производство, а вносът отслабва. В момента търговската мрежа е залята с домати с етикет "Произход: България". През есента обаче доминират турските домати, а през зимата гръцките повишават дела си и доближават като пазарен дял турските. Най-голям е вносът от Гърция през април и май.

Чери домати се внасят целогодишно, включително от северни страни като Германия и Нидерландия.

За разлика от преди няколко десетилетия, днес основно се консумират пресни домати - потреблението на домакинствата годишно е около 130 хил. тона, без да броим количествата за нуждите на хотели и ресторанти, а в преработвателната промишленост отиват още около 30 - 40 хил. тона.

Това, което определено липсва, е високо качество извън летния сезон. Но това е така навсякъде по света и проблемът е общ за едромащабното производство на домати. "Понякога потребителите негодуват срещу качеството на доматите през пролетта или срещу черешите в началото на май, или че цената на лимоните е висока през лятото и напълно забравят, че за отглеждането на всеки плод и зеленчук си има сезон и това определя както цената, така и външния вид и вкусовите качества", обяснява Вълканов.

Сговорна дружина домати не отглежда

За по-слабото представяне на сектора в последните три десетилетия има много фактори, но може би водещият е липсата на мащаб в производството. Сравнително малките и раздробени стопанства правят производителите по-неконкурентни, тъй като поотделно те не могат да гарантират големи доставки с нужната честота, така че да отговорят на потребностите на големите участници в пазара. Затова търговци често предпочитат договори с производители от други страни, които регулярно осигуряват търсените обеми.

Сдружения на производители на домати, които да предлагат големи количества еднотипна като сортове и качество продукция, в общия случай липсват на българския пазар. Това е и бариера пред разширяването към нови и големи пазари, като отделните производители са в слаба позиция при преговори с търговци и доставчици. Това е и причината често да чуваме как цената при производителя е една, а на сергиите в града - с пъти по-висока.

От сдружения и обединения пазарът би спечелил - те са предпоставка за повече контрол на качеството, по-добро планиране, по-лесна реализация на продукцията, по-силни преговорни позиции и по-ниски разходи.

Производители и специалисти, с които "Капитал" разговаря, обаче посочват и други трудности при производството на домати, свързани с напояването - недостатъчна инфраструктура и високи разходи, както и недостиг на работна ръка. А производителността в сектора цялостно остава по-ниска в сравнение с конкурентни държави.

Всичко това пречи на по-мащабното производство, което иначе сравнително лесно би могло да се възползва от възможностите на късата верига на доставки и ефективността на модерната търговия. Всъщност никой не предпочита да превозва плодове и зеленчуци на дълги разстояния - относително ниската себестойност на стоката означава по-висок дял на транспортните разходи и по-висок риск от загуби, обясняват експерти. Затова търговците имат полза от местно снабдяване, стига то да отговаря на нуждите им за качество и количество.

Субсидиите не са панацея

Широко разпространено виждане в обществото и сред производителите е, че субсидиите за сектора са недостатъчни и по-ниски от тези в други страни. Това обаче е по-скоро мит.

След 2016 г. въпреки по-ниската обща ставка по Схемата за единно плащане на площ в България спрямо по-старите членки на ЕС секторите плодове и зеленчуци получават допълнително финансиране по схемите за обвързана подкрепа. България например единствена в ЕС подкрепя и производството на домати за пресен пазар - субсидии в другите страни са само за домати за преработка, и то в по-малък размер, отколкото в България, обясняват от "ИнтелиАгро". По техни данни обвързаната с производството на домати подкрепа (финансирането за подгрупата "Домати, краставици, корнишони и патладжан" - бел. ред.) нараства от 130 - 140 лв./дка през 2018 г до над 200 лв./дка към 2021-2022 г. Ако към това се добавят и субсидията за площ, общото подпомагане достига 250 лв./дка. От организацията са изчислили, че когато в България кумулативното подпомагане за домати (по всички схеми) е било около 150 лв./дка, в Гърция то е било около 90 лв./дка.

Следователно предимствата на южната ни съседка трябва да се търсят другаде - в по-дългия сезон, по-ниските разходи за отопление, по-добрата организация на производителите, привличането на сезонни работници от трети страни и по-добре уреденото напояване.

Тенденцията се потвърждава и от Министерството на земеделието. От отговори на ведомството за "Капитал" става ясно, че българските зеленчукопроизводители ще са още по-облагодетелствани в новия програмен период 2023 - 2027 г.: "По отношение на оранжерийното производство няколко са държавите членки, които ще предоставят подкрепа, сред които и България, като най-високо е нивото на подкрепа у нас." В сравнение с останалите култури зеленчуците получават по-високо подпомагане и с директни плащания, тъй като тяхното отглеждане е определено като чувствителен и приоритетен сектор.

От министерството отчитат необходимостта от инвестиционна подкрепа за сектора за внедряване на машини, съоръжения и технологии, за което също има предвидени средства за производителите. Зеленчуковите стопанства имат необходимост от инвестиции в машини за обработка и прибиране на реколтата, които да автоматизират в по-голяма степен работните процеси, което може да облекчи недостига на работна ръка.

В крайна сметка субсидиите за домати вече надхвърлят нивата в други членки. Те обаче не са панацея. Подпомагането на сектор плодове и зеленчуци в ЕС не цели да увеличава производството, а да предпази т.нар. чувствителни сектори от свиване. Така отговорът на въпроса как България може да произвежда повече домати и с по-добро качество не бива да се търси в субсидиите. "Условия не се създават просто като раздаваш едни пари", категоричен е Вълканов.

Според него подпомагането за плодове и зеленчуци трябва да става през инвестиционни мерки, да включва задължителни елементи на защита на продукцията (напояване, мерки против градушки, измръзвания и пр.), а ако има директно субсидиране, то да минава изцяло през специфични организации на производители. "Българските фермери трябва да осъзнаят нуждата от това, което в САЩ се нарича маркетингов борд - обединение на производители с цел подпомагане на реализацията. Асоциациите и браншовите камари са хубаво нещо, но те не могат да решат всички проблеми в земеделието", допълва той.

Връщане на картата

Въпреки общата стагнацията на сектора в последните години има нотки на оптимизъм. За периода 2020 - 2022 г. производството доближава 120 хил. тона годишно - с десетина процента над средното за 2010 - 2012 г. Износът през 2021 г. пък достига най-високо ниво от 30 години насам - около 15 хил. тона. Трябва да се има предвид, че добивите на полски зеленчуци се колебаят в годините заради пазарна конюнктура, климатични фактори и субсидиите, но все пак факт е, че износът на домати плавно, но постоянно расте (виж графиките на стр. 14-15). Той е насочен най-вече към Румъния, което е нормално поради географската близост и свързаност на тамошния пазар с градинарството отвъд река Дунав. Ако тенденцията се запази, можем да заговорим и за постепенно завръщане на България на картата на износителите.

Иначе вносът в условията на свободна търговия е нещо нормално и не трябва да ни притеснява това, че купуваме вносни домати, особено ако са хубави и изгодни. Дори Испания, която изнася 500 - 600 хил. тона пресни домати на година, внася до 200 хил. тона от Мароко. Друг нетен износител - Гърция, също внася известни количества. Именно това означава работещ пазар, а свободният стокообмен между държавите позволява всеки да запълва нуждите си в периоди, в които собственото му производство не достига или е твърде скъпо за потребителя.

Как се стигна до залеза на домата?

Падането на социализма и преходът от планова към пазарна икономика е преломен момент за сектора, когато от водещ износител на домати страната се превръща в нетен вносител. Основните причини са две и са свързани със смяната на икономическата и политическата конюнктура във вътрешен и в международен план.

Първо, окрупненото и централно планирано производство се раздробява на малки частни стопанства, които трябва да се конкурират и помежду си, но и с производители от останалите страни. Втора причина са геополитическите трансформации от края на 80-те и началото на 90-те години. С разпадането на СССР и СИВ България губи сигурния си пазар, който дотогава е поемал продукцията без значение от качеството. Макар за този период данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН за износа по дестинации да са откъслечни, те красноречиво показват, че по-голямата част от експортните количества са били насочени именно към СССР. Не на последно място, липсата на твърда валута по това време затруднява стокообмена със Западния свят.

България влиза в социалистическия блок като земеделска страна и лесно намира пазар за продукцията си в рамките на този строй, където водещ принцип е автаркията (т.е. стремежът вътрешните потребности да се задоволяват от местно производство). А този износ е ставал и на цени, които са фиксирани за дълги периоди от време и не се влияят от колебанията на международните пазари или пък от качеството на продукцията.

Не на последно място, за разлика от сега, преди 1989 г. пазарът на труда в България е напълно заключен и зеленчукопроизводството няма проблеми с осигуряването на работна ръка. "Лесно е да произвеждаш много, когато никой не гледа цена и качество, когато не се конкурираш с по-ефективни от теб производители и когато си си подсигурил евтина работна ръка. Това накратко е и причината в онзи период да имаме такива привидно силни позиции в отглеждането и износа на домати", обобщава Вълканов. Привидно, защото "не бива да се забравя липсата на конкуренция, липсата на избор, а понякога и липсата на стоки - каква полза от това, че имаш много домати, ако не можеш да откриеш сирене в магазина".

През 90-те години аграрният сектор в България много бързо се декапитализира. Страната ни влиза в ЕС с раздробено, технологично остаряло производство и става част от един много силно конкурентен общ пазар, на който страни като Испания, Италия и Гърция освен друго имат и естествени предимства. Към това трябва да прибавим и голямата емиграция и загуба на работна ръка, особено в трудоемки дейности като зеленчукопроизводството с неконкурентни възнаграждения.
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jvi37646859 avatar :-|
    jvi37646859
    • - 13
    • + 12

    Че кое не успяха да съсипят демокрадците под мъдрото ръководство на западните си покровители, та се чудите за домата? Камък върху камък не остана. Още със самия ударен преход от планова към пазарна икономика беше заложен провалът на България. Вместо надграждане и преобразуване на съществуващото - пълно унищожение и разграбване, върнало България с век назад във всичко. Криминалната приватизация, членството в ЕС при унизителни условия с по-ниски субсидии спрямо западните производители, липсата на опит и култура в частния сектор (включително за сдружаване) в един силно конкурентен единен пазар и пр. и пр. Вместо консерви, сега изнасяме суровини за фуражи, явно това е приоритет на държавата.

    Нередност?
  • 3
    alex.k avatar :-P
    alex.k
    • - 6
    • + 8

    До коментар [#1] от "jvi37646859":

    Какво общо има "членството в ЕС" с "липсата на опит и култура в частния сектор"?
    Май някои и мозък ви липсва?

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#3] от "alex.k":

    Човекът ви го е написал - "членството в ЕС при унизителни условия с по-ниски субсидии спрямо западните производители". Явно според него вносът от тези страни пречи на местното производство и българският производител е поставен при неравни условия и не е конкурентоспособен.
    Иначе втори пост от чета от вас alex.k днес и виждам обиди на мозък и мозъчна дейност. Не е хубаво това което правите :(

    Нередност?
  • 5
    alex.k avatar :-P
    alex.k
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#4] от "scuby":

    Извинявам се ако съм бил разбран погрешно.
    Това не са обиди, а констатации на база на предишното изказване.

    А именно:

    1. Да се твърди, че "членството в ЕС при унизителни условия", е (меко казано) безумно, при положение, че България е огромен нетен получател на европейско финансиране.

    2. Да се твърди, че "членството в ЕС" и "по-ниски субсидии спрямо западните производители", са някак си свързани, също е знак за липса на мисловна дейност. Да не говорим, че Турция (откъдето се внася най-много) въобще не е "западен" производител.

    Нередност?
  • 6
    gyk16569687991130058 avatar :-|
    МИРОСЛАВ БАЛЧЕВ
    • - 1
    • + 10

    Доматите изчезнаха там, където изчезнаха института по пшеницата и слънчогледа - ИПС - Генерал Тошево, институти по овощарство и градинарство и др. подобни, където изчезна бригадирското движение.........Разбирай пълна съсипия преди тотална приватизация на границите, Черноморието и страната. Искахте капитализъм - ето ви капитализъм от див по-див, от брутален по-брутален. И кой му е виновен на BG капитализма - все някой му е виновен, че не може да краде още повече. Какво стана с парите за магистралите или да не си разваляме дослука? Какво стана със сараите? Сакън, дума да не става. Какво стана с КТБ? Ами какво да стане. Хайде да не разравяме, че замирисва яко. Все мирише, аха, аха да се покаже нещо, но освен воня - нищо друго. Май само военното производство и горивата са във възход. На селското стопанство - тури му пепел. Основно зърнари, а всички останали дишат през сламка. Пчеларите пак ги прецакаха с вместо широко рекламираните 12 лв. на семейство, получиха по 2. А щом пчеларите при тази криза получават малко, то следва изчезване и на други зеленчуци...Ама нали в Кауфланд и Лидъл и Била има. Защо бабичките да се мъчат на село?! Те и без друго до 5 - 10 години ще бъдат ликвидирани. Клиничните пътеки и магистрали се грижат за това. Тъкмо и на пенсионната система да и олекне. И на бюджета, че да си купим нови въртолети и самолети.....

    Нередност?
  • 7
    ruslan_2023 avatar :-|
    Росен Радославов
    • - 1
    • + 4

    Климатичните промени унищожават всичко, но да, най-вече доматите. Прошка няма и тази година се видя най-ясно.
    Работната ръка. Когато нашите баби се пенсионираха всичко свърши. Още при соца. Безплатната работна ръка. Безплатна на практика. Баба ми беше доволна. Хляба с купони от ТКЗСето, но заплатата никаква. Есента екскурзия до южна България с автобус и толкова. Няма как да стане. Прибиране на реколтата със "Зил", който в полето гори 50 литра бензин на сто километра.
    Доматите, които сега се произвеждат са жива химия.
    И не е странно, че изнасяме за Холандия домати. Там те са нещо, което холандците няма откъде да вкусят. Същите сегашни химически домати са в пъти по-добри от техните.

    Нередност?
  • 8
    ruslan_2023 avatar :-|
    Росен Радославов
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "jvi37646859":

    Виж сега. Ще ти го кажа нежно.
    Соца свърши и вече трябва да се работи наистина.
    Кое да надграждаш искаш? "ЗИЛ", който гори 50 на сто бензин и прибира жито по 10 стотинки килото? Няма как да стане.

    Нередност?
  • 9
    lsz44646876 avatar :-|
    lsz44646876
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#3] от "alex.k":

    Ще опитам да го обясня още по-просто като за лица със специални образователни потребности като теб. "Общото" между "липсата на опит и култура в частния сектор" и "в един силно конкурентен единен пазар" е, че първото води до пагубни резултати в условията на второто и е една от причините за българския провал в селското стопанство, както се разбира и от съответното изречение. Това е като да те изведат на ринга срещу професионален боксьор; сега успя ли да проникне нещо в кратунката ти?
    Но за да бъде неуспехът ти още по-сигурен, западните членки успяха да ти наложат и по-ниски евросубсидии спрямо тези за собствените си производители при преговорите за присъединяване на България в ЕС с цел да защитят производството си от твоето. Което само по себе си е унизително за всеки уважаващ себе си гражданин и държава, както и други клаузи със същата цел. Това води до неравни условия, цени, печалби при опитите за износ на продукция в ЕС или трети страни. Води до още по-голямо изоставане от старите членки.
    Към всичко това сложи и некадърното управление, зануляването на всички традиции, достижения и пазари от миналото, приоритизиране производството на фуражно зърно и слънчоглед с ниска добавена стойност и пр. и пр.

    Нередност?
  • 10
    lsz44646876 avatar :-|
    lsz44646876
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#8] от "Росен Радославов":

    Да се внушава, че всичко през социализма е било неефективно и затова е трябвало да го съсипем, започвайки от нулата, е тежка некомпетентност и седерастки екстремизъм. На "ЗИЛ" се качи след 89-та, образно казано, затова и резултатите ти са такива. Хубаво се "наработи" ...

    Нередност?
Нов коментар