Анализ | "Катаргейт" и културата на безнаказаност в ЕП

Осем месеца след избухването на скандала все още не е въведена нито една от обещаните нови мерки срещу корупцията

Освен мрежата от финансови транзакции и задкулисни договорки скандалът разкри, че ЕП не прави почти нищо, за да се предпази от тях
Освен мрежата от финансови транзакции и задкулисни договорки скандалът разкри, че ЕП не прави почти нищо, за да се предпази от тях
Освен мрежата от финансови транзакции и задкулисни договорки скандалът разкри, че ЕП не прави почти нищо, за да се предпази от тях    ©  Shutterstock
Освен мрежата от финансови транзакции и задкулисни договорки скандалът разкри, че ЕП не прави почти нищо, за да се предпази от тях    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сердар Вардар в коментар за Deutsche Welle

След като напуска Турция и се установява в Лондон през 1992 г., Хакан Камуз учи международни отношения, а по време на магистратурата си по военни науки в King's College е преводач и асистент на адвокати, които помагат на турски граждани в британската столица. В крайна сметка Камуз става юрисконсулт.

Създава и множество компании, регистрирани в Обединеното кралство и Турция. Някои от тях го свързват с избухналия в Европейския парламент корупционен скандал, наречен "Катаргейт". Камуз е собственик на правната консултантска компания Stoke White и също е член на борда на Radiant Trust, фондация, която подпомага правозащитни организации по света.

В края на 2022 г. членове на ЕП, включително зам.-председателката му Ева Каили от Гърция и нейния партньор Франческо Джорджи, бяха арестувани в Брюксел по обвинения в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация. Според ранните информации за скандала длъжностни лица от Катар, Мароко и Мавритания са платили луксозни пътувания и са превеждали пари към представителите на ЕП, за да повлияят на решения като това от 2021 г., което даде достъп на катарските авиолинии до летища в ЕС. Въпросните евродепутати са лобирали също за въздържане на ЕП от критики към трите държави, свързани с човешките права.

В края на 2022 г. членове на ЕП, включително зам.-председателката му Ева Каили от Гърция и нейния партньор Франческо Джорджи, бяха арестувани в Брюксел.

Антонио Панцери, италиански евродепутат от 2004 до 2019 г., е заподозреният ръководител на операцията, който също беше арестуван. Според показанията им Джорджи и Панцери са използвали фиктивна компания в Италия, наречена Equality Consultancy SRL, за да легитимират финансовия поток, вместо да продължат да разчитат на пари в брой за подкупи. Панцери свидетелствал, че пари от Катар са били прехвърлени чрез "турски адвокат в Лондон", посочвайки името на Хакан Камуз.

Камуз официално не е сред заподозрените. Документи показват, че през 2019 г. и 2020 г. фирмата му Stoke White и фондацията Radiant Trust са изпратили общо 115 000 евро на италианската Equality Consultancy. Камуз каза пред "Дойче веле", че е направил плащанията в замяна на "услуги за етично лобиране" от страна на Джорджи, за да подобри профила на работата си в областта на човешките права в Европейския парламент.

Според Paradise Papers - разследване на "Зюддайче цайтунг" и Международния консорциум на разследващите журналисти от 2017 г., компания с името Radiant Properties Limited е регистрирана на британския данъчен рай остров Джърси и се управлява се от Radiant Trust. Фирмата за недвижими имоти е собственост на Халид ал Тани, виден член на катарското кралско семейство и главен изпълнителен директор на Qatar International Islamic Bank. Radiant Trust, намерена в Paradise Papers, и едноименната фондация, на която Камуз е попечител, са регистрирани в една и съща юрисдикция със съвпадаща дейност. Камуз отказа да коментира евентуалната си връзка с кралското семейство на Катар.

Освен мрежата от тайни финансови транзакции и задкулисни сделки обаче скандалът "Катаргейт" разкри и друго - фактът, че Европейският парламент не прави почти нищо, за да се предпази от тях. След избухването му председателката на ЕП Роберта Мецола предложи пакет от 14 мерки за предотвратяване на по-нататъшни скандали с корупция и подкупи. "Няма да има замитане под килима", каза Мецола тогава.

Николас Айоса, заместник-директор на Transparency International EU, не е впечатлен от думите й. Той посочи, че ЕП е "предсказуемо неамбициозен" по отношение прозрачността. "Депутатите живеят в култура на безнаказаност толкова дълго, че им е трудно да приемат, че трябва да направят истински реформи", каза Айоса.

Все още дори първоначалните мерки не са гласувани - това трябваше да са бързи и лесни за приемане предложения, които щяха да се включат в по-голям пакет от реформи. Проектът беше планиран за гласуване през юли, но това беше отложено за септември, след като фракциите не успяха да постигнат съгласие за мерките за ограничаване и докладване на контакти между евродепутати и лобисти. Така осем месеца след избухването на "Катаргейт" няма въведени никакви нови правила срещу корупцията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар