Коментар | Бизнес лидерите се притесняват от възхода на "Алтернатива за Германия"

Партия, която иска да отмени еврото, да отхвърли имиграцията и да отрече климатичните промени, вреди на интересите на германската индустрия

"Алтернатива за Германия", която се роди преди 10 години като евроскептична, стана също антимериканска и проруска
"Алтернатива за Германия", която се роди преди 10 години като евроскептична, стана също антимериканска и проруска
"Алтернатива за Германия", която се роди преди 10 години като евроскептична, стана също антимериканска и проруска
"Алтернатива за Германия", която се роди преди 10 години като евроскептична, стана също антимериканска и проруска
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Партия, която иска да отмени еврото, да отхвърли имиграцията и да отрече климатичните промени вреди на Германия като на място за правене на бизнес", предупреждава Карл Хеусген, председател на германския Съюз на производителите на машини и съоръжения VDMA. Неговият колега Райнер Дулгер от работодателската група BDA казва, че силното представяне на крайнодясната "Алтернатива за Германия" го разстройва както лично, така и като предприемач. А президентът на Германския индустриален съюз BDI Зигфрид Русвурм заяви на Източногерманския икономически форум в Бад Заров през юни, че "ксенофобията и предразсъдъците са последното нещо, от което се нуждае нашата страна".

В следвоенна Германия бизнес лидерите изключително рядко говорят така открито за голяма политическа партия. Но политиките, прокарвани от "Алтернатива за Германия", биха били толкова пагубни за интересите на германската индустрия, че ръководителите на основните бизнес асоциации алармират за възхода на партията на местно равнище и в социологическите проучвания.

"Алтернатива за Германия" се появи преди десет години като формация, фокусирана върху една тема, а именно евроскептицизма. Но оттогава се превърна в антиимигрантска популистка партия, подобна на други крайнодесни партии в Европа, само че по-радикална в някои от своите икономически предложения. Тя все още е евроскептична: "Виждаме ЕС като неподлежащ на реформи и провален проект", се посочва в програмата на "Алтернатива за Германия" за изборите за Европейски парламент догодина. Формацията иска да отмени еврото и самия парламент, както и да превърне съюза в "конфедерация от европейски нации". Тя отхвърля политиките на ЕС за климатичните промени и за миграцията. И иска да изгради "крепостта Европа", като засили граничния контрол и увеличи депортациите.Антиамериканска е, а напоследък и проруска.

За изненада на мнозина в германската бизнес сфера "Алтернатива за Германия" достигна до второто място в последните социологически проучвания, като около 20% от гласоподавателите казват, че смятат да я подкрепят на следващите избори. Това поставя партията зад Християндемократическия съюз - основната дясноцентристка сила, но също и пред социалдемократите на канцлера Олаф Шолц. Освен това тя е най-силната формация в четири от петте източногермански провинции.

За изненада на мнозина в германската бизнес сфера "Алтернатива за Германия" достигна до второто място в последните социологически проучвания.

Изправени пред лека рецесия, високи цени на енергията, затормозяваща бюрокрация и безпокойство заради войната в Украйна, германските бизнес лидери вече се бият на много фронтове. Може би най-голямото им притеснение в момента е липсата на професионална работна ръка, която трябва да дойде предимно от чужбина заради демографски проблеми на страната. Според проучване на Ifo сред 9000 компании въпреки икономическото забавяне 43% от анкетираните фирми регистрират недостиг на квалифициран персонал през юли спрямо 42% през април. Над 75% от компаниите, осигуряващи данъчни, правни и консултантски услуги, посочват, че не могат да намерят кадрите, от които се нуждаят.

Подпомогнати от субсидии на стойност около 15 млрд. евро от германското правителство, източните провинции Саксония и Саксония-Анхалт наскоро привлякоха общо 40 млрд. евро под формата на инвестиции от Intel и TSMC - американски и тайвански производители на чипове. Те ще се нуждаят от хиляди професионални работници, но "Алтернатива за Германия" е особено силна и на двете места. Според съветник на Intel реалната или предполагаемата местна ксенофобия вероятно ще се превърне в голям проблем в привличането на таланти от чужбина в Германия въпреки ниските наеми, изобилието от пространство и безплатни училища и детски градини.

Германското правителство е наясно с проблема. "Днес служителите и квалифицираният персонал могат да избират къде да отидат. И често решенията се вземат въз основа на т.нар. меки фактори", коментира Шолц на форума в Бад Заров. Той заяви, че германците трябва да разберат, че "чуждестранните професионални работници не само са необходими, а наистина добре дошли", и обеща да въведе най-модерната имиграционна система в света. На 23 август неговият кабинет прокара законодателство, облекчаващо правилата за получаване на германско гражданство, като например продължителността на необходимия престой на кандидата в Германия. Но това няма да бъде достатъчно, за да компенсира щетите, нанесени от "Алтернатива за Германия".

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hgj16938826321191465 avatar :-|
    Peter Petrov
    • - 1
    • + 1

    Евроскептиска, антиимигрантска, антиамериканска и проруска - нищо ново под слънцето :(

    Нередност?
  • 2
    npocmaka avatar :-|
    npocmaka

    Ако левите либерали не бяха разтворили широко "бузките" за мигранти алтернатива за Германия щеше да е маргинална партийка.

    Нередност?
Нов коментар