Коментар | Едно време какви зими имаше

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зимите са различни. Може да има спорове дали да го наричаме промяна в климата или климатична криза, но между зимите на сегашните възрастни хора, тези на средна възраст и децата има големи разлики. Първите помнят тунели от сняг, през които са ходели на училище, по-старите - и как колелата на каруците са се сменяли с плазове като на шейни. Средното поколение помни зими, в които през по-голяма част има дълбок сняг. По официални данни през зимата на 1999-2000 г. София е била покрита със сняг от втората половина на декември, до средата на март. Целият януари и целият февруари снегът не се е топил. Миналата зима нямаше нито един снежен ден. Сегашните петгодишни деца на практика едва ли помнят да са се пускали с шейни в София.

Идващият уикенд може и да донесе отново сняг в България, но и той по-скоро ще бъде повече доказателство за променения климат, отколкото за нормализация. Въпреки това зимата, която идва, най-вероятно ще бъде отново рекордно топла. Ако има студени моменти, те ще бъдат заради променената динамика в атмосферата около Северния полюс - ще идват внезапни и силни, но кратки ледени вълни.

"Капитал" рядко се занимава с метеорологични прогнози, но в случая времето е голяма новина. Промяната е съществена и последствията са много по-сериозни от това, че децата пропускат спомените с шейни. По-топлата зима намалява цените на енергоизточниците и това е добре, но има и много негативни ефекти.

Екстремните климатични явления като бури, наводнения и студени вълни причиняват щети върху публичната и частната инфраструктура, както и други повреди. Това освен загуби за обществените разходи и засегнатите компании увеличава загубите на застрахователните дружества, съответно и цените на техните услуги. За сметка на това строителните компании ще спечелят, защото ще имат повече работа, а също и повече време през годината, за да работят. В българската традиция от векове строителите празнуват на Димитровден (26 октомври), защото след тази дата обикновено времето не е позволявало да се работи. Сега, близо месец по-късно, времето е идеално и вероятно ще стане отново подходящо месец по-рано през пролетта.

Очевидно новият климат ще предизвика промени в много други посоки, но между споровете как точно може да се предотврати това е добре да се започне адаптацията към него. От жилищата, през публичната инфраструктура и системите за реакция при бедствия, всичко това трябва да се адаптира към новите реалности. (Вижте всичко за идващата зима в темата на броя.)

Удивително подобна е и зимната прогноза за политическата среда в България. Полицейското насилие покрай протестите срещу ръководството на българския футбол, освен че беше откровена злоупотреба със сила (вижте коментар тук), показа и поне част от реалното разпределение на властта в коалицията между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ. Вътрешният министър се оказа от първата политическа двойка (вижте анализ тук).

Една от големите изненади в тази управленска конфигурация беше Пеевски. По силата на парадокс от неговите гласове зависят промените в конституцията, които трябва да изчистят модела "Пеевски" от съдебната система. В същото време присъствието му създава напрежение в коалицията, докато политическите му амбиции нарастват и той иска да оглави ДПС. Как се балансират всички тези конфликти сред управляващите - вижте в този текст.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 4

    Капитал беше един от двамата - или мистър Джекил, или д-р Хайд, които сътвориха новия Пеевски.
    Капитал, който десетилетие следеше и описваше всяка придобивка и канселиране на предприятие от Пеевски от година рухна до фигурката на трите маймуни със запушените уста, очи и уши, когато Пеевски и Борисов (мафията) бяха натиснати да крепят правителството на аджамиите от ПП-ДБ-ДС.
    Капитал бе един от перачите на имиджа на мафията, защото мафията подкрепяше в НС ПП-ДБ, чиито официоз се явява медията.

    Така че е върховно лецемерие баш главният редактор на Капитал (или м-р Джекил, или д-р Хайд?) да се доближава до темата Пеевски.

    Неолибералните партии и медии изпраха и отгледаха новият Пеевски - своя гробокопач. И при това го изпуснаха от лабораторията.
    Няма да е далеч времето, когато въпросният ще се разправи и със своите създатели, и с технити мисирки.

    Иначе публикацияга говори за доста силиконов морал.

    Нередност?
Нов коментар