Кой трябва да чисти снега в София и защо всяка година това е проблемно

Общината и Столичният инспекторат следят за контрола и могат да налагат санкции при неизпълнение, включително за непочистени тротоари и квартални улици

При почистването на снега в столицата за пореден път бяха пренебрегнати тротоарите и това поднови спора къде това е отговорност на общината, къде - на жители и собственици на сгради
При почистването на снега в столицата за пореден път бяха пренебрегнати тротоарите и това поднови спора къде това е отговорност на общината, къде - на жители и собственици на сгради
При почистването на снега в столицата за пореден път бяха пренебрегнати тротоарите и това поднови спора къде това е отговорност на общината, къде - на жители и собственици на сгради    ©  Надежда Чипева
При почистването на снега в столицата за пореден път бяха пренебрегнати тротоарите и това поднови спора къде това е отговорност на общината, къде - на жители и собственици на сгради    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • За зимното почистване отговарят същите фирми, които се грижат за сметоизвозването.
  • Договорите с тях са за 430 млн. лв. в срок от пет години (2020 - 2025 г.).
  • Сегашният модел на работа позволява удобно размиване на отговорности.

Заледените тротоари в столицата за поредна година поставиха въпроса кой е отговорен за зимното почистване в столицата, как е организирано, каква е ролята на общината, каква - на отделните граждани, каква - на почистващите фирми. В случая няма чак толкова голямо значение дали градът се управлява от Йорданка Фандъкова или от новия кмет Васил Терзиев - за почистването в града отговарят същите фирми, които се грижат за сметоизвозването в деветте зони на София срещу общо 430 млн. лв. в рамките на пет години (до 2025 г.). Изключение са пътищата в планината Витоша и Околовръстното, които се почистват по друг договор за зимна поддръжка на пътна мрежа на стойност над 20 млн. лв. А за парковете и градините отговаря общинско предприятие.

Разбира се, работа на кмета и подчинените му дирекции в тази област, както и най-вече на Столичния инспекторат, е да следят за спазването на въпросните договори. В клаузите има предвидени немалко санкции, в случай че избраните фирми не си вършат работата. Такива обаче не е известно да са налагани често.

Кой трябва да чисти тротоара?

Самите жители имат задължение да почистят пред входовете на блока си, но и фирмите изпълнители имат отговорността да почистват тротоарите.

Според договорите трябва да се извършва "механизирано почистване от сняг на тротоари, пешеходни зони, велоалеи" със специализирана техника и да се разпръсква сол. Включено е и ръчното обработване и почистване на тротоарите, подлезите, пасарелките, спирките на градския транспорт.

Разходка дори по централните улици "Раковска" или "Шишман" обаче сочи, че това видимо не се случва. По-голяма част от тротоарите е заледена, почистено е около спирката на градския транспорт срещу НАТФИЗ, но само около нея, цялата велоалея е потънала в сняг, вероятно защото почистващата машина няма как да мине през поставените обезопасителни колчета или гумените пътни разделители. Отново пример за работа "на парче".

Дори и да приемем, че е изцяло отговорност на гражданите да чистят пред жилищните кооперации, за тротоара по "Графа" би следвало се грижи общината. Уви, и той е заледен, а в участъка при градинката "Св. Седмочисленици" напреки е паднало дърво, което и към обед в понеделник продължава да препречва пътя, създавайки опасност за преминаващите предвид трамвайното трасе.

На няколко метра от този участък обаче служители чистят снега в градинката.

Тук обяснението вероятно е в размитите отговорности - докато фирмата "Титан" отговаря за зимното почистване на улиците в центъра, по друга линия се чистят парковете и градините в София - предимно от общинското предприятие "Паркове и градини", към чиито отговорности спада "почистване на алеите, площадките, зелените площи от шума, на алеите от сняг и местата с масово движение - от лед през зимата, проходните скверове и езерата в парковете и градските градини".

В сградата на Министерството на вътрешните работи някои от прозорците са счупени и сега са загърнати с черни плакати. Точно срещу тях лежи отсеченото стъбло на голямо дърво, преобърнало се от вятъра, заедно с парчето земя под основата му, надигнала и изкъртила прилежащите новопоставени плочки.

Рекордният брой паднали дървета през последните три дни реално поставят въпроса за това как се следи растителността в столицата и дали се полагат нужните грижи.

За поредна година кръстовищата както в центъра, така и в кварталите пък приличат по-скоро на снежни лабиринти. При почистването на булевардите с машини снегът се събира на купчини, които се трупат точно по линията на тротоарите и където са светофарните бутони за пресичане. В договорите се казва ясно, че задължение на изпълнителите е да товарят въпросният сняг и да го извозват - например в деретата на столичните реки.

Силата на общината: санкции, за да няма "втори път"

Контролът над услугите за сметоизвозване и зимно почистване е в ръцете на общината. Когато тя констатира, че върху улиците с обществена значимост има сняг, лед и киша, или вътрешнокварталните улици са непроходими, след като са минали четири часа от регистриране в оперативния център на Столичния инспекторат, тя приема, че фирмата изпълнител не си е свършила работата или си я е свършила некачествено. После издава писмено съобщение за неизпълнение и на изпълнителя се налага санкция.

Глобата за непочистено пътно платно в този срок е 500 лв., а за непочистена спирка на градския транспорт - 2 хил. лв., като фирмата разполага с един час да отстрани проблема след налагането ѝ, става ясно от техническата спецификация към обществената поръчка.

В случай че не е завършено почистване на спирките на градския транспорт, велоалеи, подходите към подлезите и стълбите, подходите към метростанциите от сняг и лед до 07.30 ч. или до 18.00 ч. при продължаващ снеговалеж, общината не заплаща конкретната непочистена площ и отново се налагат санкции, пише още там.

Разбира се, при подобна снежна обстановка винаги е трудно ресурсите да се разпределят правилно и да се отговори на всички сигнали от граждани. Важно е обаче да се знае, че общината винаги има какво да направи, ако иска да подобри начина на работа.

Новият кмет Васил Терзиев нееднократно заяви, че има амбицията да промени условията при следващия търг за сметосъбиране, който включва и зимното поддържане. При откриването на старта на строителните работи по новото метро през "Слатина" той заяви днес, че основните пътни артерии са почистени и "напредва много работата в кварталите". И добави, че предстои среща през настоящата седмица, на която да се анализира реакцията и действията на службите през изминалите два дни и да се предприемат адекватни действия при бъдещи извънредни ситуации.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар