Коментар | Цената на корупцията трябва да стане "забранително висока"

Цената, която се плаща от разкритите извършители в България, е смехотворна и по никакъв начин не обезкуражава държавните и общинските служители да участват в корупционни схеми или други измами

Сегашната уредба е празник за всички корумпирани и крадци
Сегашната уредба е празник за всички корумпирани и крадци
Сегашната уредба е празник за всички корумпирани и крадци
Сегашната уредба е празник за всички корумпирани и крадци
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Йордан Карабинов е управляващ партньор в JK&Partners, съосновател на Антикорупционния фонд и автор на книгата "Система за превенция на корупция и измами"

Основната цел на една система за превенция на корупция и измами е да въздейства на психиката и да възпира потенциалните корумпирани служители, измамници и крадци да не извършват такива дейности. Какво възпира потенциалните измамници:

  • Страх от разкриване
  • Размерът и видът на санкциите, понесени от разкритите измамници
  • Общественото порицание.

Когато ние, одиторите, говорим за размера и вида на санкциите, имаме предвид "цената на измамата", която се заплаща от разкритите извършители. За да бъде възпираща, тази цена трябва да е "забранително скъпа" за измамника. Това означава финансова или социална цена, платена от разкрития измамник, която е толкова висока, че е направо съсипваща за него. И толкова съсипваща, че да откаже потенциален измамник да участва в корупционни схеми или измами, за да не му се наложи да плати тази забранително висока цена. А тя трябва да има различни компоненти като глоба, задължителен период затвор и социално порицание под формата на забрана за работа в публичния сектор. От моя опит в чужбина си спомням, че организацията (американска) можеше да наложи санкция на разкритите измамници под формата на спиране на пенсията на служителя за периода, в който той е работил в нея. Частта, която се плаща от организацията, в размер на 60% можеше и често се отнемаше от пенсионната партида на разкрития измамник, а натрупаните средства в нея се прехвърляха на другите служители.

Един депутат в Народното събрание ми сподели, че знае, че в Германия на държавните служители, уличени в корупция и измами, не им се признават за пенсионен стаж годините, през които са работили за държавата. Това е същото. Отнемането на пенсията за стажа в публичния сектор е забранително висока цена, която трябва да се приеме от парламента.

За мен цената на корупцията и измамата, която се плаща от разкритите измамници в България, е смехотворна и по никакъв начин не обезкуражава държавните и общинските служители да участват в корупционни схеми или други измами. Всички политици, дори от тези партии, чиито лидери са обвинявани в огромна корупция и рекет, декларират, че те са против корупцията и кражбата на обществен ресурс. Често някои политици казват, че корупцията е най-голямото зло за нашата държава. Ето защо аз мисля, че всички те биха се съгласили или поне на теория биха подкрепили законодателни мерки, които да направят корупцията забранително скъпа за разкритите служители в държавни и общински структури, взели подкупи или участвали в други кражби или злоупотреби с държавен ресурс. Ако откажат, бих искал да чуя техните аргументи. Не разбирам какво ще им попречи да го направят, освен ако не са корумпирани и се страхуват при разкриване да платят тази забранително висока цена.

Смехотворен закон за защита на податели на сигнали

На 20 октомври 2023 беше публикувана втората версия на Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Моят анализ на закона сочи, че той е нарочно написан само за да отбие номер, а предвидените санкции са смехотворни и не възпират корумпираните, крадците и техните съучастници да упражняват репресии срещу податели на сигнали. Това действа възпиращо на свидетелите на корупция и измами да подават сигнали поради страх от репресии.

Единствената санкция срещу физическо лице, което упражнява репресии срещу податели на сигнали, се посочва в чл. 43 - глоба в размер от 2000 до 8000 лв. Не се предвижда този служител да бъде уволнен и да има забрана да работи до живот в публичния сектор. Това означава, че аз мога да открадна 1 млн. лв. и да уволня този, който подаде сигнал срещу мен, и единственото нещо, с което може да ме накажат по закон, е 4000 лв.

Също така законът изисква всички сигнали за корупция и измами да се подават към Агенцията за защита на личните данни, която след анализ да ги препраща към други отговорни институции като КПКОНПИ, НАП, МВР, АДФИ и т.н. Обработката и анализът на такива сигнали не е присъщо за дейността на тази агенция и не отговаря на целта на нейното създаване. Като допълнение в чл. 9 се посочва, че не се образува производство по:

1. анонимни сигнали

2. сигнали, отнасящи се до нарушения, извършени преди повече от две години.

В корпоративния сектор ние винаги разглеждахме анонимни сигнали, стига те да отговарят на определени критерии. А критериите бяха в сигнала да се съдържат достатъчно данни, факти и обстоятелства, които могат да бъдат проверени за два дни от един служител.

Накратко, в нашата мутренско-мафиотска държава, където съгласно публикации в пресата има често административни и дори физически репресии срещу податели на сигнали и тяхното имущество, се дава ефективна амнистия за корупция и измами, извършени преди повече от 24 месеца. Направо празник за всички корумпирани и крадци, а честните хора да пият една студена вода.

Друга много дразнеща ситуация, която съм виждал в МВР, е на уличени в корупция полицаи и катаджии да им се позволява да се пенсионират и да си вземат 20 заплати обезщетение. Това е много дразнещо за честните хора и за колегите на корумпираните.

Законодателни промени, които да направят корупцията "забранително скъпа"

На база изложеното по-горе предлагам на политиците следните законодателни промени, които могат да направят разкриването на корупцията и измамите по-лесно и да направят цената на измамата "забранително скъпа" за корумпираните, крадците, техните съучастници и техните слуги в регулаторите и държавните и общинските структури и фирми:

  • Въвеждане на задължителни минимални ефективни присъди затвор, обвързани със сумата на подкупа или измамата - от 6 месеца до 20 години.
  • Забрана за работа до живот на уличени в корупция и измами държавни, общински служители и служители на правоохранителни органи като МВР, ДАНС, КАТ, АДФИ, и др.
  • На уличените в корупция или измами служители да не им се признава стажът за пенсия, който са натрупали, докато са работили за държавни или общински структури или фирми.
  • Конфискация на цялото имущество без основното жилище на уличените в корупция и измами служители.
  • Промяна на кодекса на труда, така че уличените в корупция и измами служители се уволняват без обезщетение и да не могат да се възстановяват на работа.
  • Ако са взели обезщетение при напускане и след това са уличени в корупция, да върнат обезщетението.
  • Минимална глоба в размер на по-голямата сума от 10 000 лв. или сумата в троен размер.
  • Забрана да заемат изборни длъжности в държавни и общински органи до живот.
  • Служители или техни помагачи, които упражняват репресии срещу податели на сигнали, се уволняват от работа и им се налага забрана да работят в държавната администрация до живот.
  • Служители или техни помагачи, които упражняват репресии срещу податели на сигнали, се глобяват минимум с по-голямата сума от 10 000 лв. или 3 пъти сумата на откраднатите активи.
  • Да се увеличи срокът за получаване на сигнали на събития, извършени до 10 години назад, или 120 месеца. Целта е да се обхване мандатът на поне две правителства.
  • Да се разреши получаването на анонимни сигнали, като се въведе изискване за разглеждане, посочване на достатъчно данни факти и обстоятелства, които да могат да се проверят от един служител за два дни.

Ако се гласуват тези промени, аз съм убеден, че тази забранително висока цена за разкритите измамници ще въздейства възпиращо за извършването на такива действия. Вече има достатъчно статистика, че конфискацията на автомобили (една забранително висока цена) на пияни шофьори намалява броя на пияните на пътя в пъти. Всеки политик, който се възпротиви на въвеждането на тези законодателни промени, които ще повишат цената на корупцията за измамниците, е корумпиран или слуга на корумпиращите го.

Ако не ми вярвате, нека да пробваме, пък времето ще покаже.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • + 2

    Това е хубава и важна статия !

    Дано да се намери някакъв начин за натиск към сегашното правителство да се опитат да го прокарат. Пък да видим какво ще стане.

    Нередност?
  • 4
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • + 1

    Корупцията е огромен проблем за България!

    Нередност?
Нов коментар