🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Бедни ми Сам Банкман-Фрийд, да беше правил схемите си в България

Делото за фалиралата FTX, което приключи за по-малко от година, сравнено с българското правораздаването

Сам Банкман-Фрийд с неговите адвокати в кулоарите на Федералния съд на Ню Йорк, 9 феруари 2023 г.
Сам Банкман-Фрийд с неговите адвокати в кулоарите на Федералния съд на Ню Йорк, 9 феруари 2023 г.
Сам Банкман-Фрийд с неговите адвокати в кулоарите на Федералния съд на Ню Йорк, 9 феруари 2023 г.    ©  Reuters
Сам Банкман-Фрийд с неговите адвокати в кулоарите на Федералния съд на Ню Йорк, 9 феруари 2023 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бахамите - Ню Йорк, 2022 - 2023 г. По-малко година отне на американското правосъдие, за да екстрадира, да внесе обвинителен акт и да признае за виновен създателя и бивш изпълнителен директор на фалиралата през ноември миналата година криптоборса FTX - Сам Банкман-Фрийд.

Белград - София, 2014 - 2023 г. Вече 9-а година основният обвиняем по делото за фалита на КТБ - Цветан Василев, живее в изгнание в сръбската столица; неговият бивш ортак Делян Пеевски не намери място в делото за източването на банката, но пък днес прави съдебна реформа. По делото за фалита на банката и до днес няма видимо движение, а е на половината път да бъде прекратено по давност.

И в двата случая става въпрос за най-големите финансови измами за последното десетилетие в САЩ и България. Има и още прилики и разлика с тънки нюанси.

Корупция, лобизъм и алчност обединява и двете. Банкман-Фрийд, известен и като SBF, отклони клиентски сметки за 8 млрд. долара, купуваше пентхауси на Бахамите. Беше сред най-големите дарители за Демократическата партия. Оказа се, че тайно е дарявал и на републиканците. Флиртуваше и лобираше с регулаторите. След това прокурорите и съдиите наредиха тези пари да бъдат върнати и разпределени сред кредиторите и клиентите на FTX.

След делото, в което Банкман-Фрийд беше признат за виновен, прокурорът по него Деймиан Уилямс каза: "Той извърши една от най-големите финансови измами в историята на Америка. Те и корупцията са стари, колкото самото време. Нямаме търпимост към тях".

В България нормално правосъдие няма, но алчността, корупцията и търпимостта към тях са в излишък. Това може да се прочете в купища доклади на ЕК, Държавния департамент, неправителствени организации и от инвеститорите.

"Алчността е същата, просто вече е законна", каза Гордън Геко във филма "Уолстрийт 2", след като беше излежал присъдата си за финансови манипулации. Ако Сам Банкман-Фрийд си правеше схемите с покровителство и дарения тук, вероятно дълго щеше да си живее добре, а в най-лошия случай в изгнание в Дубай. Тъй като в България за разлика от САЩ не само алчността, но и корупцията е законна.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    sqw avatar :-|
    sqw
    • + 1

    В България щеше да седи гордо на първия ред в парламента до един друг млад успял депутат, който е санкциониран от САЩ за корупция, но какво от това!

    Нередност?
Нов коментар