Коментар | Две кюфтета за нас, едно за вас

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още от създаването си управляващата коалиция изглеждаше необичайно - нещо като сарми с червен хайвер, или октопод с кисело зеле. Комбинацията беше неочаквана и имаше шансове да е както интересна, така и да е катастрофичен провал. Финалната оценка още не е дадена, но сега, след като вече мина половин година от управлението на ПП-ДБ с ГЕРБ и ДПС, се вижда една много ясна разлика в това как двете части от коалицията разглеждат властта:

За ГЕРБ и ДПС властта е нещо като порция кюфтета. Задачата на коалицията е те да се разпределят - две за тях, едно плюс лютеницата - за партньорите, пържените картофи - поравно. След това всеки си мляска кюфтетата насаме, покланя се два пъти на ден, обърнат към Брюксел (плюс един към Вашингтон), и НЕ пипат, нито гледат в чинията на другите.

За ПП-ДБ властта изглежда различно. Може би защото не са били толкова дълго в нея, те си я представят като средство за постигане на някакви цели. Понякога обаче тези цели изглеждат за ГЕРБ-ДПС като все едно някой се опитва да им измъкне кюфтета от чиниите. Всички конфликти в коалицията досега се случват по този политически разлом.

Първият път, когато управляващите проскърцаха, беше при избирането на шефове в БНБ, Сметната палата и здравната каса. Тогава ГЕРБ и ДПС тръгнаха да го правят сами, ПП-ДБ се противопоставиха, но в крайна сметка назначенията се случиха по начина, който искаха Борисов и Пеевски. Две кюфтета в БНБ и Сметната палата за ГЕРБ-ДПС срещу едно кюфте в Здравната каса за ПП-ДБ.

Сега обаче Борисов и Пеевски се опитаха да вземат още едно кюфте в здравеопазването, не успяха, но за да има мир, поискаха и ПП-ДБ да останат с празна чиния. В случая със здравната каса тази аналогия омаловажава много, защото борбата всъщност е за запазване на контрола върху над осем милиарда лева. (Вижте всичко по тази тема тук.)

По-голямата тема в тази история е, че когато гледаш на властта по този начин, резултатите за хората винаги са отрицателни. Това се вижда много добре в разкапването на българското образование, показано от сравнението с други държави по резултатите от тестовете PISA. През последните 8-9 години те спадат толкова стръмно, че българските деца (средно) са на нивото на слаборазвити и сравнително бедни латиноамерикански и азиатски диктатури. Щетите от това ще се усещат през следващите поне десет години, а вероятно и след това, като вината за това е изцяло в управлявалите през последните 15 години - предимно ГЕРБ и ДПС. Следващия път, когато потърсите да наемете хора или чуете някой да въздиша "Няма хора", спомнете си за образованието - проблемът тръгва оттам.

Лошото управление спъва бизнеса не само като лишава компаниите и разбира се самите хора от по-добър живот. Когато властта е ядене на кюфтета, създаването на стойност практически не съществува. Темата от корицата в този брой на "Капитал" е за обратния пример, който обаче е от Гърция.

През последните няколко години властта там прави всичко възможно, за да съживи икономиката, но не само с традиционните ѝ двигатели като туризма, или корабоплаването, а и като развива IT сектора си. За изключително кратко време там беше създадена start up екосистема, която стигна нивото на българската - една от най-развитите в региона. Причината за бързото развитие беше основно помощта на гръцката държава. Южната ни съседка също не е известна с ефективната си политика, но в случая успя да събере сили, за да създаде стойност, а не да я източва (вижте темата за възстановяването на гръцката икономика тук).

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Видимо Капитал е преценил, че публиката му е вече доста издебилясала, щом главният им редактор си позволява кюфте-примери.

    Те за тази им публика ще минат, но са отвратителни за останалата, която знае, че например системата на управление на НЗОК и всички първостепенни бюджетни разпределители е тристепенна и директорът8председателят не е барон в собствения си феод, за да бърка с сандъка с жълтиците и да ги раздава по свое усмотрение.
    После - на тия структури се прави и одит от лицензирани авторитетни компании...
    Или ще стигнем до каруцарското/кюфтарското: "всички са маскари, мамка...?"

    Що се отнася до ПП-ДБ, чиито орган видима е газетата, авторът услужливо пропуска, че днес натисканите от тях поправки в Конституцията минаха на първо четене с гласовете на същите тия, дето - какво безобразие! - ядат по две кюфтета. Отново баце и шиши са им приятели и вероятно вече не бива да им броим кюфтетата по газетите, а?

    И се чудя не може ли розовото лицемерие, което се разлива тук, да се поограничи единствено в междурозовото общуване, защото ПП-ДБ отдавна да са в политическата канализация, ако не ибрикчийстваха така умело на ония с двете кюфтета.
    Които (мафията) ПП.ДБ, да припомна на лицемерите, предизборно обявяваха, че ще разследват, съдят и затварят. И какво стана? Нищо. Подмиха се и си легнаха си с тях...
    И така - вече половин година пъшкане и скандали...

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Защо негодуваш, колега? Лазаров със сърцераздирателна откровеност си го е казал: властта са кюфтета! Проблемът според него е, че на ПП-ДБ чинията никога не е достатъчно пълна!
    Но тъй като жълтопаветните се раздират от висши страсти (егоцентризъм, властомания, келепирджилък) и са с поглед единствено в кюфтетата в чуждата чиния, затова Борисов и Пеевски, които в конкубината видимо и без бинокъл са водещата страна, разпределят порциите. Чакам с нетърпение момента, когато синьо-зелените ще доразвият податката на Капитал и ще обявят на всеослушание, че кюфтетата им са малко.
    Е, тогава с удоволствие ще съзерцавам как сбирток от партии умира от глад, а мафията в очите на електората ще е спасител от розовата, както я наричаш, чума.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#4] от "masay":

    Добре, четеш между редовете, но не може да се говори толкова елементарно. Освен ако сам не си...

    Нередност?
Нов коментар