Здравната касичка на ГЕРБ и ДПС

НЗОК не е регулатор, но заради огромното си влияние върху здравните услуги става разменна монета в политическите битки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Институцията разпределя 8.1 млрд. лв. между лекари, зъболекари, фармацевти и фарма компании.
  • Това става по предложение на управителя, а вече и на подуправителя.
  • Голяма роля имат и регионалните каси.
  • Основните плащания на НЗОК са за болници и медикаменти.

Колко е важен контролът върху здравната каса за ГЕРБ и ДПС пролича миналата седмица в парламента, когато това за малко да свали правителството, както и от скандалите на първия ред в пленарната зала между Кирил Петков и Делян Пеевски (скандал, между другото, ескалирал до псувни на майка). На трибуната тонът при дебатите за избора на подуправител на НЗОК беше лишен от директна простащина, но в същата посока.

Отказът на ПП-ДБ да подкрепят кандидата на Борисов за подуправител предизвика истинска криза в коалицията и тя за малко да се разпадне. За незапознатите това изглеждаше изненадващо. Но всъщност за поведението на ГЕРБ-ДПС има много причини. И дори се знае колко точно - осем милиарда и сто милиона.

През годините управление на ГЕРБ и ДПС, особено през последния мандат на Борисов, парите за здраве бяха канализирани и "разработени" по начина, по който това се случи с други големи държавни разходи, като например инфраструктурните. Няколко дни след скандала с подуправителя на здравната каса в парламента избухна още един и за смяната от здравния министър на шефа на "Пирогов". ГЕРБ-ДПС спряха по този повод гласуването на бюджета и заявиха, че ПП-ДБ не могат да взимат такива управленски решения без тях.

Случката послужи, като беше добро доказателство за това, че Борисов и Пеевски се опитват да запазят контрола си върху целия revenue stream в здравеопазването - от здравната каса, която дава парите на болниците до директорите на болниците, които определят къде да отидат те. Това е и най-вероятната причина през последните години всяка смяна на шеф на голяма болница да се превръща в скандал. От тези позиции се разпределят много пари и съответно интересът към тях - да бъдат запазени, превзети от конкурентна корупционна група или (рядко) върнати на хората, е огромен.

На повърхността тази битка изглежда политическа, защото се води от политици, в политически орган като парламента. Всъщност това е само прикритие на сложната плетеница от икономически интереси - често корупционни, които стоят зад осемте милиарда лева държавно финансиране в здравеопазването.

Накратко - здравната каса има думата дали някой ще отвори нов кабинет, клиника, болница или аптека, дали ще сключи договор с него или ще го развали, и дали ще го глоби. Договорът с нея е важен, защото лекарите, болниците и аптеките, които не работят с касата, са единици, пациентите с частни застраховки също са малко и в крайна сметка тя е основният платец за здравни услуги и лекарства. Видно от яростта, с която ГЕРБ и ДПС защитават позициите си в прякото управление на НЗОК, те доста отблизо са управлявали ръчно здравната система. Подуправителят от квотата на ГЕРБ проф. Момчил Мавров беше избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС, с помощта на ИТН, чиито депутати изобщо не гласуваха, и "Възраждане", които присъстваха в залата, но само четирима от тях гласуваха против. След скандала с поредното употребяване на ИТН и "Възраждане" за налагане на теза или човек на ГЕРБ, партньорите в некоалицията се събраха и взеха още няколко скандални решения.

Заради властта над целия здравен сектор здравната каса беше обявена от сглобката за регулатор, въпреки че по закон е публичен фонд и влезе окончателно в схемата на разпределение на постове между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Освен това качествата на управителя и подуправителя й бяха поставени на един и същи рафт, защото и двамата бяха принудени да подадат оставки и процедурите за избора им да започнат отново. Решението за това е скандално, защото законът не предвижда как здравната каса ще плаща на лекарите и аптеките, ако и двамата й управляващи са в оставка, нито как ще започне нов избор за постовете, ако парламентът не е гласувал тези оставки.

Хора с прекалено дълги биографии

Качествата на двамата кандидати, които излъчиха ГЕРБ през тази година и срещу които ПП-ДБ се опълчиха, много ясно показват както проблемите в "управлението" на парите за здраве, така и какви хора трябват на партията на Бойко Борисов в здравния сектор.

Иванка Динева, чиято кандидатура за управител беше оттеглена в деня на гласуването й, едновременно беше изпълнявала функциите на съветник на здравния министър д-р Петър Москов и адвокат на държавни болници, чийто принципал е Москов. Освен това, като съветник тя беше участвала в акредитацията на лечебните заведения, на които министерството е принципал. След това тя бе настанена на държавна работа - съветваше вицепремиера Валери Симеонов и беше назначена за директор на столичната здравна каса. Там тя стана известна с поръчковата акция за омаскаряване на проф. Александър Оскар по несъществуващи обвинения, които паднаха в съда и от които самата здравна каса се отрече. След това беше дисциплинарно уволнена (за трети път от системата).

Проф. Момчил Мавров е едно от знаковите лица на управлението на ГЕРБ в държавните болници. Той беше заместник-директор на най-голямата държавна болница "Св. Георги" - Пловдив, в продължение на 12 години, като междувременно е развивал частен бизнес. Партньорите му в бизнеса са печелили поръчки от болницата, а фирмите му увеличават солидно приходите си в момента, в който той става началник на кабинета на служебния здравен министър в последното правителство на Румен Радев. Междувременно две журналистически разследвания показаха, че в болницата, която Мавров е съуправлявал, се извършват фалшиви хоспитализации и се източва здравната каса. Отделно от това ДАНС представи в парламента доклад за Мавров, в който се изказват съмнения, че като началник на кабинета на здравния министър той е настоявал да се пренебрегнат правила в интерес на фармацевтична компания, която активно открива болници през последните години.

Кой избира началника на касата?

До 2009 г. здравната каса имаше директор, който се избираше от събранието на представителите, в което участваха държавата, синдикатите, работодателите и пациентите. Оттогава я оглавява управител, който се избира от парламента. Обикновени кандидатурите са по една. Първият управител беше Жени Начева, която прекара на поста около половин година и по настояване на Бойко Борисов подаде оставка, след като я обвиниха в престъпления по служба. Начева остана на работа в Министерството на финансите и продължава да има силно влияние върху управлението и работата на здравната каса, писането на бюджета и правилата в здравния сектор, беше и заместник-министър на здравеопазването на Кирил Ананиев в последния кабинет на ГЕРБ.

Малко терминология

НЗОК е тази, която казва и колко точно ще може да плати през съответната година за прегледани и лекувани пациенти на всеки лекар, зъболекар, медицински център, лаборатория и болница, които са пожелали да работят с нея. Отделно от това тя плаща за всяка рецепта за напълно покрито лекарство, за импланти, които се поставят на пациентите в болниците, администрира лечението в чужбина и лечението в България на деца и възрастни, включително с неразрешени лекарства и импланти, дава субсидии за работа в отдалечени райони на лекари, болници и аптеки. Здравната каса има "привнесени" от държавата и още допълнителни функции - да се занимава с ваксинационния календар, да определя и доставя помощни средства на хора с увреждания, да плаща за медицинската експертиза, за транспорт на болни и др.

По принцип здравната каса не е регулатор, защото не определя цени на здравните услуги и лекарствата - тя ги договаря със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и с фармацевтичните компании в рамките на бюджета си. Отделно от това за цените на лекарствата има специален регулатор - Национален съвет за цените на лекарствата.

Касата не е регулатор и защото е обществен фонд, защото ⅔ от парите от здравни вноски, с които тя оперира, идват от работещите в частния сектор около 1.7 млн. души и техните работодатели, а същите тези хора - през парите си от данъци в бюджета, плащат здравните вноските на 4.5 млн. души, които държавата осигурява - пенсионери, деца, държавни служители, съдебната система, армията и т.н. Въпреки това осигурените са представени в надзорния съвет на касата, който одобрява цялата й дейност по предложение на управителя, от пет души - по двама от синдикатите, двама от работодателите и един представител на пациентска организация, държавата има четири представителя и обикновено повечето от петимата души, представляващи пациентите и работодателите, гласуват с държавата.

Важен въпрос е кой определя дали здравната каса ще сключи договор с определено лечебно заведение, как ще го контролира и какъв бюджет за годината ще му отпусне. Това става по предложение на директорите на 28-те регионални здравни каси, които се назначават от управителя, а сега трябва да се съгласуват и с подуправителя. Тези директори, както и голяма част от служителите, са политически назначения, в повечето случаи на ГЕРБ. Такъв например е директорът на РЗОК - Варна, д-р Диян Димов, за когото стана дума по време на дебатите в парламента. Той е назначен на поста с решение на ГЕРБ - Варна, през 2011 г. В същото време е и член на катедрата по хирургия на Медицинския университет - Варна, който пък е получил правата на принципал на държавната болница "Св. Марина". Срещу Димов са подавани сигнали за конфликт на интереси, по които КПКОНПИ не е открила проблем. Така във Варна бюджетите на лечебните заведения и разрешенията за нови се пишат в държавната болница. Тъй като на постове в районната лекарска колегия отново са хора от "Св. Марина", логично Варна е единственият голям град без голяма частна болница.

Последният опит е стопиран на ниво РЗОК и регионална лекарска колегия, а проф. Ангелов обвини сегашния управител на касата, че е дал положително становище за откриване на частна болница във Варна без съгласието на подчинения му.

Защо касата е важна за политиците

По очевидни причини - касата е основният финансиращ орган в здравеопазването, система, от която пряко зависят животът и здравето на всички.

"Въпросът не е само, че тя е основен платец и само финансов. НЗОК разпределя милиарди и чрез този ресурс тя реално "овладява" всички лекари и лечебни заведения. От друга страна - касата не отказва договор и достъп до обществените пари на никого, а в същото време и не контролира стриктно какво се случва с тях", смята Петя Георгиева, икономист в Института за пазарна икономика. Според нея през касата се овладява един гигантски сектор, с много голям ресурс за обществени поръчки и финансирания, с много връзки с всички други сектори на икономиката.

"На практика в едно малко населено място болницата е и основен работодател, и основен възложител на обществени поръчки. Стои и въпросът защо въпреки всичките си несъвършенства, които знаем, касата не е демонополизирана. Това е много по-лесно политически, защото е много по-лесно да контролираш една почти одържавена каса, отколкото 10 частни", казва Георгиева.

Според д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, политическите игри с управлението на НЗОК не започват сега, но не са били толкова откровено цинични. "Вече не чуваме, дори лицемерно и от благоприличие, да казват, че ще се избират най-добрите, професионалистите. В този разговор за наши и ваши хора обаче изпуснахме от внимание основната идея - да се изберат хора, които имат морални и професионални качества да заемат тази длъжност.. Средно един управител е изкарвал на поста 1 година и 3 месеца. Какви управленски политики, какъв мениджмънт може да предложи и приложи човек, чийто хоризонт на управление е няколко месеца и какъв подбор на кандидати може да има, след като единственото условие е те да са верни на партията, която ги предлага. Резултатът от политическите игри може да се види в състоянието на здравната система. Първопричината за купищата проблеми, с които ежедневно се сблъскват хиляди пациенти е прекомерната политическа намеса в здравното осигуряване", смята д-р Кацаров. Според него няма изгледи партиите да се заемат с реформи и да се откажат от пряка намеса в работата на НЗОК.

"Монополът дава власт, истинска и неограничена. Разпределението на милиарди, налагането на санкции и прилагането на регулации спрямо едни и заобикалянето им за други поставя в състояние на зависимост цялата система от доставчици на медицински услуги. Тази зависимост, освен, че е доходна, пренесена в опорочената ни избирателна система, лесно може да се трансформира в бюлетини", казва д-р Кацаров.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    Мотивацията на тезата чрез подпиране на псувни е новост дори за газетата. Просто явно следващ път ще се цитира дословно...

    Инче се изненадвам от незащитимостта на тезата, с която се е захванала авторката. Да се твърди, че НЗОК се източва политически чрез директора/зам.дериктора е доста голо пропагандно. Пък е не е обяснено как го правят.

    Вие в болница влизал ли сте?
    Преди да ви изпишат сестра носи ли ви за подпис куп документи?
    Четете ли ги?
    Подписвате ли ги?
    Ами така се източва Касата. Днес това го правят няколко хиляди души. Утре - също. И така цяла година!
    Пациентът не е заинтересоване страна във финансовото обфуване между болницата и Касата, но подписва документи, които не чете.

    В същото време има отдавна наложен адекватен модел - допълнителното здравно осигуряване. Осигуреният плаща всичко сам, събира амбулаторни листове, анамнези, направления, рецепти, фактури и ги представя на здр.застрахователно дружество, което му изплаща платеното.
    Във втория случай пациентът е заинтересован.
    В първия - не.
    Е, докато не се постигне заинтересованост на пациента при плащаните от НЗОК дейности, разни (...) ще ни заливат с политически коректни нападки срещу политические ортаци на своите политически ментори.

    Пък и псуват...

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby

    Как манипулирате полезните идиоти не е истина :(. Те ще се усетят, но твърде късно! Ако всеки млад полезен идиот има някакво критично мислене и се засмисли поне веднъж ще се запита как шефът на НЗОК се избра от ПП-ДБ, как здравният министър е от ПП-ДБ. И как видите ли ГЕРБ-ДПС щяли да крадат от 8-те милиарда за здравеопазване ако ГЕРБ искат да имат там един прост подуправител. Младите полезни идиоти с времето ще разберат, че обикновено крадецът, измамникът и шарлатанинът вика на другите, че са крадци и измамници. Защо ПП-то или по-скоро ДБ-то да искат пълен контрол на парите за дравеопазване и не допускат представител на по-ниско ниво на друга политическа сила там?

    Нередност?
Нов коментар