Коментар | Въпросът не е в парите, а в качеството на образованието

Премахването на таксите в държавните университети

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С аргумент че повече млади хора ще могат да завършат висше образование, а учещите зад граница ще предпочетат България, кабинетът изненадващо предложи таксите за студенти и докторанти, приети държавна поръчка, да отпаднат. Идеята беше лансирана набързо - без да се представи някакъв аргументиран анализ, дори не стана ясно как толкова бързо финансовият министър намери свободни 150 млн. лв. за реализацията й, които не са предвидени в бюджета. Това е начинът, по който напоследък се приемат всякакви идеи.

Без съмнение тези пари могат да се насочат към нещо по-смислено. Защото премахването на и без това ниските такси (масово между 500 и 700 лв. на година) по-скоро прилича на популизъм.

Достъпът до образование в България и в момента е лесен, а насърчаването на умните и прилежни студенти може да става през по-високи и повече на брой стипендии. В допълнение - има действаща програма за безлихвени студентски кредити, но интересът към нея е нищожен.

С премахването на таксите държавата ще се лиши и от механизма за насочване на повече кандидати към по-непривлекателни, но необходими за икономиката специалности. Наличието на такси, макар и символични, дава възможност на университетите да се конкурират помежду си. Предоставя и някакъв инструмент в ръцете на студентите да бъдат по-взискателни към начина на преподаване.

И най-важно - младите хора отиват да учат навън не защото не могат да си позволят такса в български университет, а напротив - издръжката на студент зад граница обикновено е по-скъпа. Просто избират качеството, което на европейския пазар е високо, а шансовете за реализация след това - по-големи. И това трябва да е истинският дебат. Университети и управляващи трябва да спорят не как да опростят няколкостотин лева на година, а как да променят системата в България така, че тя да кара младите да я избират независимо от цената.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 1

    В последния абзац са поставени въпросите, на които изпълнителната власт трябва да даде отговор. И не чрез прессъобщения или с постове в социалните мрежи, а като предизвика сериозен и смислен обществен дебат.

    Нередност?
  • 2
    ncn1583486685641007 avatar :-|
    Gg Kk

    Това ми прилича на махането на "високата" такса от 60 лв. за детските градини в София.
    Правилен е въпросът - защо хората предпочитат да дават сериозни суми, за да учат децата им на запад?

    Нередност?
Нов коментар