Тук-Там стипендии или Тик-ток заробване: как да се подкрепят талантливите български студенти в чужбина

Инициативата по създаването на държавен фонд за подкрепа на български студенти е от съществено значение за развитието на страната ни

Стипендиантите от фонд "Иди, учи и се върни" на "Тук-Там"
Стипендиантите от фонд "Иди, учи и се върни" на "Тук-Там"
Стипендиантите от фонд "Иди, учи и се върни" на "Тук-Там"    ©  Тук-Там
Стипендиантите от фонд "Иди, учи и се върни" на "Тук-Там"    ©  Тук-Там
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Националната програма "Фонд Стефан Стамболов" за подкрепа на български студенти има одобрен бюджет.
  • Институционалното изграждане на фонда обаче се бави.
  • Подобна инициатива и добър опит вече прилагат в продължение на осем години от "Тук-Там".

Каквато и стратегия да се мисли за подобряването на живота в България, тя винаги стига до образованието. Младите хора емигрират заради лошото образование. По-големите не се връщат, защото тук няма образование за децата им. Няма хора за бизнеса заради лошото образование. Качеството на персонала е ниско заради лошото образование.

Този проблем има две възможни решения:

  • Сериозни усилия за промяна в българското образование, ефектът от които обаче ще се усети след няколко (вероятно поне десет) години;
  • Стратегия за обучение на българи в чужбина, които обаче след това да се завръщат обратно тук.

Двете решения не се изключват взаимно, даже напротив. През последните години една частна и една държавна инициатива се опитват да финансират обучението на българи в чужбина, при условие че след това те се върнат.

По време на правителството на Кирил Петков такава инициатива трябваше да започне да функционира като Национална програма "Фонд Стефан Стамболов". Одобряването ѝ беше официално обявено през май 2022 г., но тя все още не е заработила на пълни обороти.

Проектът на фонд за стипендии, който да функционира към Министерството на образованието, би трябвало да дава възможност на мотивирани български студенти да получат от държавата финансиране за магистратура до 200 хил. лв. на година, за да се обучават в елитни университети в света, ако след завършването си се върнат да работят в България поне три години.

Ще го има ли

Общественото обсъждане на проекта на националната програма приключи на 9 май 2022 г. Близо две години по-късно обаче до тази идея сме се доближили само финансово. В приетия преди два месеца бюджет всъщност има заложени 5 млн. лв. за стипендии за образование на български младежи в чужбина.

Според предварителната информация подборът на първите стипендианти трябваше да започне през юни 2022, а първите магистратури в световните топ университети, определени чрез международните класации, да бъдат финансирани от академичната 2022/2023 г. До този момент обаче няма яснота по институционалното изграждане и структуриране на програмата.

В отговор за "Капитал" от МОН единствено посочиха, че фондът ще стартира през тази година, но за да успее да изпрати първите стипендианти през есента, наистина подборът следва да е приключил в началото на лятото. В същото време обаче административната рамка на това начинание не е известна, нито е готова, но по нея се работи.

От ведомството не отговориха на въпросите ни колко стипендии ще бъдат дадени с бюджета от 5 млн. лв., нито какви образователни степени ще покрива, нито кои университети и в кои държави ще бъдат допустими, нито какви са критериите и сроковете за кандидатстване. От изключителна важност в случая е да се коментира по какъв начин ще се проведе селекцията на тези млади таланти и по какъв начин ще се гарантира, че те ще се върнат в България, както и дали размерът на тази подкрепа е достатъчен - все въпроси, чиито отговори са заключени в подготовката за осъществяването на процеса в МОН.

Остава надеждата, че за краткото време от няколко месеца експертите на министерството ще могат да добият дългогодишния опит на други организации, за да бъде изразходван целесъобразно одобреният вече бюджет.

Такъв опит вече има като изграден и работещ модел в организации от неправителствения сектор. Пример за инициатива, подкрепяща младите българи в обучението им зад граница, е сдружението "Тук-там", чиято основна роля е именно в развитието на идеята за изграждането на общност и фонд за български студенти, които искат да учат в чужбина, но да се завърнат да работят в България.

"Иди, учи и се върни"

През 2016 общността на "Тук-Там", наблюдавайки ползите за България от опита, донесен от чужбина, дава началото на проекта на фонд за стипендии "Иди, учи и се върни", който подкрепя млади мотивирани българи да учат в чужбина и да приложат наученото в България.

Едно от най-трудните неща за една неправителствена организация безспорно е фондонабирането, но "Тук-Там" са намерили интересно решение за това. Инициативата стартира с набирането на 3000 лв. на рожден ден на Христо Бояджиев, който е основател и мениджър на "Тук-Там", и друг член на организацията, но във времето бързо се разраства.

Фондът има вече осем издания и около половин милион лева, инвестирани в образование, с които общият брой на подкрепените младежи е 54 стипендианти. Последното издание на фонд ''Иди, учи и се върни'' през 2023 е на стойност 115 хил. лв., с които са подкрепени общо 12 стипендианти. Очакваният фонд за тази година е около 180 хил. лв.

В момента средства се събират както от индивидуални дарители (целогодишно от членовете на "Тук-Там Дарителски клуб", като 25% от всеки членски внос отива във фонда за следващите стипендии), така и от корпоративни партньори. Това само по себе си дава устойчивост на инициативата и позволява предвидимост на стипендиите.

"Оказва се, че най-трудната част от процеса е не намирането на средствата, а тяхното инвестиране", казва Христо. "Основна част от процеса е и прозрачността или начинът, по който доказваш, че доверието, което ти е гласувано, се възвръща по правилния начин", допълва още той.

Дейността на "Тук-Там"

Дейността на "Тук-Там" е насочена главно в три направления - професионална ориентация, образование и менторство. Всеки проект на неправителствената организация работи в тези три направления. На първо място, се опитва да ориентира младите професионално, след това - да им помогне със стипендии за образование и накрая прави така, че всеки човек който има профил, да е активна част от организацията под формата на неформално менторство. Така организацията счита, че покрива най-добрия спектър от важните неща, от които има нужда един млад човек - някой добър пример пред него, който го предизвиква, да му дава съвети и насоки, участие в събития, на които да се докосне до други интересни хора, личности и бизнеси, и да получава и стипендия като част от целия процес на развитие.

Един добър модел

"Един от най-големите проблеми на обществото ни на фундаментално ниво според нас е, че младите хора в България нямат добри ролеви модели", казва Христо Бояджиев - основател и мениджър на "Тук-Там". Най-вероятно всички са съгласни, че масата от критично мислещи хора в страната е недостатъчна, за да се решат основни проблеми, като например корупцията. Очевиден е и фактът колко много време прекарват младите хора в интернет, което време обаче често не е ориентирано в посока развитие, а в съзерцаване на клипчета с безсмислено и глупаво съдържание. А задачата да успееш да грабнеш и задържиш вниманието на един съвременен млад човек се оказва не много лесна на фона на изобилието от информация, която ни залива от всички посоки.

Именно разсейването от този модел и настройването на младия човек към полезна дейност в интернет пространството, която да е в помощ както на другите, така и на самия него се превръща в мисия и цел на глобалната мрежа за успех на младите хора в България "Тук-Там".

Всичко започва през 2008 г. с "нашата лична нужда да намерим сродни хора". Така описва своето начинание Христо Бояджиев, който поставя началото на "Тук-Там" с няколко инициативи и събития в София с хора, които са били "там" (учили и завършили в чужбина) и сега са по-скоро "тук" (в България). Първите години организацията е фокусирана върху нетуъркинг събития и различни доброволчески и социални дейности - от събиране на дрехи и почистване на градинки до посещаване на домове за сираци и фондонабиране за каузи.

“В “Тук-Там” вярваме, че образованието е една от най-смислените инвестиции, която един млад човек може да направи за бъдещето си”.

Христо Бояджиев
Христо Бояджиев

основател и управител

Десет години по-късно, през 2018 г., сдружението е вече с нелоша история и доста организирани събития зад гърба си, но все още с неясна цел какво всъщност иска да развие и каква да е бъдещата посока на "Тук-Там". "Проблемът тогава беше, че се създадохме като гледаща назад общност, като хора, които са били в чужбина", казва Бояджиев. "Така най-ясно излезе идеята, че трябва да спрем да гледаме назад какво ни е свързвало в миналото и да видим кое е това нещо, което може да ни свърже напред", продължава Христо. Тогава младият предприемач разбира, че целта на организацията от това да събира хора, които имат опит в чужбина, трябва да се превърне в "Независимо къде по света се намираш, помогни на млад човек в България да се развива".

Така шестнадесет години по-късно платформата "Тук-Там" е мястото, в което един млад човек може да намери съвет, подкрепа, стипендия, работа, развитие.

Как да ги спечелиш

"Конкуренцията с "Тик-ток" е ужасно трудно нещо, а ние естествено сме избрали и най-трудния модел", казва Христо. Това е така, защото платформата се опитва да реши едновременно два проблема - този на търсещия и този на предлагащия решение. Важното и същественото според основателя на платформата е да "уловиш правилния момент, в който да достигнеш до младите хора и да им кажеш "пробвайте".

Надеждите на екипа на организацията са всъщност да успеят да достигнат до младежи на възраст 18 - 25 години, които търсят, чудят се и се колебаят, но успяват да привлекат и такива, които се чувстват сигурни и могат да помогнат на останалите. Най-смелите очаквания са да обхванат и младежи, които не са сигурни какво искат да постигнат, но искат да пробват.

Кошер

През 2019 организацията дава началото и на "Тук-Там Кошер", идеологически наследник на форума "Кариера в България. Защо не?".

"Кошер" е вдъхновяващо събитие за професионално развитие, създаване на полезни контакти, придобиване на нови знания и умения, достъп до най-интересните бизнеси и личности и най-актуалната информация за живота в България. Ежегодно то събира над 3000 души, 50 лектори, 130 компании и организации, за да покаже положителната страна на средата в България. "Идеята всъщност на "Кошер" е да бъде един ден в годината, в който да показваме най-интересните неща, които се случват в България. "Кошер" цели да показва жужащата екосистема в България", казва Христо Бояджиев.

Неслучайно мотото на "Кошер" през 2020 е "Стигни далеч, остани близо". "Нашата цел е именно да обединим българите по света и да им помогнем да са активни дори от разстояние", казва Христо.

От 2008 до 2023 г. на "Кошер" са проведени 16 събития, на които са участвали над 1200 различни компании, повече от 370 лектори са споделили опит за над 23 хил. посетители.

Равносметката

Към днешна дата нещата вече стоят по следния начин - 30 хил. регистрации в платформата, като 10% от тях са неформалните ментори, които са заявили, че са готови по всяко време да помагат със съвет (така наречените buddies). Това не е малък процент от хора, които искат да помагат на други хора. 1.5 милиона посещения на платформата годишно, над 23 хил. посетители на събитията на организацията и повече от 1200 компании, участвали на тях.

Бъдещето

"Представям си как успяваме да пуснем една чудно голяма маса от хора, които да посещават българските училища и да говорят на децата и младите, да им дават съвети, примери, подкрепа. Много бих се радвал всеки млад човек да може да реализира пълния си потенциал", казва Христо Бояджиев

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    unz00633015 avatar :-P
    unz00633015
    • + 1

    Тук-Там е наистина една много страхотна идея и аз съм горд да съм част от нея и дарявам месечно, за да ги подпомогам!

    Нередност?
Нов коментар