Коментар | Не може винаги само нагоре

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно преди една година изпълнителният директор на Google Сундар Пичай изпрати до всички служители в компанията много внимателно обмислено мемо. "Имам да ви споделя неприятни новини", започваше писмото и продължаваше с това, че се налага да се съкратят 12 хиляди служители (oт общо над 190 хил.). Всяка дума в мемото изглеждаше изключително внимателно обмислена и завършваше с: "Ако четете това в началото на работния си ден, ако искате, останете си днес вкъщи." Причината за цялото това внимание е, че съкращенията до този момент са нещо нечувано за (тогава) 15-годишната история на Google или която и да било от другите IT компании. Секторът беше свикнал да върви, или по-скоро да тича, бързо само нагоре, а хората в него бяха свикнали на несравними с други сфери нива на заплати и екстри, за които се носеха легенди. (Истинска история: софтуерен инженер от Европа се мести в голяма компания в Щатите и като част от бонусите му пристига екип по релокация, който заснема всяка стая от апартамента му, след това опакова вещите му, пренася ги и внимателно ги подрежда в новия му апартамент максимално подобно на стария, така че преместването да му създава по-малко стрес, е*ати).

Тези платинени времена вече са зад гърба на повечето технологични компании. Икономическите закономерности са такива, че всеки сектор се развива циклично. Понякога възходите може и да продължат дълго, понякога престоят на върха може да по-голям, но неизбежно в един момент се тръгва и надолу.

И понеже, както сигурно знаете, България е идеалното място да посрещнете края на света, защото тук всичко идва със закъснение - година след началото на низходящия тренд за IT сектора той вече се усеща и тук:

Темата от корицата в този брой на "Капитал" е за началото на труден период за българските технологични компании. Думата "криза" е малко по-драматична, отколкото е реалната ситуация, но при всички положения в някои от големите, а и по-малките компании вече имаше съкращения. В други назначенията са замразени. Това е непосредственият ефект от забавянето на икономиката в западния свят и охлаждането на технологичния бум по време на ковид епидемията и след нея. Истинският проблем пред българския IT сектор обаче е другаде:

Както ще прочетете в темата на броя, технологичният сектор тук има две големи драми:

1) Резкият ръст на заплатите в него го прави да не е толкова привлекателен за чужди компании, които аутсорсват IT дейности насам, за да намалят разходите си.

2) Средното ниво на компетентност на българските специалисти намалява.

Преди време те бяха изключително евтини и много компетентни. Днес истински добрите са вече толкова скъпи, колкото колегите си от западните пазари, но нивото на много от специалистите е много по-ниско. Ако този тренд продължи, заплашва целия IT сектор тук със сериозна криза.

Долче витата за технологичния сектор тук може и да приключва, но други продължават да са във вихъра на танца. Санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания Делян Пеевски тази седмица показа, че продължава да е един от влиятелните хора в България, след като предизвика първо медиен скандал около президента Румен Радев, а след това и намесата на прокуратурата и МВР. Защо - четете в този текст .

И през миналата година банките отново имат "рекордни печалби" въпреки забавянето на икономиката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    А дали пък това не е неминуемото събуждане от поредната розово помпана легенда, че БГ е рОдината на IT-то?

    Помня една година (след плановата икономика на соца) на пазара свърши лука. На другата години всички насяха лук, за да утрепат рибата и ...удавиха пазара. Та така и с легенданите IT - всички се втурнаха натам- петцифрени заплати!! Не останаха мераклии за инженери, за лекари, за учители...

    След като дори и за слушащите чалга стана понятно, че успял човек=софтуерист и в рекламите за пентхаусите се показват само такива, да попитам все пак: каква част от БВП осигурява БГ IT-то, че толкова жалим?

    И ако в Индия поевтинее издръжката на аутсорсинга и се умножат в пъти ония с възможно най-дървения и неразбираем английски, дали и вторият кит на БГ розовата самоизмама, че с бедняшки услуги с невисока принадена стойност (за услужващия) се гради икономика и се развива държава, няма да се спихне?

    Третият кит - че ония на запад ни възприемат сериозно - е мъртъв още при конструирането му в розовите медийки.

    Та - дали не се събуждаме от розовите пропагандни сънища, и че образованието и производството са фундаментите на една уважаваща се държава?

    Нередност?
Нов коментар