🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Софтуерният сектор в България

Бъг в кода: IT секторът в България се готви за тежка година

Ръстът на софтуерния сектор през тази година е под въпрос след 15 години на постоянен висок растеж

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Софтуерният сектор влиза в криза след 15 години на постоянен висок растеж.
  • Засега няма масови съкращения, но търсенето на нови кадри е намаляло наполовина.
  • Големият риск е България да се окаже и скъпа, и неконкурентоспособна дестинация.

От 15 години насам в България има две сигурни неща: че никой няма да влезе в затвора за корупция и че IT секторът ще се оплаква от недостатъчно на брой кадри, докато расте с двуцифрен процент. Тази година сигурно е само първото.

"Оазисът" на българската икономика, който растеше устойчиво с над 20% почти всяка година от финансовата криза насам и вече създава близо 5% от брутния вътрешен продукт, влиза в турбулентен период. Макар да е силно вероятно общо бизнесът да порасне като приходи през 2024 г., миксът от по-нисък ръст, съкращения в някои фирми, замразяване на наемането при други, край на евтиното финансиране, както и преосмисляне на политиката на постоянни вдигания на заплатите, ще бъде усетен като своеобразна рецесия в индустрията. Така софтуерният сектор, в който са заети над 58 хил. души и порасна от под 1 млрд. лв. приходи през 2011 г. до над 8 млрд. лв. през миналата година, може да преживее първата криза от прохождането си насам.

Апокалипсисът в софтуерния сектор многократно е бил отлаган, дори когато в чужбина се съкращаваха десетки хиляди хора, и надеждата на немалко мениджъри е, че това ще се случи и сега. Някои симптоми обаче вече са налице. Броят на обявите за работни места в сектора е намалял силно, а скоковете в предлаганите заплати най-накрая спряха. Компаниите отбелязват спад в очакванията си още от средата на 2023 г., предимно в резултат от икономическите притеснения на Запад.

Поне засега данните не показват масови съкращения при най-големите компании. Най-известният пример за такива, VMware, е изолиран случай, резултат от придобиването на компанията от страна на Broadcom и нейното желание за пълно преструктуриране, а не от вътрешни фактори. Сред някои фирми от софтуерната класация "К100" на "Капитал" като "Скейл фокус", "Кодикс", и DIGITALL (преди "Булпрос") се наблюдава спад в броя на наетите към края на 2023 г. с по около 100 души всяка спрямо година по-рано. В Acronis и "Софтуер груп" броят на съкратените е по-консервативен, с по около 50. Има и позитивни примери - SAP, Paysafe, "Мусала софт", "Дриймикс" и KPMG IT Services например са продължили да наемат през цялата минала година с различни темпове.

Оптимистичната теория е, че дори да има вълни на съкращения в други компании, търсенето на програмисти все още е достатъчно високо и в сектора ще има само разместване, а не свиване в броя на наетите. Има възможност тази теория да е прекалено розова, защото данните може засега да не показват свиване на персонала сред големите компании, но вече трайно има спад в наеманията.

Георги Иванов, изпълнителен директор на специализираната платформа за IT обяви Noble Hire, казва, че броят на отворените позиции е паднал наполовина спрямо година по-рано. "Забелязвам подобен спад и при други колеги, включително и големите сайтове за обяви в традиционно силни пазари, като Полша например", казва той и добавя, че заплати от порядъка на 11-12 хил. лв. вече се дават значително по-трудно, отколкото преди година.

Същото показват и данните на JobTiger, където свиването година върху година е 40%, а броят на обявите днес е сходен на този през 2020 г., когато секторът все още не беше преминал през три поредни години на ръст около 20%.

AI вместо програмисти? Не. Програмисти с AI? Да.

Един от потенциалните фактори на пазара на труда е навлизането на генеративния изкуствен интелект (AI). Поне засега няма притеснения, че AI ще замени програмистите. За сметка на това компаниите са склонни да плащат значително повече пари за кадри, които знаят как да използват AI инструменти. "Инструменти като ChatGPT и Copilot вдигат продуктивността на софтуерните инженери, които ги ползват, от два до десет пъти", казва Георги Иванов от Noble Hire. "Определено бих насърчил хората в бранша, които не ползват въпросните AI инструменти в ежедневната си работа, да започнат да го правят." Въпреки това има страхове (а сред някои мениджъри и надежди), че с допълнителното развитие на специализирани AI модели някои работни места ще бъдат напълно заменени в бъдеще - конкретно на т.нар. code monkeys, програмисти, които пишат код по зададени условия, без да добавят нещо креативно от себе си.

Поколението на безплатните пари

Проблемите на сектора се коренят в два основни фактора. Първият е, че IT секторът и в България, и по света, изживя своя бурен растеж след финансовата криза до голяма степен заради политиката на "безплатни пари" на централните банки. В Европа лихвите останаха нулеви или отрицателни в продължение на почти десетилетие, като те бяха гарнирани с печатане на пари, което бе засилено по време на пандемията. С малки разлики същото се случи и в САЩ.

Българските компании нямаха директен достъп до евтиното финансиране, за разлика от конкурентите си в еврозоната и САЩ, но до него имаха достъп техните клиенти. Данните на софтуерната асоциация БАСКОМ показват еднозначно, че българският софтуерен сектор работи почти изцяло за западни контрагенти. Всичко това захрани 15-те години на безпрецедентен растеж и позволи на българските компании да се докоснат поне до малка част от пая за трилиони долари, който се изсипа върху технологични гиганти, фондове за рисков капитал и стартъпи.

Сега парите отново са скъпи. Вдигането на лихвите започна през 2022 г. и продължи през 2023 г., но ефектите от новата политика на централните банки се усеща с известно забавяне. Затова и средата на 2023 г. се оказа преломна точка за много български компании, които разчитат на западни клиенти.

"За тези 15 години, от 2009 г. насам, израсна цяло едно поколение на предприемачи и специалисти, които не са виждали друга посока освен нагоре. В икономиката няма такова вечно нещо. Заедно с това израсна и едно цяло поколение предприемачи с идеята, че финансовият ресурс е едва ли не безплатен", казва Доброслав Димитров, председател на управителния съвет на БАСКОМ.

Вторият проблем е, че през последните години заплатите в сектора бяха вдигнати до ниво, което трудно може да се поддържа без икономически бум. Тук роля играят не само лесните пари, но и цял коктейл от обстоятелства през последните четири години. На първо място, българският IT сектор изпитва(ше) хроничен недостиг на кадри, откакто въобще съществува. След това пандемията задвижи колелата на търсенето за дигитални решения, а заедно с тях засили и глада за софтуерни инженери. И тъкмо когато пандемията си отиваше, започна войната в Украйна, която прати в България проекти, инженери и компании от Украйна, а и не само - отлив на кадри имаше и от Русия и Беларус.

България всъщност хвана много малка част от тази миграционна вълна, но тя допълнително напомпа заплатите, които стигнаха средно ниво над 5000 лв. (при 3 хил. лв. през 2015). Невиждани досега суми в обяви за работа, като такива между 15 и 20 хил. лв. на месец, станаха нормални за опитни програмисти.

Голямата сеч на Запад

Докато България влиза в сезон на замразяване на наемането, положението за програмистите на Запад е значително по-тежко. Само през изминалата 2023 г. броят на съкратените e над 262 хил. души, сочат данните в специализирания сайт layoffs.fyi. По-притеснителното е, че само за първите 30 дни на новата 2024 г. са съкратени още 30 хил. души. За сравнение, през 2022 г. общата бройка за годината е била 93 хил. Това не са съкращения само на програмисти, а общо на хора, наети в технологични компании. Поне няколко десетки хиляди от тях например са служители на Amazon, които се занимават с логистика, затова поддържането на стриктна и точна статистика е трудна задача. Почти всички компании в индустрията, от гигантите Microsoft, Google и Meta, до по-компактни фирми като Discord, Tidal и Spotify, намаляват броя на служителите си. В началото на вълната от съкращения се смяташе, че това е единствено функция на прекомерното наемане около пандемията, но продължителността на процеса подсказва, че причините са по-дълбоки.

Най-младите са първи към изхода

Може би най-големият ефект от всички тези фактори е, че през последните години компаниите започнаха да наемат много по-смело хора с минимален или никакъв опит, едва завършили някой от курсовете на редицата частни академии за програмисти в страната. Преди коронавируса това беше по-скоро рядкост и много младши специалисти попадаха в парадокса, че хем нямат опит, хем няма къде да го натрупат. Те постъпват в компаниите, които ги дообучават като част от по-голям екип и така вливат "свежа кръв" при огромния недостиг на специалисти доскоро. Сега много компании са съкратили или планират да премахнат именно тези позиции.

"Капитал" разговаря с такъв джуниър разработчик, който преди година започва работа в една от средноголемите компании в сектора. Тогава той избира между три оферти за работа, след като завършва една от обучителните програми, но преди Коледа е освободен (чрез имейл) с още около 20 други хора. "Казаха ми: трябва да си намалим разходите, тъй като сме почти на нулата. Странното е, че двете ми прогрес ревюта от месец по-рано бяха блестящи според моите ръководители, но те бяха тотално игнорирани. Прекият ми мениджър беше бесен, защото планираше да ме интегрира в компанията", казва младият разработчик.

Той получава три заплати обезщетение и започва да си търси работа. "В момента е зверска суша, имал съм две интервюта общо. С една година опит не минавам лесно за разработчик със средно ниво, а позициите за джуниъри се броят на пръсти", допълва той.

Мениджър на компания в сектора казва, че почти всички фирми освобождават или просто не наемат хора. В момента върви т.нар. тихо освобождаване - когато хора напускат по собствено желание, но на тяхно място не се наемат нови. Затова освен спад на броя обяви има и спад на броя хора, желаещи да си пробват късмета другаде. "При нас последните месеци няма напуснали, което не се е случвало никога досега. Причината е, че никой друг не ги е търсил и не им е предлагал нещо повече", казва мениджърът.

Според хора от бранша при липсата на нови проекти, най-лошият вариант е "да имаш хора, които нищо не правят и да ги задържиш", особено при по-малките компании. "Представете си една фирма от 30 - 40 човека и петима от тях да не работят - това е убийствено", казва собственик на фирма от индустрията. По-големите издържат, защото имат финансови резерви и могат да си го позволят.

С повишаването на възнагражденията през последните години цените на сървис компаниите в България, които работят по проект на клиент, достигнаха тези в Западна Европа. Това може да е добре за служителите, но е проблем за компаниите. "Досега концепцията работеше с идеята, че в Западна Европа няма кадри - тамошните клиенти бяха готови да заплащат едни и същи пари като тези в Германия, защото знаеха, че веднага ще получат нужните им специалисти, които там трябва да търсят с месеци. Но сега тези специалисти ги има и там", коментира представител на индустрията.

Според Илия Кръстев, председател на управителния съвет на браншовата аутсорсинг организация AIBEST и главен изпълнителен директор на A Data Prо, друг фактор освен икономическото забавяне и липсата на пари, е очакваното внедряване на изкуствен интелект в много софтуерни компании. "В бъдеще той ще има сериозно влияние, но в момента води до забавяне на някои процеси в компаниите, които си казват "защо да наемем 100 души, като скоро ще можем тези процеси да ги автоматизираме". И това е психологическият момент", казва той.

Кръстев не предвижда съкращения, а дори малък ръст в броя на заетите в сектора през тази година. "И ако успеем да се възползваме и от тези условия и риск, които се задават, 2025 г. може да предложи и по-сериозен скок. Очаквам подобряване на ефективността, което да е позитивно както за големите компании, така и за целия сектор и хората в него."

Асен Василев, враг номер 1 на IT сектора

Според последното проучване на БАСКОМ най-голямото притеснение сред софтуерните компании в България е финансовата политика на страната и по-конкретно устойчивото вдигане на максималния осигурителен доход (МОД). IT секторът има проблем с идеите на Асен Василев още от 2021 г. насам, като смята, че Министерството на финансите (МФ) неправилно се фокусира върху софтуерната индустрия вместо върху сивата икономика в страната. Според Доброслав Димитров тези притеснения са безпрецедентни, защото досега винаги първото притеснение на компаниите е било липсата на достатъчен брой кадри. Допълнително според него вдигането на данъчно-осигурителната тежест в България може да я направи по-малко привлекателна от значително по-големи държави като Полша, което ще струва на страната милиарди пропуснати ползи от пренасочени инвестиции.

Евтино и качествено или обратното?

Съвкупният резултат от голямото увеличение на заплатите в сектора, огромното търсене и малкото предлагане, както и влизането на десетки хиляди нови специалисти в сектора през последните години може да доведе до малка екзистенциална криза за индустрията.

До средата на миналото десетилетие България се рекламираше и като евтина, и като качествена IT дестинация. Западните инвеститори изглежда бяха съгласни със самопреценката на България, защото в това време в страната дойдоха компании като VMware, SAP, Paysafe, Atos, Progress, Uber и други. По-важното е, че те се задържаха. Докато западните инвеститори от други сектори напускаха един след друг, в софтуерния сектор това просто не се случи.

В един момент България спря да бъде евтина дестинация. Заплатите все още бяха по-ниски от тези в Германия, Великобритания и САЩ, но същевременно се появиха други, по-евтини дестинации за аутсорсинг като Индия, Пакистан и Виетнам. За сметка на това българските компании останаха качествени.

Сега заради "разглезването" на сектора през последните години и това качество е под въпрос. Мениджър, пожелал анонимност, коментира пред "Капитал", че "ние си повтаряме, че България е качествена дестинация, но това от няколко години не е така". Според него високото търсене е направило така, че дори тези софтуерни инженери, които "отбиват номера", да получават високи заплати и гарантирано работно място.

Това важи в особена степен за аутсорсинг компаниите, които работят по проект на друг клиент. Моделът на тези компании е такъв, че клиентът на практика наема екип от служители и плаща заплатите им. Както обяснява и източникът на "Капитал": "Те знаят, че ще им бъде платено за осем часа по проект, без значение дали си дават зор или не. Доскоро тези хора бяха недосегаеми, защото нямаше твърд контрол над тях, а освен това дори да ги махнеш, търсенето беше толкова високо, че те винаги можеха да идат някъде другаде."

За разлика от всички останали сектори на икономиката софтуерният наистина е глобален. Това, което се случва в САЩ или Германия, има моментално отражение в България или Индия. Следователно България трябва не само да бъде качествена дестинация - тя трябва да бъде осезаемо по-качествена от страни с много по-голям брой население, които биха били интуитивно по-привлекателни за компании и големи проекти.

Това до някаква степен е и поколенчески проблем. По-опитните в индустрията смятат, че младите програмисти са разглезени, защото идват във вече изграден сектор. Много от днешните мениджъри на софтуерни компании са бивши програмисти, които са работили почти нонстоп в първите години на хилядолетието, срещу символични по днешните стандарти пари. Сега някои от тях смятат, че малко от настоящите специалисти знаят как се изгражда и поддържа конкурентноспособна компания, особено след като професията стана финансово привлекателна и започна да привлича към себе си хора, които не са задължително технологични маниаци (т.нар. гийкове).

За момента тези опасения са ограничени и за тях се говори рядко, не на последно място за да не се навреди на имиджа на България. Надеждата е, че една по-тежка година, като тази, която се очаква, ще успокои пазара на труда, от една страна, и ще позволи на компаниите да стимулират целенасочено по-добрите си служители, вместо да вдигат заплатите на всички еднакво, каквато практика се наложи в много компании през последните години на бумтящ бизнес. Защото в крайна сметка, ако България не е нито евтина, нито качествена дестинация, то каква е?

Оптимистичният поглед е, че това са краткосрочни и конюнктурни проблеми, докато общата картина остава позитивна: търсенето на технологични решения по света продължава да расте, а България има вече развит IT сектор с дълбоки връзки и дебело CV. Прогнозата на компаниите от БАСКОМ е, че до 2025 г. в него ще бъдат наети още над 14 хил. души. Много от притесненията също така могат да се окажат силно преувеличени, а ако световната икономика отново тръгне в правилната посока, могат да бъдат и забравени. И все пак преминаването през поне един махмурлук преди следващото парти винаги има добър възпитателен ефект.

По темата работи и Константин Николов

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hafthor avatar :-|
    hafthor
    • - 6
    • + 10

    Нищо ново под слънцето. След година две пак ще назначават и ще реват, че няма кадри.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 10
    • + 10

    Промяната и този сектор наказа и тръгна да го съсипва. На два пъти ги наказва като им вдига данъците, максималния осигурителен праг, а следващите години се готви и още.

    Нередност?
  • 4
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#2] от "scuby":

    Да не отдаваме по-голямо значение на нашето правителство, от колкото има. В случая има глобално свиване и масови уволнения в почти всяка световно известна ИТ фирма. Няма как да ни пропусне напълно. Дано се размине само с намаляване на търсенето на хора, както беше при предни кризи.

    Нередност?
  • 5
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 9
    • + 3

    Нито едно дърво не расте до небето.ИТ сектора е балонизиран.Ще има поне 3 кръга съкращения и уволнения в следващите 2 години

    Нередност?
  • 6
    bbu511211700 avatar :-|
    bbu511211700
    • - 1
    • + 3

    Айде и тук се почна с утопията на балоните и тяхното пукане, както при имотите

    До коментар [#5] от "Nikolai Kavrakov":

    Нередност?
  • 7
    jji17068970601219825 avatar :-|
    Testan Testovichkov
    • + 8

    ИТ не е само програмисти.

    Нередност?
  • 8
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#6] от "bbu511211700":

    От 2015 до сега имаше какво ?
    Отрицателни лихви...Така че всичко е в балона ,абсолютно и сега ще видите дебелия защото Централните банки от САЩ до Англия през ЕЦБ няма да пипнат ставките преди да се омажете добре ,на това му викат знаеш ли как ?Ценова стабилност

    Нередност?
  • 9
    pixtura avatar :-|
    oIo
    • - 5
    • + 3

    Доводът "не вдигайте максималния осигурителен доход, за да не прогоните IT компаниите" издиша - откъде на къде хората с по-ниски доходи трябва да плащат, за да могат тези с по-високи да плащат ефективно по-нисък % данъци и осигуровки? Въобще не трябва да има максимален осигурителен доход - така 10% данък общ доход няма за едни да е ефективно 5%. Не случайно в развитите страни колкото по-висок е дохода ти, толкова по-високи са данъците ти. Тук е точно обратното.

    Нередност?
  • 10
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#9] от "oIo":

    Точно де,В цял свят има прогресия у нас не само ИТ бранша а изобщо взимаш повече и плащаш по малко данъци ама претенции за стандарти до небето.Айде стига вече,крайно време да се премине към по високи данъци ,взимаш голяма заплата плащаш още повече.Относно ИТ бранша има крещяща нужда от съкращения на хора,оптимизация на процеси и намаление на заплатите.Лично аз имам акции в технологичния бизнес и всяко съкращение и оптимизация на ресурси води до повече печалби Така че съм ЗА с две ръце

    Нередност?
Нов коментар