🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на банките за 2023 г. надхвърли 3.4 млрд. лв.

Основният двигател за рекордното представяне на сектора беше изстрелването на нетния лихвен доход с 50% нагоре до близо 5 млрд. лв.

ДСК стана първата българска банка с печалба, надхвърлила 1 млрд. лв.
ДСК стана първата българска банка с печалба, надхвърлила 1 млрд. лв.
ДСК стана първата българска банка с печалба, надхвърлила 1 млрд. лв.    ©  Надежда Чипева
ДСК стана първата българска банка с печалба, надхвърлила 1 млрд. лв.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Банковата система отчита 64.4% скок на печалбата до 3.4 млрд. лв., благодарение на покачването на лихвите от централните банки
  • ДСК отбелязва индивидуален и секторен рекорд, като резултатът й надхвърля 1 млрд. лв.
  • ОББ се задържа на лидерската позиция с 34 млрд. лв. активи след поглъщането на Райфайзенбанк

Това, че банките имат рекордни резултати през 2023 г., не е новина. Ефектите на покачващия се лихвен доход, комбиниран с изобилната ликвидност, задържаща лихвите по депозити ниски, и бумтящото кредитиране, личаха през всички месеци на годината и не показаха тенденция към отслабване в края й.

Новото е, че вече имаме точни измерители за всичко това. Печалбата за 2023 г. расте с 64.4% до малко над 3.4 млрд. лв. Това в номинално изражение е с 1.34 млрд. лв. над миналогодишния връх от 2.1 млрд. лв. Но спрямо тогава има и съществено подобрение в реално изражение - показателите за рентабилност скачат до невиждани отпреди световната финансова криза нива. Възвращаемостта на капитала (ROE) в края на годината достига 18.2%, а на активите (ROA) - 2.1%.

Освен на обобщено ниво, рекордите изобилстват и на индивидуално. Банка ДСК отчита невиждана за банковия сектор в България печалба от малко над 1 млрд. лв. Уникредит Булбанк пък надхвърля 800 млн. лв., с уговорката че потребителското ѝ кредитиране е изведено в дъщерно дружество, което допринася с дивидент, но той е на база резултатите за 2022 г. Това обаче далеч не е изчерпателен списък и много други отчитат лични върхови постижения, а успешното представяне е повсеместно. От представените на пазара 17 банки и 7 клона на чужди институции единствено сравнително наскоро навлезлият клон на естонската BigBank e на минимална загуба.

Еднократно явление с многократен ефект

Българските банки не са изолиран случай - навсякъде покачването на лихвите от централните банки оказва благотворен ефект върху представянето. Причината е, че то се пренася доста бързо и автоматично в лихвите по кредити, тъй като голяма част от тях са с плаващ процент, обвързан с междубанкови индекси като Euribor. Същевременно затягането на паричната политика оказва натиск за покачване на лихвите и по депозити, но това се случва доста по-забавено.

В България въпреки валутния борд и почти отсъстващите инструменти на БНБ да влияе, тази трансмисия се случва още по-бавно, особено на пазара на дребно. Дотолкова, че за разлика от практически всички други пазари в ЕС лихвите по жилищните заеми останаха без промяна (дори на годишна база статистиката отчита минимално понижение от 2.63% на 2.58%) и страната се оказа държавата с най-евтините ипотеки.

Това обаче не значи, че банките не могат да се похвалят с чувствително по-голям нетен лихвен доход (скок с 50% до 4.85 млрд. лв.), който всъщност е основният двигател за по-голямата печалба. Разликата идва предимно от кредитите за бизнеса, където постъпленията от лихви скачат с 840 млн. лв., или 65.6% до 2.1 млрд. лв., докато при домакинствата покачването е с 240 млн. лв. (14.3%) до 1.87 млрд. лв. и всъщност идва най-вече от ръста на портфейлите.

Друг важен фактор е по-големият доход, който банките могат да извличат от управлението на свръхликвидността си, който личи от постъпленията от лихви от финансови институции, които от под 0.2 млрд. лв. скачат до над 1 млрд. лв.

При силното представяне по тази линия очаквано нетният доход от такси и комисионни е поизключен като двигател. Ръстът му от 3% (44.8 млн. лв.) всъщност изостава спрямо бумтящите скокове в кредитирането и по-скоро е показателен, че банките ефективно задържат или дори понижават някои ставки в конкуренция за повече бизнес.

Позитивно за сектора е и че затягането, макар да предизвиква забавяне на икономиката, засега не води до рецесия и нивата на необслужваните заеми продължават да са в низходяща тенденция. Разходите за обезценки спадат със 176.5 млн. лв., или 29%, до 427 млн. лв. А най-съществена тежест продължава да е ръстът на административните разходи, движен от общото покачване на заплатите - с 11.6% (227.7 млн. лв.) до 2.2 млрд. лв.

Нестихващият бум

Ниските лихви по жилищните заеми предвидимо стимулират търсенето и в края на годината ръстът при ипотечните портфейли дори се ускорява. На тримесечна база повишението е с 6% (1.24 млрд. лв.), а на годишна - с 20% (3.66 млрд. лв.) до сумарно 22 млрд. лв. Пазарът тук продължава да е движен от най-големите банки и най-вече от лидера в ритейл сегмента ДСК.

При потребителските заеми също се запазва познатата картина, но с охлаждане на ръста в последното тримесечие до едва 2.15% (379 млн. лв.) спрямо предходното. В номинално изражение покачването е генерирано основно от Пощенска банка (129 млн. лв.), Ти Би Ай банк (110 млн. лв.) и ДСК (100 млн. лв.)

При бизнес кредитите в края на 2023 г. най-съществен ръст отбелязва ОББ - 319 млн. лв. от общо 1.13 млрд. лв. за тримесечието. На годишна база обаче тя изостава от ДСК (799 млн. лв.) и Уникредит Булбанк (740 млн. лв.)

Лидерското трио

Дори и така ОББ успява да удържи лидерската позиция по активи с 34 млрд. лв. След финализирането на вливането на бившата Райфайзенбанк (България) в нея тя влезе в надпревара със сходните по калибър ДСК (32.7 млрд. лв.) и Уникредит (32.1 млрд. лв.), като водачът се менеше в различните месеци.

Пощенска банка също приключи поглъщането на закупения от нея клон на BNP Paribas Personal Finance, което, макар да скъсява малко дистанцията, я оставя на солидна дистанция със 19.4 млрд. лв.

Извън това размествания в класирането почти няма, като може да се отбележи основно влизането на Ти Би Ай банк в топ 10 след агресивен 39% ръст на активите до 2.9 млрд. лв., с което тя измества държавната ББР.

Година на охлаждане

Преходът от 2023 към 2024 г. не е отсечен с нож, така че тенденциите от миналата година ще продължават да определят сектора. Все пак е важно да се отчита, че уникалният златен момент е по-скоро към края си. Ефектите на монетарното затягане определено вече се изчерпват и очакванията са към средата на годината ЕЦБ да започне да понижава лихвите, което ще започне да свива и маржовете на банките.

Данните за четвъртото тримесечие вече донякъде го индикират с първи, макар и минимален спад на нетния лихвен доход на тримесечна база.

Ключово за динамиката в сектора ще е развитието на сагата около членството на България в еврозоната. Вече БНБ доста ясно индикира, че ако се стигне до ново отлагане, тя ще продължи с покачването на задължителните минимални резерви, след като през 2023 г. ги вдигна от 10 на 12%. Така изтеглената ликвидност, в комбинация с анонсираните намерения за мерки, насочени към кредитополучателите, може да охлади ипотечния бум. Обратно, при влизане от 2025 г. ще има понижаване до нивото на МЗР в еврозоната (1%), което би освободило ресурс.

А другият важен сигнал от регулатора е, че вероятно съществена част от рекордната печалба няма да може да бъде разпределена като дивидент. В своя скорошна публикация гуверньорът Димитър Радев обрисува рисковете след еднократните печалби да последва натиск върху резултатите и подчерта, че "еднократните положителни ефекти за рентабилността трябва да се използват преди всичко за изграждане на допълнителни буфери през 2024 г.".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 2

    И все по-големи ще става. Вдигат таксите както си искат у нас, а правителството не прави нищо, за да защити хората. Дори напротив. Асан ви Василев уж с цел борба със сивата икономика вкара лобисткия закон формите с над 100 служителя да плащат заплатите по банков път. За да тушира недоволството, че хората трябва да плащат такси на банки измислиха поправка банките да откриват базисна сметка без такси ако се превежда заплатата. Хубаво а? И всичко мина и замина. А я вижте сега условията, за да направиш такава сметка които поставят банките. Едно от които да нямаш други сметки по други банки и да се ползва само за основни плащания. За 6 месеца банките обяваявата само 1000 сметки направени такива от работещи. Те първа телекомите ще рекетират хората, те първа ще плащаме дългове на рекордни лихви. Но народ, който се подвежда по популизъм, демагогия, лесно се манипулира с приказки и медии си заслужава да плати сметката с лихвите.

    Нередност?
  • 2
    cvd49567014 avatar :-|
    cvd49567014
    • + 1

    Плащането по банков път със сигурност води до изсветляване на паричните потоци. Така че, това не е грешна мярка на Асен Василев.
    Друг въпрос е, че размерът на печалбата на банковия сектор е внушителен за българската икономика. Явно конкуренцията в сектора не е ожесточена. С навлизането на нови участници на пазара за банкови услуги това би трябвало да се промени - например вече се предлагат и сметки без месечни такси, а след влизането в ерво ще има и още конкуренти. Отделно ще отпаднат и част от най-масовите такси заради обръщането на лева в евро и обратно.

    Нередност?
  • 3
    tvz14383104 avatar :-|
    Славе Сергиев
    • + 3

    Ръста на лихвената печалба спрямо ръста на активите (т.е. взетите от клиентите заеми) показва че българина продава парите си евтино на банките (във вид на влогове), а ги купува скъпо (като лихва по заемите). С други думи, това показва че няма конкуренция за привличане на влогове и че банките оперират като картел, защото по света и специално в САЩ борбата за влогове през 2023 беше на моменти ирационална.
    Съшо намирам за комично че турските банки печелят от лихви - някой да уведоми мюфтията за това потъпкване на корана и на повелите на пророка.

    Нередност?
  • 4
    sufle avatar :-|
    sufle
    • + 1

    Банките са абсолютни ТКЗС та разсипващи парите на спестяващште.

    Нередност?
Нов коментар