🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Кешгейт" по заповед на Пеевски

В саморазправата си с Румен Радев депутатът от ДПС демонстрира открито влиянието си в МВР и прокуратурата

Настоящата политическа конфигурация осигури на Пеевски възможност за такова изпиране, че той да бъде на първите политически редове
Настоящата политическа конфигурация осигури на Пеевски възможност за такова изпиране, че той да бъде на първите политически редове
Настоящата политическа конфигурация осигури на Пеевски възможност за такова изпиране, че той да бъде на първите политически редове    ©  Юлия Лазарова
Настоящата политическа конфигурация осигури на Пеевски възможност за такова изпиране, че той да бъде на първите политически редове    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не беше отдавна когато с контролирания тогава от Делян Пеевски вестник "Телеграф" излизаха "книги" с изписани само с главни букви заглавия като "Българската олигархия. Те ограбиха държавата!". Те нямаха автор, но беше напълно ясно, че служеха за разчистване на сметки от депутата от ДПС. Анонимните памфлети задаваха дневния ред на поредица присъдружни сайтове, които предаваха щафетата на мнимите скандали за разследване от прокуратурата на Сотир Цацаров, а после и на Иван Гешев.

Десетина години по-късно единствената разлика е, че санкционираният междувременно за корупция по "Магнитски" депутат вече лично свиква съответните медии, за да им продиктува въпросите, които да отправят към актуалния му враг. Всичко останало си е същото - гората от микрофони се втурва в указаната посока. По отработения рефлекс на бухалки се включват прокуратурата и МВР.

Същият алгоритъм сработи и сега с противопоставянето по оста Пеевски - президента Румен Радев. След двудневна размяна на реплики в крайна сметка депутатът каза на журналистите какво да питат държавния глава и се поинтересува какво правят МВР и прокуратурата по темата. Репортерите се насочиха към президентството, а репресивният апарат започна да търси какви сигнали има в архивите си срещу "хора на президента".

Гневът на депутата от ДПС дойде от съпротивата на Радев срещу начина, по който бяха назначени двамата нови конституционни съдии от квотата на парламента и сезирането съответно на Конституционния съд (КС). Реакцията на Пеевски обхвана тези като "Ще има светлина, както казваше едно бау-бау" и въпроси към прокуратурата като докъде е стигнал "пътят на Копринката" и дали Крум Зарков е пребил котката на Мая Нешкова.

Оттук следват няколко извода:

  • Вече няма никакво съмнение, че ключови сектори като МВР и прокуратурата продължават да са на ръчно управление от Пеевски
  • Макар и формално да се освободи от медийната собственост, депутатът от ДПС продължава да направлява по-голямата част от медиите
  • Поводът за атаката срещу Радев е сигурен белег, че Пеевски иска да управлява и Конституционния съд.

Актуалната политическа свада потвърждава амбицията на Делян Пеевски да не бъде само задкулисният господар на властта. Изглежда, че санкциите на Вашингтон подтикнаха депутата да официализира ролята си в управлението на държавата и нейните институции, а настоящата политическата конфигурация му осигури нужното изпиране (по признанието от прословутото заседание на ПП) за нов разказ за себе си, поне зад граница.

Защо Радев стана врагът

Устремен към председателския пост в ДПС, Пеевски се оказа основен фактор в сглобката на управлението, което формално е съставено от ГЕРБ и ПП-ДБ, но все повече се вижда, че в сплавта участва и Движението за права и свободи.

Новороденият евроатлантик се радваше на непостигано досега признание на политическия терен - освен че с Бойко Борисов отдавна са в нещо като тандем, вече и доскорошните му най-ярки противници в лицето на ПП-ДБ изглеждат опитомени.

По очевидно много важното за него попълване на Конституционния съд обаче се намери някой да се противопостави на начина, по който това стана. И действията на президента Румен Радев предизвикаха мащабна атака с всички инструменти на задкулисието.

Близките политически отношения между кандидата за (съ)председател на ДПС и вече бившата шефка на ГЕРБ в парламента, сега конституционен съдия, датират от миналата година, когато след поредица председателски съвети в НС Пеевски и Атанасова демонстрираха партньорство и общи позиции. Непосредствено преди местните избори например двамата, както и Тошко Йорданов от ИТН, организирано атакуваха изборния процес така, че машинното гласуване беше премахнато за първия тур на вота.

"Кешгейт"

Когато на 23 януари Радев сезира КС за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии, гневната реакция на Пеевски не беше изненада. Междувременно юристи призоваха Народното събрание да отмени решението си за избора с мотива, че то уронва престижа на Конституционния съд.

Пеевски заяви, че Радев се опитва да влезе във война с евроатлантическото мнозинство, и часове по-късно започна и самата война.

В специални изявления в няколко поредни дни кандидатът за лидер на ДПС искаше да внуши, че има данни за корупционно поведение на президентски съветници. Вместо данни обаче се чуха предимно квалификации и въпроси, по които медиите, МВР и прокуратурата да "работят". Така се роди сюжетът за "Кешгейт" в президентството.

В него Пеевски намеси вътрешнополитическия секретар на президента Николай Копринков - с припомнената реплика на Бойко Борисов от 2021 г. за "пътя на Копринката". Никой обаче не зададе въпроса защо едва сега се повдига темата, при положение че за секретаря на президента имаше поредица медийни публикации, които описваха задкулисното му влияние в редица сектори.

Пеевски спомена и "касиерите" в президентството - категория, в която се предполага, че попада и Сотир Ушев, който не заема позиция в президентството, но се смята, че има влияние там. "Според мен има много касиери, много касиери. Има много малки кученца, които влачат плячка в тъмната институция", коментира експресивно Пеевски.

И поиска прокуратурата и МВР да намерят доказателства за корупция. В съобщение, разпространено от пресцентъра на ДПС, той попита "защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация".

По стара традиция различни сайтове започнаха да възпроизвеждат думите на депутата, но от свое име - което осигури възможност за намиране на "свидетелства" в тази посока. Справка в архивите им сочи, че преди кампанията срещу президентството същите сайтове са организирали публикации в защита на кандидатурата на Десислава Атанасова в КС и срещу номинирания от ПП-ДБ Борислав Белазелков. Впоследствие изданията са били ангажирани да защитават кандидатурата на близката до ГЕРБ Диана Ковачева за съдия в ЕСПЧ.

След командата към МВР и прокуратурата двете институции веднага се отзоваха. Шефката на Софийската градска прокуратура съобщи, че проверяват дали има нещо за Копринков и Ушев, с уговорката, че може и да няма нищо. Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че е изискана информация от всички служби на МВР за сигнали, както и оперативна информация. Така само за седмица Пеевски успя да мобилизира службите за сигурност по темата за президентските секретари, по която до този момент нито обвинението, нито вътрешното ведомство направиха нещо.

Задава ли се президентска партия

В атаките на Пеевски срещу президента се прокрадна и темата за евентуална бъдеща партия на Радев. В последвалото изявление, в което държавният глава коментираше "г-н Магнитски", той нито потвърди, нито отрече подобен проект. Но предизвика допълнително спекулации по въпроса с думите: "Българите очакват реална политическа алтернатива. Ситуацията е такава, че появата на такава алтернатива е неизбежна." Само няколко часа по-късно Пеевски му отговори: "Нека подаде оставка, да направи партия и да се срещнем на изборите, още на евроизборите, само да не се окаже, че тази партия е финансирана с мръсни пари."

На фона на сглобката впечатлението, че вече само Радев изглежда като политическа алтернатива на модела "Пеевски", беше умело засилено от думите на секретаря на президента Крум Зарков. Той обяви, че "пред пълното поемане на властта от Делян Пеевски стои само една бариера - президентството".

Очаквано в споровете се върна и темата за импийчмънт на Радев, по която Бойко Борисов набързо охлади страстите, заявявайки, че е абсурдно да се говори за импийчмънт на президента, като разкритикува и държавния глава, че се държи като партиен лидер.

ПП-ДБ със жалка позиция за службите

На този фон ПП-ДБ затвърдиха впечатлението за политическа безпомощност. Докато Пеевски правеше показно как репресивният апарат работи по негова команда, съпредседателите на коалицията Кирил Петков и Атанас Атанасов решиха да атакуват ДАНС, чийто началник се назначава от президента.

"Ние отдавна искахме да реформираме ДАНС, знаете, че премиерът Денков даже имаше предложение за смяна на шефа на ДАНС, но той тази смяна беше блокирана точно от президента", каза Петков.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов също напомни, че ДАНС се ръководи от Пламен Тончев, който е назначен и пазен на поста от президента Румен Радев. И посочи, че службата бездейства по сигнал за незаконен канал за предоставянето на българско гражданство на руснаци, които използват фалшиви документи. Всъщност истинският блокаж на реформата в службите, огласена като основен приоритет на кабинета "Денков", дойде от Делян Пеевски и Бойко Борисов, които дружно обявиха, че "сега не е моментът".

По ирония едно от обстоятелствата, заради които Делян Пеевски попадна под санкциите "Магнитски", беше, че е участвал в корупционни действия чрез свое подставено лице за осигуряване на документи за пребиваване на чуждестранни граждани у нас.

Така в крайна сметка основният политически сюжет в страната от последните дни, а както изглежда - и в идните месеци, се връща към ръководната роля на депутата от ДПС не само в управлението на държавата, а и в политическите процеси в страната.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Да, но първо трябва да се обясни феноменът Пеевски.
    Как (и защо!) най-мразеният човек в държавата стана двигател (и символ) на сглобката на хермафродитите от ППДБ и мафията от Герб и ДПС?

    Защо Пригожин събираше затворници за щурмовите отряди на Вагнер?
    Защото те нямаше какво да губят - и така, и така животът им щеше да мине в пандела, а ако оцелеят след 6 месеца на фронта - връщат се изчистени в живота.

    Видимо същата е схемата за налагането на Пеевски в БГ политиката: ако успее да провежда желанията на мистериозната Галя, има шанс оковите Магнитски да паднат... Няма какво да губи.

    От друга страна това му доброволство да се захваща с най-смрадливите задачи е добре дошло и на мушмороците от хермафродитозата, както и на доскорошния мафиот Борисов, защото като булдозер поема и тяхната политическа работа. Едва след като Пеевски (да припомня, че е остракиран по глобалния закон Магнитски именно като корумпиран политик!) хвърли лайняната бомба по президента, започнаха да се обаждат с тънки гласчета и аверите му.

    Получава се парадокс, БГ парадокс: най-отвратителният БГ политик се изправя срещу най-одобрявания БГ политик и националните медии не се гнусят да дават ефир на обвиненията му!
    Медиите направиха Пеевски главатар на тоя хаос, който мисли, че управлява държавата и заедно с бездарните му авери от сглобката изпраха имиджа му, както и този на другия символ на мафията - Борисов.

    В същото време въпросните "журналисти" не се поинтересуват как получава заплатата си народният представител Пеевски, защото включените в списъците по Магнитски са като чумави за която и да било банка, защото обслужвайки сметките на санкционирано лице, на въпросната банка на мига трябва да бъде забранено от американското МФ да оперира с американската валута, всяка банкнота от която е собственост на САЩ.
    Та Пеевски как си получава заплатата, драги "журналисти"?

    Нередност?
  • 2
    beky avatar :-|
    1999
    • + 3

    Пееф е (удобно за всички вкараният) слон в стъкларския магазин на българската политика. Сега троши щанда на Радев, но изобщо не е ясно накъде ще поеме в следващ момент: дали пък няма да подгони харвардските валавераджии, за да се окъпе в народната признателност?

    Нередност?
Нов коментар