Коментар | Защо толкова трудно заработи столичният мафиотски съвет ли?

Двете групи в софийския общински съвет говорят на напълно различни езици

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три месеца след местните избори управлението на София беше блокирано. Партиите в общинския съвет не можеха да се разберат какво да е мнозинството и кой да бъде председател. В крайна сметка се стигна до някакъв компромис, но в съвета все пак едва ли ще има ясно мнозинство. За много хора отстрани това изглежда изключително странно и скандално. Но всъщност не е трудно за обяснение и донякъде е добра новина:

Управлението на София е може би първата откровено превзета от мафията ключова държавна структура. Още от средата на 90-те софийската икономика беше разделена между конкурентни престъпни групировки, тогава се наричаха "борци", като СИК и ВИС. Паркингите за едните, боклука за другите, софийските имоти за едните, общинските фирми за другите. За да бъдат гарантирани договорките, бяха разпределени и политическите позиции: кметът защитаваше интересите на едните, председателят на СОС - на другите.

С времето двете групи се размиха. Или по-точно казано, победи едната, но тъй като никой нямаше интерес от конфликти, все пак бяха оставени някакви парчета от общинската торта за конкурентната група. Резултатът е София днес - през последните 20 години градът се управлява с пълен мутренски консенсус и основната задача да се краде. И това се вижда на всеки квадратен сантиметър.

Като грамадни средни пръсти в центъра стърчат грозни сгради като трите кули на НИКМИ и "Златен век" на "Артекс". Има цели квартали ("Витоша", "Кръстова вада"), които са градоустройствени кошмари. Столицата не е точно град, а сбирщина от гета, които са свързани от задръствания. Има гета за всички - за богати, за средна класа и за бедни. Всъщност в София всички са бедни, защото дори и тези с много пари не могат да си купят с тях качество на живот. Излизат от къщата си в затворения комплекс или от апартамента (който заради флуктуациите на корупционната икономика струва колкото във Виена) и дишат софийския прах заедно с другите екстри от управленската некадърност.

Последните избори в София нарушиха дълголетния консенсус. За кмет беше избран Васил Терзиев, а най-голямата група в общинския съвет - на ПП-ДБ и "Спаси София", няма мутренския генезис на управлявалите до момента. Те обаче нямат и мнозинство и трябва да се разберат с останалите партии. Три месеца това не се случва и обяснението е лесно - двете групи играят напълно различни игри. Терзиев по донякъде трогателно наивен начин се опитва да играе шах. Отива с дъската под мишница, подрежда фигурите и казва: "Хайде да се разберем в името на София." Другият отбор обаче практикува кеч. Те обръщат дъската и викат: "Бегай оттука бе, балък, щи е*%$..."

Разбирателство е невъзможно, защото от едната страна говорят за бъдещето на града и принципи на управление, но другата не ги разбира - тези неща не ги интересуват. Те чакат разговор как се разпределят общинските кюфтета - какво ще има за тях, ако подкрепят мнозинство в общинския съвет. Едните да вземат Центъра за градска мобилност, другите боклука. Едните пазарите, другите ремонтите на улиците и водопроводите.

От този блокаж няма много лесни изходи. Възможностите са две - да се направи компромис със софийската мафия в името на това все пак да се направи и нещо смислено за града. Или да се отива към нови избори. Вариантът с компромиса в момента се случва на национално ниво, но резултатите там не действат вдъхновяващо за повторение на модела.

Затова общинското реми сега всъщност е отчасти добра новина - това означава, че кечистите не успяват да обърнат устойчиво дъската. Хубаво ще е да има работещ общински съвет, но само ако работи в интерес на хората и града. Ако резултатът ще е още няколко рунда (години) градоустройствен кеч & кери - мерси, няма нужда.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nage avatar :-|
    nage

    3 месеца след изборите все още няма одит на ЦГМ, като на всички е ясно каква черна гняс ще изтече от там.
    Това нормално ли е?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 4

    Остър е езикът, тежки са квалификациите, вдъхваща страх е илюстрацията в текста на гл.редактор на официоза на ППДБ!

    Но съм безкрайно смутен защо г-нът половин година не подложи на сходна тежка канонада мафиотския парламент (по аналогия с квалификацията му за СОС), където неговите от хермафродитозата ППДБ в деня след изборите изтриха слоганите на кампанията си, хвърлиха сипо един душ и скочиха в чаршафите с мафията, където пробват (властови) пози и в момента?

    Безкрайно съм смутен и от късата памет на писалия горния гневен текст, защото за разлика от него мнозинството българи прекрасно виждаме лицемерието, наглостта, дебелоочието и посредствеността на някогашните обявили се за борци с мафията, а от 8 месеца нейни апологети и (политически) чаршафни партньори.

    Всъщност случката в СОС с реалното детрониране на "първата политическа сила" там е естествен резултат от настроенията и процесите, които ППДБ стартираха сред българите с действията си. Хермафродитозата ППДБ направи малко чудо, като обедини срещу себе си ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!
    Такова нещо досега е успял да си навлече единствено баце през 2020г !

    ППДБ станаха за посмешище с прислужващия на Пеевски юридически колос (в собствените си очи) Христос Иванов, с натискащия се за председател на НС шеф на партия-микроб и генерал от ДС, с лаборантът, който изведнъж забрави какво са се договаряли и поиска да е външен, защото му било харесало да се мотка насам-натам, за брокера Лорер, бъдещия евродепутат, за ...!

    Социологията за тези 7-8 месеца след изборите е безкомпромисна в оценката за срива на общественото доверие в ППДБ - за този кратък период на преяждане с власт те загубиха 1/4 от подкрепата си!

    Да, повече от сигурно е, че мафията се завръща в София, НО това се случва 7-8 месеца след като измамниците от ППБД я легитимираха на централно ниво и ѝ помогнаха да овладее загубени позиции в централната власт и регулаторите.

    Кога Пеевски е бил по-редовен на работа в Парламента и по-гласовит от сега? Никога! Същото се отнася и за баце, който се явяваше в НС сякаш отиваше на операция!
    Станаха такива, когато катастрофалните лъжеполитици от ППДБ се договориха с тях и им връчиха властта.

    Е, след като веднъж вече доброволно са делегирали властта на мафията, защо сега този (смешен) плач, г-н гл. редактор?

    Хермафродитозата ППДБ си отива.
    Колкото по-скоро оттече в канализацията, толкова по-скоро ще имаме шанс да влезем в нормални политически отношения.
    Имаче това прилича на жалък селски панаирджийски цирк. И тъжно и жалко е да си неговият PR...

    Убеден съм, че гл.редактор на официоза много добре го съзнава, но все пак е гл.редактор на официоз...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5

    P.S. И - разбира се - пример за журналистика:

    https://tuckercarlson.com/the-vladimir-putin-interview/

    Половин час без да погледне в листче ВВП прехвърли историята на Русия и Европа.
    Колегата му отвъд океана направи по същото време брифинг, за да напомни за себе си. И напомни: нарече ген. Ас Сиси ...президент на Мексико...

    *за ненабраздените: Ас Сиси е президент на Египет. Мексиканският е Андрес Мануел Лопес Обрадор...

    Нередност?
Нов коментар