🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поименно: как ГЕРБ, БСП и малките партии си поделиха ключовите комисии в СОС

Начело на комисията по архитектура ще бъде Севдeлина Петрова от отцепниците на "Възраждане", която има обща фирма с бивш районен кмет от ГЕРБ

Разпределението на ресордните комисии стана с добре премислен сценарий, процедурни хватки и с подкрепата на отцепници от БСП, "Възраждане", ИТН и "Синя София"
Разпределението на ресордните комисии стана с добре премислен сценарий, процедурни хватки и с подкрепата на отцепници от БСП, "Възраждане", ИТН и "Синя София"
Разпределението на ресордните комисии стана с добре премислен сценарий, процедурни хватки и с подкрепата на отцепници от БСП, "Възраждане", ИТН и "Синя София"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Разпределението на ресордните комисии стана с добре премислен сценарий, процедурни хватки и с подкрепата на отцепници от БСП, "Възраждане", ИТН и "Синя София"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато в четвъртък срещу петък вечерта общинските съветници си разпределиха набързо комисиите в Столичния общински съвет (СОС), никой не успя да разбере точно какво бе гласувано и кои финално са председателите. След дълга обработка, днес решението вече бе публикувано. От него стават ясни две неща.

  • Първо, броят на членовете в ключовите комисии са повече от обичайните 10 - 12 максумум и в някои случаи сега стигат и до 17. По този начин се осигуряват достатъчно много представители на заформилото се ново мнозинство между ГЕРБ, ИТН, "Синя София" и отцепниците от "Възраждане".
  • Второ, най-голямата група в общинския съвет ПП-ДБ-СС оглавява само комисиите, от които зависи най-малко бъдещето на града: международна, за спорт и за конфликт на интереси.

В хаоса, в който се разпределяха постовете, остана неясно на какъв принцип вносителите на доклада (Карлос Контрера от ВМРО, по информация на "Капитал" - след консултации с ГЕРБ) са определяли кои хора в кои комисии да имат участие. Първоначално в доклада на Контрера за съветници от ПП-ДБ-СС бяха предвидени и зам.-председателски места, но повечето от тях си направиха отвод, с което намалиха контрола си. Има и изключения - така например Андрей Зографски от "Спаси София" остава зам.-председател на ключовата транспортна комисия, заедно със самия Контрера. По принцип логиката би трябвало да е професионална - в транспортна комисия за членове да се избират хора, които са експерти в тази сфера, в тази по ахритектура - архитекти и експерти по градоустройство и др. Сега остава неясно дали подобно условие е било от значение.

Разпределение по сценарий

На пропорционален принцип в комисиите досега най-голямо участие в повечето случаи е имала най-голямата група в общинския съвет. Сега обаче това "право" на ПП-ДБ-СС бе отнето, тъй като броят на членовете в комисиите бе завишен, което позволява и на по-малките партии да вкарат свои представители. Целта най-вероятно е благодарение на тях да се формират и мнозинства на съветници от ГЕРБ, ИТН, "Синя София", "Възраждане" в комисиите.

Така например начело на комисията по архитектура е поставена Севделина Петрова, която се разграничи от групата на "Възраждане" и стана част от т.нар. отцепници, които Деян Николов от "Възраждане" определи като "купени". Тя беше избрана и за зам.-председател на СОС. Не е известно Петрова да има професионални компетенции в областта на архитектурата или в подобна дейност. Но пък има любопитна връзка в бивш районен кмет от ГЕРБ - Любомир Дреков. Двамата са съдружници във фирмата "Баутек-ГБ", която има дейност и в сферата на строителството.

Любомир Дреков беше два мандата районен кмет на "Лозенец" (ГЕРБ).След като през 2019 г. загуби от Константин Павлов-Комитата, една година по-късно от ГЕРБ го предложиха за член на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), но той оттегли кандидатурата си.

Зам.-председатели на архитектурната комисия са Росица Николова ("Спаси София") и Георги Георгиев (ГЕРБ). Общо членовете са 17, като председателите са важни, тъй като те определят кои предложения да се гледат и да отидат за гласуване в Столичния общински съвет.

Нов председател на финансовата комисията

Финансовата комисия в общинския съвет е най-ключова по отношение разпределянето на ресурс. Нейна емблема два мандата беше бизнесменът Орлин Алексиев (до 2019 г., когато беше оглавена от Георги Георгиев, докато не стана председател на СОС). Всичко, свързано с разходването на бюджетните пари, се одобрява от нея. Членовете сега отново са 17, като преобладават тези от ГЕРБ и по-малките партии. Сега неин председател ще бъде 33-годишният Димитър Вучев (ГЕРБ), който е икономист и журналист и е в общинския съвет втори мандат.

Зам.-председатели са Иван Таков от БСП и Пламен Данаилов от ИТН, която иначе има трима съветници в целия СОС. В комисията са още Прошко Прошков (ГЕРБ) и Карлос Контреа (ВМРО), Ваня Тагарева, Вили Лилков ("Синя София") и др.

Транспортът - начело с Иван Таков от БСП

Начело на друга ключова комисия - транспортната, застава Иван Таков от БСП. Комисията разпределя стотици милиони годишно към Центъра за градска мобилност и другите оператори, одобрява поръчки в тази сфера, решения, свързани с паркирането и цените на картите и билетите.

Негови заместници са Андрей Зографски ("Спаси София") и Карлос Контрера (единствен съветник от ВМРО). Включени са още Симеон Ставрев (ДБ), Гергин Борисов (СС), Прошко Прошков (ГЕРБ).

Икономика - към ГЕРБ и малките

И тук членовете са увеличени до 17, а председател ще бъде Прошко Прошков (ГЕРБ). В предишния мандат тя се оглавяваше от Николай Стойнев, който тази година не беше включен в листата от съветници.

Зам.-председатели са Димитър Шалъфов (ПП) и Иван Певев (БСП). Членове са Борис Бонев (СС), Бойко Димитров (ДБ), Грети Стефанова (ДБ), Антон Хекимян (ГЕРБ), Севделина Петрова (преди от "Възраждане"), Пламен Данаилов (ИТН), Татяна Георгиева (ГЕРБ), Венци Стойчев (преди от "Възраждане"), което значи, че редът може да се определя отново от "новото мнозинство".

Екологична - с председател от "Възраждане"

Екологичната комисия, която принципно не е маловажна предвид сериозните екологични проблеми на София, ще има 13 членове. Председател е Красимир Гълъбов, отцепил се от "Възраждане", Лорита Радева от ГЕРБ, както и Емилия Ангелова ("Спаси София"). Членове са още Симеон Ставрев (ДБ), Антон Хекимян (ГЕРБ) и др. За разлика от миналите мандати, този път Марта Георгиева от ДБ, известна с екологичните си каузи, няма да бъде член на комисията.

Здравеопазване начело с Ваня Григорова

За председател на комисията по здравеопазване е избрана Ваня Григорова (БСП), която не участва в дългото среднощно гласуване за избор на комисии миналата седмица. Зам.-председатели са Саад Алуани (ПП) и д-р Антон Койчев от ГЕРБ.

Начело на правната комисия е Иван Виделов (БСП) със заместници Георги Георгиев и Димитър Данаилов (ИТН). Комисията по култура и образование се оглавява от Мирослав Боршош, който беше зам.-кмет по културата в миналия мандат.

Ето и разпределението в останалите комисии

За децата, младежта и спорта - 11 членове:

Димитър Петров Шалъфов (ПП) - председател

Татяна Николова Георгиева - зам.-председател

Еньо Енев Савов - зам.-председател

Благовест Георгиев Георгиев

Драгомир Иванов Драгомиров

Саад Таммам Алуани

Екатерина Евлогиева Йорданова

Мирослав Ласло Боршош

Войслав Георгиев Тодоров

Вили Младенов Лилков

Иван Михайлов Алексиев.

Инженерна инфраструктура и енергийно планиране - 11 членове:

Димитър Иванов Данаилов - председател

Грети Иванова Стефанова - зам-.председател

Николай Вельов Велчев - зам.-председател

Драгомир Иванов Драгомиров

Стефан Атанасов Спасов

Димитър Бойков Вучев

Антон Господинов Койчев

Драгомир Христов Младенов

Станислав Чавдаров Младенов

Венци Венциславов Стойчев

Иван Георгиев Сотиров.

Постоянна комисия по обществен ред и сигурност - 9 членове:

Ваня Лазарова Тагарева - председател

Румен Стенли Александров - зам.-председател

Васил Стайков Драганов - зам.-председател

Благовеста Атанасова Кенарова

Христо Николаев Копаранов

Веселин Йорданов Калановски

Николай Вельов Велчев

Иван Георгиев Сотиров

Карлос Арналдо Контрера.

Връзки с гражданското общество - 7членове:

Николай Вельов Велчев (БСП) - председател

Румен Стенли Александров - зам.-председател

Ася Тодорова Тодорова - зам.-председател

Бонка Сергеева Василева

Благовеста Атанасова Кенарова

Марта Руменова Георгиева

Драгомир Христов Младенов.

Международно сътрудничество итуризъм, европейски програми и проекти - 9 членове:

Цветелина Калинова Симеонова-Заркин (ПП) - председател

Екатерина Евлогиева Йорданова - зам.-председател

Станислав Чавдаров Младенов - зам.-председател

Саад Таммам Алуани

Пламена Стаменова Терзирадева-Велкова

Диян Величков Стаматов

Иван Михайлов Алексиев

Деян Николаев Николов

Емил Александров Димитров.

За противодействие на корупцията - 9 членове:

Бонка Сергеева Василева (ДБ - председател

Антон Гаро Хекимян - зам.-председател

Иван Михайлов Алексиев - зам.-председател

Благовеста Атанасова Кенарова

Иван Митьов Виделов

Пламен Иванов Данаилов

Ивайло Христов Йонков

Васил Стайков Драганов

Ивайло Йорданов Костадинов.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Какво чудно има, че след три месеца прояви на детинщини и непремерени нахалства от градската хермафродитоза ППДБSS всички се обединиха срещу "победителите"?

    В "старанието" да си осигурят мнозинство в СОС и въпреки видимата договорка баце да им остави София, синьо-зелено-розовите много държаха персонално да го унижават до последно за "загубата", както и да преминат на бегом пред една от най-дебелите червени линии на червените - ПСА. И тогава за какво мнозинство изобщо можеха да мечтаят?!

    Беше повече от ясно, че националната сглобка на столичен терен няма как да се случи, въпреки напъна и политинженерството на розовите медии. Защо?
    Ами елементарно е - липсва организаторът и душата на сглобката: Пеевски... Такъв "евроатлантически" политико-икономически тумор се появява само там, където ДПС има интереси (погледнете спечелилите изборите местни коалиции, в които фигурира и ДПС - играят по места с всички възможни партии и партийки!), а в София влиянието им е десетична точка над нулата.

    Казват, че политиката е изкуство на компромиса и в СОС това го направиха като по учебник. Жизнените (политически) клетки в организма на СОС си свързаха интересите/валенциите и изолираха клетката с (политически) дефектната хромозома, за да не зарази живата им тъкан.

    Всъщност увеличаването на броя на съветниците в комисиите е заучено положение и напомня финала на масовата приватизация, когато фондовете-мажоритарни акционери поискаха реално увеличаване на капитала. Тогава дребните акционери с боновите книжки масово си им продадоха акциите на безценица. И ги бетонираха като собственици.

    Така СОС се бетонира за цял мандат.
    За Терзиев от ДС семейството не е никак сигурно, че ще го оставят в оная стаичка. Баце има още да им връща...

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-P
    popopo

    герб и бсп - целувка уста в уста, а истинския български патриот Контера и итн им светеха.
    Е събраха се, но какво ще творят ще видим.
    И ваня от кв. Христо Ботев изобщо не е в играта, само е председателка на комисия.

    Нередност?
Нов коментар