🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Столичният общински съвет най-после си избра председател

Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС ще ръководи временно общинарите до лятната ваканция

Цветомир Петров оглави Столичния общински съвет
Цветомир Петров оглави Столичния общински съвет
Цветомир Петров оглави Столичния общински съвет    ©  Цветелина Белутова
Цветомир Петров оглави Столичния общински съвет    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След продължило близо три месеца първо заседание на Столичния общински съвет(СОС) и седем безплодни опита да бъде излъчен председател осмият най-после се оказа успешен. На председателския пост беше избран общинският съветник от най-голямата група в СОС - "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" (ПП-ДБ-СС), Цветомир Петров. С това беше сложен край на кризата, която блокираше работата на общинския съвет и дори заплашваше да предизвика нов предсрочен вот заради невъзможността съветът да започне да работи.

Петров беше избран временно на поста за срок шест месеца до лятната ваканция на общинските съветници.

Труден компромис

Цветомир Петров определи избора като "труден компромис между всички политически сили" в СОС. В първото си изявление в качеството си на председател той заяви, че е мечтаел да стане общински съветник, но съдбата го е натоварила с много по-голяма чест и отговорност. "Ще бъда диалогичен и ще се опитам да работя с всички колеги", каза той.

Освен компромис между различните политически сили в СОС номинацията на Петров за поста беше компромис и вътре в коалицията ПП-ДБ-СС. Първоначално предложението за председател беше за лидера на "Спаси София" Борис Бонев, но след като кандидатурата му не получи подкрепа, от коалицията издигнаха Петров. Той е общински съветник от ПП, а преди това е гравитирал около ВМРО. Бил е в листата на партията за евродепутати. Счита се за близък до депутата Настимир Ананиев и до Лена Бориславова.

Кой подкрепи избора

При гласуването Петров получи 47 гласа, а опонентите му Емил Димитров от "Възраждане" и Пламен Данаилов от "Има такъв народ" съответно 3 и 4 гласа. Имаше и 5 недействителни бюлетини. Изборът за председател на СОС беше таен, но очевидно Петров е получил подкрепа от общински съветници от ГЕРБ, БСП, "Възраждане" и "Синя София". Това стана въпреки изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник, че в София трябва да има нови предсрочни избори, и противно на решението на партийното ръководство на БСП, според което общинските съветници от червената формация не трябва да подкрепят кандидат на ПП-ДБ-СС за председател. То беше огласено от лидера на БСП Корнелия Нинова непосредствено преди заседанието на общинския съвет. Седемте общинари от "Възраждане" пък практически се разцепиха, защото само трима от тях дадоха гласа си за издигнатия от партията кандидат Емил Димитров.

А малко след гласуването групата общински съветници на националистическата формация се разпадна след като четиримата подкрепили Петров бяха изключени от партията. "За" Петров гласува и единственият съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Широкото обединение около кандидатурата на Петров за председател беше обявено още преди гласуването, след консултации между политическите сили в общинския съвет. Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев, който преди това беше кандидат за поста, но не получи подкрепа, определи решението "като временно техническо" и изрично подчерта, че "не става въпрос за сглобка". Иван Таков от БСП, който е и лидер на градската организация на партията в София, оправда подкрепата на социалистите с необходимостта съветът да заработи. "Взели сме едно решение, което не е лесно, но съветът трябва да заработи, защото градът е блокиран", каза той. А по повод разминаването му с Нинова Таков заяви, че не знае какво е казала тя, но оглавяваната от него градска организация е взела решението за подкрепа на кандидата на ПП-ДБ-СС.

Въпреки че общинските съветници от ГЕРБ също подкрепиха кандидатурата на Петров, Антон Хекимян уточни, че това не означава, че в СОС има политическо мнозинство. "Партията остава в опозиция", каза той. Същата уговорка направиха и от БСП и "Синя София".

Веднага след избора на председател стана и първия сблъсък по въпроса кога да бъдат избрани зам.-председателите на общинския съвет, както и различните комисии. Карлос Контрера предложи веднага да се проведат консултации между политическите групи и след това да се свика ново заседание още днес. Борис Бонев му опонира, че това трябва да стане следващата седмица. В крайна сметка при гласуването общинарите подкрепиха с голямо мнозинство предложението на Контрера и очакванията са още днес Столичният общински съвет да бъде изцяло конституиран.

Ключова фигура от екипа на Терзиев напусна

Малко след избора на председател на общинския съвет една от ключовите фигури в кметския екип на Васил Терзиев - Любомир Георгиев от "Екипът на София" обяви, че той и гражданската организация, чийто лидер е, няма повече да работят със столичния кмет. Досега Георгиев беше съветник на Терзиев и се очакваше да стане зам.-кмет по градско планиране и развитие. Той и "Екипът на София" участваха активно в кампанията на Терзиев за местните избори и работиха по изработването на управленската му програма.

Намерението си за напускане Георгиев обяви от страницата си във фейсбук. "Правя това, защото не разполагам с инструментите и разбирането, необходими за реализацията на действията, които предложихме още преди изборите. Не смятам, че съм пълноценен член на настоящия управленски екип. Не мисля, че така съм най-полезен на София", написа той. Другата причина, която Георгиев посочва за оттеглянето си е, че след изборите само той от "Екипът на София" е бил поканен да работи в общинската администрация.

"Преди една година заедно с мои съмишленици от "Екипът на София", както и представители на граждански организации и партии представихме нашето виждане за това как трябва да се управлява нашият град. Продължаваме да вярваме в този модел и продължаваме да работим за него. Аз лично ще продължа да бъда обективен в преценката си и да работя за доброто бъдеще на София. Пожелавам успех на кмета Васил Терзиев, на управленския му екип и на общинския съвет", написа още Георгиев.

Кой е Цветомир Петров

Цветомир Петров е роден на 5-и юни 1990-а година в София. През 2009-а година завършва Професионалната гимназия по телекомуникации. Висшето си образование завършва в Университета за национално и световно стопанство, където придобива бакалавърска степен по "Публична администрация", а по-късно става и магистър по "Управление и администрация".

През 2009-а година е Ръководител екип Credit Control в CableTel, където ръководи екипа при подготовка, организиране и събиране на вземания при просрочени задължения.

В периода 2010-2011 г. заема длъжността "мениджър екип" в С.Г. Груп ООД, а след това в продължение на три години е маркетинг консултант на Кенвело България ЕООД. От 2013-а до 2015-а година е регионален представител за град София, ISDR (Independent Sitetalk Deals Representative), ISCR (Independent Sitetalkcashback Representative) на The Opportunity Network Ltd., където подготвя, организира, развива и ръководи цялостната търговска политика на компанията.

За периода 2015 - 2018г. е експерт в областната администрация на София област, където организира и ръководи работата на деловодството, пълното материално технически обезпечаване на администрацията и провеждане на процедури по ЗОП.

От 2018-а до 2021-а година е главен експерт в Министерството на околната среда и водите, като дейността му е насочена към изготвяне на всички видове актове и одобряваните с тях документации, свързани с подготовка, стартиране и провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Сглобката на нова територия...
    ППДБ отново и отново легитимират мафията във властта. Този път и в СОС. Вече е без значение какви ги ръси пред репортерките баце - вчера иска нови избори, а днес подопечните му гласуват председател от ППДБ, 5 (пет) дни преди да изтече законния срок за невъзможност СОС да се конфигурира и съдът да насрочи нови избори на съветници!
    Баце нови избори не иска. Извива ръце и постига доминация!

    Не може да се отрече ловджийския талант на баце обаче! Държа обезумелия от ужас пред педспективата да бъде детрониран на нови избори глиган ППДБ да се бъхти в какви ли не варианти за оцеляване. Накрая го принуди да тръгне по пътеката към пусията си. И натисна спусъка! Сега без харното на баце СОС не може да реши н и щ о, ако, че има гумен председател. Всъщност има председател, за да се отпушат потоците (парични) към бацевата столична мафия. И тъй като това се случва в цялата държава, защо София да е изключение?

    ППДБ му предават позиция по позиция и накрая ще се свият до смокиново листенце на чатала на баце...
    Крайно време е това да вземе да се забелязва, за да не даваме ценно време мафията да се окопава за десетилетия напред.

    Всъщност някой още спомня ли си слоганите от предизборната кампания на мошениците от ППДБ за нетърпимост към корупцията и мафията преди да развият Стокхомския (властови) синдром към мафията?

    Нередност?
Нов коментар