Коментар | Има ненаказано зло и то е заразно

Мартин Божанов - Нотариуса се вписва в традицията на предходните осветени брокери на влияние като Красьо Черничкия и Петьо Еврото

Петьо Петров - Еврото също беше незаобиколим посредник за "решаване" на проблеми, докато при последните трусове в прокуратурата не изчезна.
Петьо Петров - Еврото също беше незаобиколим посредник за "решаване" на проблеми, докато при последните трусове в прокуратурата не изчезна.
Петьо Петров - Еврото също беше незаобиколим посредник за "решаване" на проблеми, докато при последните трусове в прокуратурата не изчезна.    ©  Георги Кожухаров
Петьо Петров - Еврото също беше незаобиколим посредник за "решаване" на проблеми, докато при последните трусове в прокуратурата не изчезна.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Корупцията е от онези неща, които не би трябвало да се нуждаят от посредник. Двама души се срещат тайно, единият дава пари на другия под масата и в замяна получава бързо и ефикасно решение на проблема си - лиценз, разрешение, спиране на проверка, уреждане на обществена поръчка, удар по конкурент: изберете си от менюто. Понякога сделката е по желание (подкуп), понякога е по принуда (рекет). Понякога е за търговски спор, понякога е по лични дела или за наказателна отговорност. Но каквито и да са детайлите, е ясно, че ако има трети да им свети, това само увеличава риска.

Когато обаче корупцията е системна, брокерските услуги стават необходимост. Ако сте премиер, министър, регулатор, прокурор, съдия или на какъвто и да е пост, обличащ ви във власт, едва ли можете и искате да си прекарвате цялото си време в подземия, ресторанти и частни клубове и да приемате върволица потенциални клиенти за неособено законните ви услуги. По-лесно и по-безопасно е някой да урежда всичко срещу съответния процент, отколкото да се обяснявате за снимка или запис с този или онзи.

Затова и не е чудно, че прогнилата българска съдебна система от години си отглежда брокери на влияние. Такъв е бил покойният Мартин Божанов - Нотариуса, действал в съдружие с адвокат Велимир Атанасов, но той далеч не е уникат. Помним и предишни негови "конкуренти", които рано или късно попадат под светлината на прожекторите. Още през 2009 г. гръмва скандалът около Красимир Георгиев - Красьо Черничкия, който договаря постове в съдебната система. През 2016 г. пък изтеклите записи на адв. Момчил Мондешки със съдийките Янева и Ченалова го осветяват като ключов фактор. А разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета" нагледно обрисува работещата система за корпоративни рейдове, свързана с прокуратурата и ръководена от бившия следовател, а после адвокат Петьо Петров - Еврото.

Общото между всички тях е, че разкриването им по никакъв начин не води до нужното съдебно възмездие. Обвиненията срещу Георгиев-Черничкия по-късно отпаднаха и днес той е строителен предприемач с десетки фирми на свое име и на членове на семейството му. След всички публикации Мондешки си остава адвокат и мини империйката от компании на брат му си се разраства. Петров също продължи да е адвокат до миналата година, когато трусовете на върха в прокуратурата доведоха до обвинения, но не и до процес, тъй като той изчезна.

Божанов се вписва чудесно в тази традиция. Неговата роля също е известна отдавна, жертви на неговата машина за натиск и имотни измами се оплакват от години, а сега стават ясни и други - като инвеститора в столичните ИКЕА и "Ринг мол". Но правосъдието така и не се задейства, за да се стигне до уличната му форма като от гангстерски филм.

При липсата на възмездие естествено нишата на Нотариуса няма да остане празна дълго. Пазарът не търпи вакуум и някой друг с цветист прякор бързо ще поеме функциите му. Би било наивно да мислим, че ако имаше присъди, това щеше да елиминира търговията с влияние в съда, но разплитането на който и да е от тези казуси можеше да направи този кариерен път доста по-неатрактивен. А също и да стигне по-нагоре - до клиентите и покровителите на брокерите, които са може би единствените по-безнаказани и от тях.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар