Казусът "Нотариуса" или как Сарафов заприлича на Гешев

ВСС ще създаде комисия, която да се занимае със скандалния случай за влияние в съдебната система

Борислав Сарафов по време на изслушването му във ВСС
Борислав Сарафов по време на изслушването му във ВСС
Борислав Сарафов по време на изслушването му във ВСС    ©  Велко Ангелов
Борислав Сарафов по време на изслушването му във ВСС    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Казусът с убития преди две седмици Мартин Божанов-Нотариуса най-накрая влезе във Висшия съдебен съвет (ВСС) и припомни как изглеждаше прокуратурата не толкова отдавна - по времето на бившия главен прокурор Иван Гешев.

Пред съвета бяха изслушани както настоящият изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, така и заплашваната от покойния Божанов съдия Владислава Цариградска, както и журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков. От думите на последните двама се затвърди вече ясното впечатление, че край убития е оформен криминален канал, проникнал дълбоко в съдебната власт и съществувал благодарение на политици и жълти сайтове. В края на краищата ВСС взе решение да създаде специална комисия за разследване на случая, но не стана ясно как ще бъде попълнена тя.

По-любопитното в тази ситуация обаче се оказа друго - реакцията на изпълняващия функцията главен прокурор Сарафов. Въпреки че в последните месеци той опита да демонстрира, че прокуратурата е по-отворена и показваше, че се дистанцира от предшественика си, по време на изслушването пред съдийската колегия във ВСС Сарафов демонстрира поведение, много сходно с това на уволнения Иван Гешев.

Куршуми в пощата и клонки пред вратата

Във вторник, въпреки че от седмици знае какъв е предметът на изслушването, изпълняващият функцията шеф на обвинението каза пред ВСС, че "не е запознат" с подробности около разследването срещу групата на застреляния Божанов. Думите на Сарафов бяха схематични, той не даде никакви подробности, с обясненията или че "не е запознат" или че "ВСС няма правомощия" да го разпитва за детайли от воденото в момента производство. До същите отговори прибягваше и Иван Гешев, който редовно, когато не желаеше да освети даден случай, твърдеше, че детайли няма как да знае, защото с тях се занимава водещият делото прокурор.

В крайна сметка след около три часа несъществени отговори Сарафов се извини на съдебния съвет с твърдението, че има среща и напусна заседанието. Поведението му на фона на твърдението на заплашваната съдийка Цариградска, че висши прокурори са част от машината за натиск в съдебната власт, изглеждаше, меко казано, озадачаващо.

"Главният прокурор не провежда нито едно разследване", аргументира липсата на конкретика в изложението си Сарафов. И както беше подчертано кратък за всички конкретни въпроси около убийството на Нотариуса и излезлите впоследствие подробности, така той (отново по модел на Гешев) "спусна" новина.

По думите му двама прокурори са получили заплахи за живота си, които са "свързани по някакъв начин с това разследване (за Нотариуса, бел.ред.) - пряко или косвено". Двамата прокурори са от Софийската градска прокуратура и са го уведомили за заплахите в неделя. Единият е получил патрон в пощенската си кутия, а другият е открил кръст от клонки пред входната врата на жилището си.

Според Сарафов това е конкретен план и предупреждение да внимават в работата си, да не бъдат активни в дейността си. "Тези случаи не можем да извадим от контекста на ситуацията в момента", каза той.

В отговор на въпрос на председателката на Върховния касационен съд Галина Захарова Сарафов каза, че "не разполага с достоверна и проверена информация" за контакти на съдии с криминално проявени хора и хора с тежки зависимости.

Какво е работила прокуратурата

Все пак от думите на изпълняващия функцията се разбра, че през годините обвинението е работило по два сигнала за натиск върху съдии, които са свързани с Нотариуса. Разследващите обаче не са предприели почти нищо.

През 2016 г. съдията от Софийска апелативна прокуратура Цвятко Лазаров е подал сигнал за натиск върху него. Предварителната проверка така и не се е превърнала в разследване, а впоследствие срещу самия Лазаров е образувано дело. По случая Сарафов обясни, че не знае нищо.

Впоследствие съдия Владислава Цариградска също подава сигнал за оказван ѝ натиск. Особено развитие около този сигнал също липсва.

Борислав Сарафов, който, след като наследи Иван Гешев на поста, опита да създаде впечатлението, че ще "преобрази" институцията, реагира по сходен начин на предшественика си и когато беше споменато разследването на Антикорупционния фонд, в което герой е застреляният Божанов. Според изпълняващия функцията главен прокурор той бил убеден, че колегите му са изгледали разследването, но какво се прави по темата той не знаел.

Отношението към журналистически разследвания е много показателно: бившият шеф на обвинението по такъв начин неглижираше всеки журналист, който уличаваше него или близки до него. Сходни бяха реакциите му по темата с "Осемте джуджета".

SS, полицейска охрана и няколко телефона

Впоследствие пред ВСС самият Николай Стайков от Антикорупционния фонд освети връзка между убития Божанов и държавното обвинение. Той посочи по време на изслушването си, че Нотариуса е бил част от официалните коледни тържества "на една прокуратура", без да конкретизира коя е тя.

По думите му частният клуб на Божанов - SS, в столичния кв. "Гео Милев", е ползван за дискретни срещи, събирания и празнувания. Отново според неговите думи трябва да се направи проверка и в столичната полиция, защото пред и около клуба редовно е имало патрулки и полицаи. Това е документирано и от "Google Maps" посочи той и попита дали Божанов не е бил доверено лице на МВР. Сходна ситуация с "неофициална охрана" от МВР имаше и около ресторанта "Осемте джуджета".

Стайков посочи, че според публичната информация МВР проверява информацията от два телефона на убития Божанов. Според журналиста обаче покойният е имал 4-5 телефона. Стайков посочи, че той имал три негови номера и попита къде са останалите телефони и кой пречи на разследването.

Висши магистрати и схемата флашки - медии - натиск

Заплашваната от Божанов съдия Владислава Цариградска също беше изслушана в рамките на заседанието на съдебния съвет.

Във вторник сутринта тя пусна сигнал до ВСС, в който напомня, че публичните разкрития за предполагаемата организирана престъпна група за оказване на натиск върху съдии, са направени от нея. Тя е подала сигнал до съвета на 10 февруари 2020 г. - т.е. точно преди четири години.

Когато Цариградска подаде сигнал до ВСС за оказвания ѝ натиск, срещу нея имаше активна кампания за очерняне, водена от ПИК. "В тази машина за натиск участват висши магистрати от прокуратурата и с активното съдействие на магистрати от специализираното правосъдие. Аз съм жертва на организирана престъпна група, за която имаме достатъчно данни, че се занимава с корупция в съдебната власт", каза пред ВСС Владислава Цариградска

Тя обясни как работи схемата: за очернянето на съдии се използват медии, които започват клеветнически кампании срещу тях. По думите на Цариградска, тези статии, които служители от публична комуникация на прокуратурата са пишели, са били качвани на сайтовете, а от тях впоследствие са образувани проверки.

"Флашка (за нея - бел.ред.) за публикация е занесена лично от прокуратурата. По това време главен прокурор беше Сотир Цацаров", каза Цариградска като добави, че това се е случвало и по времето на Иван Гешев. Тази информация бе потвърдена от самия Борислав Сарафов, след като смени Гешев начело на държавното обвинение.

Цариградска каза, че е много важно какви сигнали е подавал Мартин Божанов и срещу кого. По думите ѝ той е сезирал Инспектората на ВСС, като посочи, че това е един от начините за натиск над магистрати - чрез сигнали и проверки в Инспектората.

Ще има комисия

На целия този фон, по време на обсъждането във ВСС какво да се прави оттук нататък, дори се чу предложение Инспекторатът към съвета да "разследва" случилото се.

Дискусията между членовете на ВСС се разви в най-добрите традиции на този му състав. Същите тези хора не направиха нищо по същество по казуса "Осемте джуджета", избраха Иван Гешев за главен прокурор, никога не проявиха претенции към него, а накрая след команда от ГЕРБ и ДПС го уволниха. В дискусията от вторник освен екзотичното предложение Инспекторатът да се включи в случая, имаше и всевъзможни разсъждения. Емблематичен пример е искането на Вероника Имова отговорността за клевета вече да не се търси само по тъжба на пострадалия.

Председателката на ВКС Галина Захарова няколко пъти опита да насочи колегите си към решение в посока ВСС да сформира комисия, която да се занимае с влиянието на групата около Нотариуса в съдебната власт по същество. В крайна сметка такова решение беше взето, за него се изказаха Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова. Решението беше подкрепено от всички. На какъв принцип ще бъде създадена комисията обаче не е ясно и остана за доуточняване.

Отвореният въпрос на какъв принцип да бъде сформирано звеното беше допълнен от Николай Стайков, който предложи на ВСС всички членове на съвета, които по някакъв начин могат да бъдат свързани или с клуба на Божанов, или с дела около него, да си направят отвод. По думите на Галина Захарова подобно уточнение е особено важно.

В крайна сметка кой ще влезе в комисията и какъв да е нейният предмет на дейност остана висящо. По неофициална информация на "Капитал" се обмисля възможност ВСС да покани съдии, които да подбере внимателно, които да водят своеобразното разследване. Пречка за подобно решение няма, защото съдебният съвет има компетентност да брани независимостта на съдебната власт. От изказаните мнения и допълнените данни е логично, че звеното трябва да се занимае с установяване на всички данни за въздействие по дела, наличие за криминален канал, изнудвания, връзки между групата за изнудвания и медии и прочие.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Комисия, значи...Не искаш ли да решиш нещо, назначи комисия.

    Какво се промени след осветяването на Красьо Черния, след осветяването на Пепи Еврото и жена му? Същото ще се случи и след Нотариуса - н и щ и ч к о!
    Пичовете са си насадили пуловете (съдии/прокурори) по капиите, и пуловете са си там, че и вече на по-горни нива. Ако че основателите на мръсните схеми вече ги няма, поставените от тях "гнили ябълки" са си по местата...
    Нотариуса е плел мрежата си десетилетие. Неговите агенти с тоги са проникнали в системата и я разлагат отвътре. Пък и най-вероятно са влезли и в политически и/или други сенчести взаимоотношения и са станали двойни, тройни, четворни агенти. Недосегаеми са!
    Няма чистене!

    Никой от горните етежи няма интерес просто да разбие нечия престъпна система/контрабанден канал/наркомража, а да я ОВЛАДЕЕ.

    Е, това ще стане и с организацията на Нотариуса.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 4

    Основният жълт сайт-бухалка срещу неудобните за бандата по една случайност го раздаваше официоз на ГЕРБ

    Нередност?
Нов коментар