Q&A | Сергей Гуриев: За Русия няма добър сценарий с Путин

Може би не веднага, но след няколко месеца или няколко години ще има нещо като Перестройка 2.0 - не виждам как Русия може да стане Северна Корея или Сирия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-известните руски икономисти - Сергей Гуриев, напуска Русия през 2013 г. поради опасения за свободата си след съавторство на доклад, критикуващ отношението на Кремъл към Михаил Ходорковски, петролен магнат, който тогава беше в затвора. Доскоро Гуриев беше професор по икономика и ректор на парижкия Sciences Po и току-що беше назначен за декан на London Business School.

Откакто Русия нахлу в Украйна, Гуриев е един от водещите умове зад западните санкции срещу режима в Кремъл с участието си в международната работна група на Станфордския университет "Да накараме Путин да плати". Той е гост в рубриката "Въпроси и отговори" на The Conversation.

След нахлуването в Украйна имаше поредица санкции на Запада срещу Русия, но изглежда, че тя се оказа по-устойчива на тях, отколкото се смяташе. Всъщност МВФ дори прогнозира ръст на икономиката й с 2,6% тази година заради големи държавни разход, които някои нарекоха "военно кейнсианство". Как Русия се справя икономически?

Това е въпрос на дефиниция. Ако свързваме икономическия растеж с растежа на БВП, руската икономика расте. БВП обаче не е същата мярка за икономическо представяне във военно време, както е в мирно време. Когато харчите значителна част от БВП за производство на танкове и артилерийски снаряди, както и за войници, които са ранени или убити в Украйна, това от гледна точка на гражданския сектор е еквивалент на печатане на пари и вкарването им в икономиката. Това няма нищо общо с икономическите резултати в Русия. Когато говорим за военни разходи, не забравяйте, че те бяха 3% от БВП, а през 2024 г. са 6% от БВП. Това е достатъчно, за да обясни какъвто и да било растеж в руската икономика.

Има и допълнителен набор от сектори, които също участват в производството на военни услуги и стоки - така че този растеж е доста подвеждащ.

По-информативното число е за търговския оборот. Ако погледнете от декември 2021 г. до декември 2022 г., спадът е с 10.5%. Данните за 2023 г. ще бъдат публикувани скоро. Дори да има някакъв ръст, като цяло руското потребление не върви добре.

Споменахте "военното кейнсианство". Мисля, че и това е донякъде подвеждащо. Кейнсианството е политика при застой в икономиката и висока безработица - в опит да наемете хора чрез държавни разходи. Днес обаче безработицата в Русия е ниска, защото много от хората са наети да воюват в Украйна. Всъщност икономиката по-скоро прегрява. Инфлацията е по-висока от целта от 7%, от което централната банка е изключително притеснена. Ако не друго, сега не е времето за кейнсианство.

До каква степен смятате, че санкциите са ефективни? Миналата седмица The Conversation публикува статия, в която се посочва, че дъщерните дружества на германски банки, разположени в зони, включени в черния списък на Financial Action Task Force, са 150% по-склонни да отпускат заеми на санкционирани държави.

Мисля, че би следвало да зададем и този въпрос: "Какво би било, ако ги нямаше санкциите?" Представете си наистина, че всички европейски банки, включително германските, продължават да отпускат заеми на Русия и Путин има неограничен достъп до финансиране. Че има неограничен достъп до резервите на централната си банка, както и до западни технологии. И също - че продължава да продава петрол и газ на Европа на цена без таван. Щеше ли да е по-трудно на украинската армия? Отговорът е да.

Достъпът на Путин до технологии е ограничен. И едно от нещата, които видяхме през 2022 и 2023 г., е, че Русия е внесла много съдомиялни машини или хладилници - само за да има достъп до микропроцесори, да произвежда ракети и да убива украинци. Русия страда от липса на чипове в кредитните карти. В резултат на това банките ги рециклират.

Сега Путин се научи как да заобикаля санкциите, но това става чрез трети, четвърти и пети държави, които му начисляват посреднически такси. И колкото повече дава на посредниците, толкова по-малко остава в джобовете му и това е добре. Но, разбира се, трябва да се положат повече усилия за затягане на прилагането на санкциите.

През 2018 г. Кристин Лагард, тогавашен ръководител на МВФ, похвали управителката на руската централна банка Елвира Набиулина като жената, която може да "накара централното банкиране да пее". Колко важна е тя за поддържането на военната машина на Путин?

Тя определено не демонстрира подкрепата си за войната. Никога не е говорила срещу войната, но използва своеобразен дрескод, за да сигнализира дали централната банка е оптимист или песимист по отношение на състоянието на руската икономика. От началото на войната тя започна да се облича в черно - мисля, за да даде знак на света, че е нещастна, въпреки че разбирам, че отскоро това се е променило.

От друга страна, тя наистина е важен инструмент за финансиране на машината на Путин. И това е нещо, за което историята няма да я оцени положително. И докато тя казва, че се бори с инфлацията, за да защити най-уязвимите части на руското общество, Путин може да използва всеки спестен милиард, 10 милиарда или 100 милиарда долара в бюджета, за да купи ирански дронове, артилерийски снаряди от Северна Корея, да набира войници и да убива украинци.

Какъв би бил най-добрият и същевременно реалистичен сценарий за Русия в момента?

Владимир Путин показа, че не зачита човешките права и международното право. Не мисля, че ако остане на власт, можем да имаме оптимистичен сценарий за Русия. Единственият оптимистичен сценарий е неговото напускане по какъвто и да е начин и демократичен преход.

Може би не веднага, но след няколко месеца или няколко години ще има нещо като Перестройка 2.0. Не виждам как Русия може да стане Северна Корея или Сирия. Има хора, които ще се опитат да я тласнат натам, но Русия е твърде разнообразна, твърде голяма и твърде образована, и, казано просто, твърде богата, за да толерира сталински режим.

И мисля, че ще има огромно желание от хората, които ще наследят Путин, да спрат тази война. Те ще се опитат да договорят нещо със Запада и това ще доведе до увеличаване на политическите свободи и, надявам се, до значително подобрение в отношенията с Украйна и Европа през следващото десетилетие.

Смятате ли, че руските елити могат да се разбунтуват срещу Кремъл? Много бизнесмени да се местят в Дубай.

Бизнес елитите, разбира се, са недоволни, но също така са наясно, че бунтът срещу Владимир Путин е физически опасен. Свидетел сме на много "самоубийства" през последните години. Хората са изключително наясно с рисковете, свързани с опозицията срещу Путин. Много малко от тях открито се обявиха против войната.

Но заедно с това виждаме, че бизнес елитите, ръководителите на граждански агенции и министерства не говорят и в подкрепа на войната. Всички те са изключително нещастни. Проектите за живота им са унищожени. И в този смисъл може да не станем свидетели на бунт като този на Пригожин, но може би се готви и преврат, докато говорим. Успешните преврати не се подготвят открито.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар