Украйна нанесе удари по петролни рафинерии дълбоко в Русия

Киев има за цел да лиши Кремъл от ресурси и да намали притока на пари от търговия с нефт и гориво

Руското министерство на отбраната твърди, че е свалило над 60 украински безпилотни самолета. Но видеоклипове, публикувани в руските социални медии, показват как няколко украински дрона заобикалят противовъздушната отбрана и предизвикват експлозии
Руското министерство на отбраната твърди, че е свалило над 60 украински безпилотни самолета. Но видеоклипове, публикувани в руските социални медии, показват как няколко украински дрона заобикалят противовъздушната отбрана и предизвикват експлозии
Руското министерство на отбраната твърди, че е свалило над 60 украински безпилотни самолета. Но видеоклипове, публикувани в руските социални медии, показват как няколко украински дрона заобикалят противовъздушната отбрана и предизвикват експлозии    ©  Reuters
Руското министерство на отбраната твърди, че е свалило над 60 украински безпилотни самолета. Но видеоклипове, публикувани в руските социални медии, показват как няколко украински дрона заобикалят противовъздушната отбрана и предизвикват експлозии    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украйна засили ударите с дронове по петролни рафинерии дълбоко в Русия, което официални лица определят като увеличаване на усилията за икономическо дестабилизиране на страната агресор. В сряда - втория пореден ден на нападения срещу руската енергийна инфраструктура, бяха потвърдени поражения по обекти в централната част на страната като Рязан, Кстово и Кириши - всички на стотици километри от границата с Украйна.

Украински официален източник, запознат с атаките, заяви, че държавната служба за сигурност е използвала дронове през нощта в "серия от специални операции срещу вражески петролни рафинерии", съобщава Financial Times. Неназованият служител добавя, че Украйна "систематично прилага подробна стратегия за лишаване на врага от ресурси и намаляване на потока от пари и гориво".

И Киев, и Москва засилиха атаките с дронове през последните месеци, а украинските сили по този начин се опитват да отблъснат по-добре въоръжените руски войски на бойното поле в условията на остър глад за артилерийски боеприпаси.

Целите

Руското министерство на отбраната твърди, че е свалило над 60 украински безпилотни летателни апарата. Но видеоклипове, публикувани в руските социални медии, показват как няколко украински дрона заобикалят зоната на поражение на противовъздушната отбрана и предизвикват експлозии.

Друг украински служител заяви, че атаката в сряда е причинила "доста значителни" щети на набелязаните рафинерии. Едно от видеата показва пламъци и огромно кълбо от черен дим, което се издига от петролната рафинерия в град Рязан, разположен северно от Москва. Павел Малков, губернатор на Рязанска област, заяви, че има ранени, но не даде подробности.

В сряда украинските сили за сигурност нанесоха и удари с дронове по руска военновъздушна база в Бутурлиновка и военно летище във Воронеж - и двете на около 200 км от украинската граница.

Предишния ден Украйна атакува с дронове енергийни обекти и петролни рафинерии в поне седем руски региона. Подкрепяни от Украйна руски паравоенни части, които се противопоставят на режима на президента Владимир Путин, пък предприеха трансгранични нахлувания с танкове и бронирани машини в Белгородска и Курска област във вторник.

В интервю за държавна медия в сряда Путин заяви, че нахлуванията и нападенията отчасти са предназначени да всеят смут при провеждането на президентските избори, насрочени за периода 15-17 март.

"Основната цел, в това не се съмнявам, е ако не да се провалят президентските избори в Русия, то поне по някакъв начин да се попречи на нормалния процес на изразяване на волята на гражданите", каза той пред държавната информационна агенция РИА и канал "Россия-1".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски от своя страна заяви, че Киев просто отвръща на руската агресия. "В отговор ще нанесем загуби на руската държава - съвсем основателно, каза той във вечерното си обръщение във вторник. Тези в Кремъл трябва да свикнат с факта, че терорът не остава безнаказан за тях."

Руските атаки

Руските ракети и безпилотни летателни апарати, включително безпилотните летателни апарати Shahed, произведени от Иран и доставени на Москва за агресията й, често са насочени към гражданската инфраструктура на Украйна.

Във вторник сутринта руски ракетен удар разруши жилищна сграда в родния град на Зеленски - Кривой рог в Южна Украйна, при което загинаха трима души и бяха ранени още 30. В сряда сутринта атака с безпилотен самолет Shahed разруши също и жилищна сграда в град Суми в Северна Украйна. Украинските власти съобщиха, че има загинали и ранени, но не уточниха колко са те.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Докторе, Путин да стяга куфарите за Хага. Докато Западът се тутка и не дава снаряди, украинците действат. А Русия дори не може да произведе един дрон. Затова атакува с ирански, които всъщност са лошо копие на израелските.

    Нередност?
Нов коментар