Русия изпитва трудности в снабдяването с оръжия и боеприпаси

Според западни представители страната е изправена пред "екстремни предизвикателства" при въоръжаването си

Оценката на западните представители е, че Русия не се е отказала от първоначалните си цели за "подчиняване" на Украйна.
Оценката на западните представители е, че Русия не се е отказала от първоначалните си цели за "подчиняване" на Украйна.
Оценката на западните представители е, че Русия не се е отказала от първоначалните си цели за "подчиняване" на Украйна.    ©  Reuters
Оценката на западните представители е, че Русия не се е отказала от първоначалните си цели за "подчиняване" на Украйна.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На Русия й е трудно да осигури боеприпаси и оръжия за войната с Украйна, съобщават западни служители. Това се случва в момент, когато опасенията относно предоставянето на западни оръжия на Украйна нарастват.

Войната навлезе в третата си година и снабдяването с оръжия, боеприпаси и достатъчно жива сила, изглежда, ще бъде критично. "Възможностите на Русия за производство на боеприпаси в момента са недостатъчни за посрещане на нуждите на страната в конфликта с Украйна", заяви пред BBC западен служител. По негови думи Москва е успяла да увеличи доставките си само чрез търсене на "алтернативни източници" на боеприпаси, което обаче не е дългосрочно решение на проблема.

Причините

Основна причина за трудното положение на Русия е въздействието на санкциите. "Санкциите се отразяват силно на руския военнопромишлен комплекс и причиняват сериозни закъснения при доставките на оръжия и завишаващи се разходи. Невъзможността за достъп до западни компоненти сериозно възпрепятства Русия в производството на нови системи и ремонтите на стари. Това води до дългосрочни последици за качеството на произвежданите оръжия", заявиха западни представители пред BBC.

Тази информация идва на фона на напредъка на Русия във войната. Миналата събота тя превзе град Авдеевка и изглежда има надмощие на бойното поле. Според официални лица обаче успехът на Москва е дошъл с цената на голям брой жертви. Стратезите на Киев смятат, че през четирите месеца, в които Русия се е опитвала да превземе Авдеевка, са убили или ранили тежко поне 47 хил. войници. Според данни на западни източници Русия е загубила 30 хил. души от военната си сила по време на обсадата. От някои оценки става ясно, че страната изстрелва снаряди с 5 пъти по-висока скорост от Украйна и поради това не е способна да произвежда достатъчно количество боеприпаси, за да попълни използваното.

Предишните прогнози, че Русия е на път да изчерпа ракетите си или другите оръжия, невинаги са се оказвали верни. Сегашните идват на фона на нарастващия песимизъм в някои среди относно положението на Украйна след относителния провал на контраофанзивата миналата година.

Какво предстои на Русия

Официалният представител заяви, че Русия трябва да се обърне към чуждестранни източници за оръжие. Сред тях са дронове и ракети от Иран и запаси от боеприпаси от Северна Корея. Освен това Русия реквизира оборудване, което трябва да бъде доставено от нейната отбранителна промишленост в други страни. Това включва Индия, която отдавна разчита на руското оръжие за въоръжаването си и чиито военновъздушни сили преди година заявиха, че не получават това, което очакват.

Оценката на западните представители е, че Русия не се е отказала от първоначалните си цели за "подчиняване" на Украйна. Тя обаче няма ясен план за постигане на това освен надеждата, че в дългосрочен план по-голямата й армия ще надделее над тази на Украйна.

В момента Русия произвежда повече боеприпаси, отколкото получава Украйна. Русия обаче скоро ще изчерпа доставките си, докато остава възможността Украйна все още да получи повече оръжия от своите съюзници.

Това ясно показва, че западната подкрепа и доставките на оръжие за Украйна ще бъдат критичен фактор за изхода на войната. Американският пакет, който включва 60 млрд. долара за Украйна, в момента е в застой в Конгреса. Оттам идват опасенията, че дори Русия да получава трудно доставки, тя все още може да успее да "надживее" Украйна, ако подкрепата на Запада се забави.

Вашингтон наложи нови санкции на Москва

Президентът на САЩ Джо Байдън в петък обяви, че Вашингтон ще въведе повече от 500 нови санкции, насочени срещу Русия, докато Съединените щати се стремят да увеличат натиска върху Москва две години след началото на руската инвазия в Украйна.

САЩ също така ще наложат нови експортни ограничения на близо 100 субекта за предоставяне на подкрепа на Русия и ще предприемат действия за допълнително намаляване на енергийните приходи на Русия.

Мерките целят да държат Русия отговорна за войната и смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, каза Байдън. Вашингтон се стреми да продължи да подкрепя Украйна, дори когато тя е изправена пред остър недостиг на боеприпаси, а военната помощ на САЩ се забави с месеци в Конгреса.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 7

    Пропагандата много се активизира, което е очаквано – когато руснаците вземат инициативата се започва по шаблон, за да се лъскат мозъците на хора като Ралев:
    - Руснаците свършват танковете, снарядите, хората
    - Русия ще фалира всеки момент
    - Путин е мъртъв/умира
    - Някакви военнопрестъпления

    Статията по-горе внушава изцяло по първа точка и взима малко от втора. За последните няколко дни пропагандата в тези направления скочи рязко. Само смъртта на Путин още не се изкарва на преден план, че вече не хваща дикшиш. Скачам на фактите за Русия:
    - Русия има 7 пъти по-голямо производство на муниции от Запада - https://www.businessinsider.com/russia-ammunition-manufacturing-ukraine-west-officials-2023-9
    - Москва продължава с разширяването на капацитета на своя ВПК - https://news.usni.org/2024/02/08/russia-expanding-munitions-production-says-norwegian-foreign-minister
    - Иран и Северна Корея предават най-вече „прости“ боеприпаси – базови минометни, ракетни и артилерийски такива. Те допълват руското производство, част от което се фокусира и върху правенето на високоточни муниции.
    - Преди войната Русия нямаше установено масово производство на дронове, въпреки че си „купи“ ноу-хау от Израел преди години. Иран запълни тази ниша, като предостави бързо евтини и по много от техните. В същия момент, производството на дронове като Ланцет започна да се увеличава. Няма информация, дали Русия е започнала самостоятелно производство на ирански дронове, но имаше такива планове.
    - Западните санкции забавят производството на най-новите руски системи, като танковете Армата, бронетранспортьорите Бумеранг и Курганец, Су-57 и др. Те обаче така и не са в масово такова, а на руснаците сега им трябва количество, затова минават на заден план.
    - Забавянето на индийските доставки за Су30МКИ2 е логично на фона на това, че руснаците в момента са се концентрирали изцяло върху производството на изтребители за своите ВВС. Имаше информация, че някои от индийските танкове Т-90С за модернизация са включени в ранните етапи на войната, когато Москва не беше ескалирала производството, но тя беше потвърдена само за няколко бройки. Това обаче е новина от първата половина на 2022 г.

    И за Украйна:
    - Нови доставки за танкове и тежки бронирани машини за ВСУ не са обявявани от октомври. Оттогава насам са доставени някакви единици техника от стари обещания. Нови засега няма.
    - Зеленски – няма техника за 4 бригади, още от времето на контраофанзивата - https://www.nytimes.com/2024/02/25/world/europe/ukraine-war-toll-zelensky.html В този материал дори има интересни противоречия на последните бълнувания на Зеленски – няма как ВСУ да е изгубила само 31000 войници. Дори, данните на Пентагона от началото на великата контраофанзива говорят за двойно повече. Виж, тези за руските загуби са горе-долу адекватни, но само ако става дума за убити И ранени. При такива брутални лъжи е напълно естествено да се вярва в „победата“ и как Путин „ще ходи в Хага“.
    - В коментар от предишна статия бях казал на Ралев, че Украйна е с разбита логистика и една от причините е в „зоологическата градина“ от системи, които получи. В краткосрочен план толкова много оръжия (над 10000 бронирана техника, артилерия и зенитни системи) част от които съветски оказаха ползотворно влияние. Но доставените западни такива изискват изцяло нова логистика. Пентагонът признава, че няма осигурена и дори планирана поддръжка за Страйкърите, Брадлитата, Ейбръмсите и Пейтриътите в Украйна. Преведено на език като за Ралев – това означава, че дори да се предостави американската помощ ще отнемат месеци ако не и година докато се изгради логистиката за поддръжка на американските тежки системи - https://www.dodig.mil/In-the-Spotlight/Article/3681630/press-release-evaluation-of-sustainment-strategies-for-the-patriot-air-defense/

    Завършвам с лек бонус, шефа на пропагандата на ВСУ призна, че смъртта на Навални е „естествена“ и не е убит. Явно не са се вързали достатъчно хора предвид това, че Путин има последен интерес от смъртта на нишовия опозиционер седмици преди изборите - https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/02/25/7443621/

    Със здраве и разум!

    Нередност?
  • 3
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 2
    • + 3

    Понеделника започва много добре.Със смях и усмивка от суперпупер експертите на запада.

    Нередност?
  • 5
    ekp351157130 avatar :-P
    ekp351157130
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":
    смъртта на Навални ясно, че е естествена. Колкото е естествено да си килия/карцер без покрив, в Сибир, при минусови температури.

    Нередност?
  • 6
    peter_griffin avatar :-P
    Peter_Griffin
    • - 6
    • + 2

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    АХАХАХАХАХАХАХ мечтите са безплатни, а кочината нито има пари, нито технологии да произвежда съвременно оръжие. Моли се за снаряди от умрелите от глад севернокорейци и за първобитни дронове от чалмите от Иран :D вади танкове на 60-70 години, скоро и т-34-ки от втората световна :D

    Нередност?
  • 9
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 1

    10 млн рубли ще получат в 10-а мотострелкова бригада за унищожаването на първия "украински" абрамс. С все американците...

    Нередност?
  • 10
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1

    До коментар [#5] от "ekp351157130":

    Да де, ама горния агент си противоречи с тия агенти, които се изохкаха малко след него - https://meduza.io/en/news/2024/02/26/putin-killed-navalny-because-negotiations-for-his-release-in-prisoner-swap-were-nearing-completion-navalny-associate-maria-pevchikh-says

    До коментар [#6] от "Peter_Griffin":

    Мечтите са платени за авторката на статията, за Вас са безплатни, но и започват да пушат, както отбелязаха в предния коментар за унищожения танк Ейбрамс.

    Нередност?
Нов коментар