Нови санкции от САЩ заплашват търговията между Русия и Турция

Турските банки преразглеждат бизнеса и затягат спазването на правилата, заложени в последната изпълнителна заповед на Белия дом

Путин отложи посещението си в Турция, което трябваше да се състои по-рано този месец
Путин отложи посещението си в Турция, което трябваше да се състои по-рано този месец
Путин отложи посещението си в Турция, което трябваше да се състои по-рано този месец    ©  Reuters
Путин отложи посещението си в Турция, което трябваше да се състои по-рано този месец    ©  Reuters
Темата накратко
  • Русия е най-големият износител на суров петрол и дизелово гориво за енергийно бедната членка на НАТО Турция.
  • Турският износ за Русия е спаднал с 39% на годишна база до 631 млн. долара през януари, след като през миналата година се е увеличил с 16.9% до 10.9 млрд. долара.
  • Вносът от Русия в Турция е намалял с 20.2% през януари до 4 млрд. долара.

Заплахата от страна на САЩ да наложат санкции на финансовите компании, които имат бизнес с Русия, е довела до охлаждане на турско-руската търговия, като е нарушила или забавила някои плащания както за внос на петрол, така и за турския износ. Това съобщава Reuters, като се позовава на седем запознати източника.

Изпълнителната заповед на САЩ от декември не е изрично насочена към енергетиката, но тя е усложнила някои турски плащания за руски суров петрол, както и руските плащания за по-широк кръг турски експортни стоки, твърдят източниците.

Санкциите на САЩ имат за цел да намалят приходите на Кремъл и да прекъснат войната му в Украйна, без да прекъсват руските петролни потоци към световните пазари, за да се избегне политически чувствителен скок в цените на бензина в САЩ. Според търговците на петрол обаче проблеми, подобни на тези с плащанията, пред които сега е изправена Турция, вече са нарушили доставките на руски петрол за Индия и са усложнили тези за Обединените арабски емирства и Китай.

Русия е най-големият износител на суров петрол и дизелово гориво за енергийно бедната членка на НАТО Турция, като през 11-те месеца до ноември е доставила 8.9 млн. тона петрол и 9.4 млн. тона дизелово гориво на черноморската си съседка.

Забавени плащания

Източник от руска петролна компания заяви, че руските износители на петрол не са получавали плащания от Турция от две до три седмици.

"Стана трудно да се извършват някои енергийни плащания към Русия, особено след новите санкции (заплаха) в края на декември. Някои плащания бяха прекъснати", заяви турски източник, запознат с въпроса за плащанията.

"Първоначално договореният метод трябваше да бъде променен или плащането да бъде отложено, но доставката продължи. Възможно е да има проблеми при всеки отделен товар", каза източникът.

Източниците от индустриалния и финансовия сектор коментираха прекъсването на плащанията и търговията при условие на анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят по чувствителния въпрос.

"Проблемите с плащанията започнаха след декември. Фокусът не е върху вноса на петрол, но това е обезпокоително. То не е повлияло на ежедневното функциониране, но ни напомня, че всеки момент може да възникне проблем", заяви източник от турската петролна индустрия.

Турското министерство на финансите е отказало да коментира въпроса пред агенцията. Турският орган за банков надзор BDDK не е отговорил веднага на молбата за коментар.

Анкара се противопоставя на западните санкции срещу Москва, въпреки че критикува нахлуването на Русия в Украйна преди две години. Тя успя да поддържа тесни връзки както с Москва, така и с Киев по време на конфликта. Въпреки че Анкара заяви, че санкциите няма да бъдат заобикаляни на турска територия, миналата година Вашингтон засили натиска за спиране на транзита на стоки с двойна употреба, които Русия може да използва на бойното поле, и предупреди, че турските банки и компании могат да бъдат засегнати от вторични американски санкции.

Заплахата от Вашингтон

Прекъсването на руско-турските разплащания започна, когато американският президент Джо Байдън подписа заповедта на 22 декември, с която фирмите, помагащи на Русия да заобиколи санкциите, рискуват да загубят достъп до финансовата система на САЩ.

В заповедта се казва, че финансовите институции, които извършват дейност от името на лицата, обект на американските санкции, са изложени на риск.

На 1 февруари Кремъл заяви, че е запознат с факта, че турските банки затягат правилата за руски клиенти поради "агресивния" натиск от страна на САЩ, и че работи с Турция за намиране на решения.

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви в петък, че има допълнителни затруднения при външнотърговските сделки, свързани с разплащанията и логистиката.

Един от турските банкери каза, че банките изпълняват "изключително щателни" процедури по отношение на санкциите, като отделите за съответствие проверяват внимателно всички трансакции.

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви пред агенцията, че е обнадежден от съобщенията, че турските банки преразглеждат съществуващия бизнес и затягат програмите си за съответствие с изискванията за руски клиенти.

Първоначалните данни показаха, че турският износ за Русия е спаднал с 39% на годишна база до 631 млн. долара през януари, след като през миналата година се е увеличил с 16.9% до 10.9 млрд. долара. Вносът от Русия е намалял с 20.2% през януари до 4 млрд. долара, след като през 2023 г. е спаднал с 22.5% до 45.6 млрд. долара.

Вносът на суров петрол от Русия е скочил повече от два пъти до 12 млн. тона през 2022 г. През януари - ноември 2023 г. Москва е доставила 8.9 млн. тона петрол на Турция, което е с 20% по-малко от предходната година, но все още е над средната стойност отпреди войната.

Но голяма част от въздействието е върху търговията с нерудни продукти, твърдят източниците. "Износът на машини по-специално спря просто поради сходството с военното оборудване", каза първият източник, запознат с въпроса.

"Истинският проблем не е свързан с плащането, което Турция трябва да направи, а с плащането, което ще получи. Това показва високата степен на колебание на турските банки по отношение на санкциите", допълва източникът.