🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Сутринта Америка, следобед Русия

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Днес съм ги разделил така - [сутринта] "Америка за България", сега Русия, после НАТО. И шпионите са така" - шава красноречиво с ръка Бойко Борисов през 2019 г., за да покаже колко са объркани шпионите. Това се случва, докато открива Пловдивския панаир заедно с руския посланик и руска министърка. Историята донякъде описва и политиката на Борисов в българската енергетика, докато той управляваше държавата. "Донякъде", защото "шпионите" всъщност не са объркани - руската доминация над българската енергетика е била упорито налагана от неговото правителство цел.

И ако досега за това можеше да се съди само по действията на последния кабинет на ГЕРБ, от тази седмица има нови доказателства какво се е случвало тогава. Група български и украински хакери разпространиха документи от мейла на сътрудник на влиятелния руски политик Александър Бабаков. Той е член на руския парламент, близък до Путин и назначен от него на позицията "специален пратеник" на руския президент за връзка със сънародниците им в чужбина. Заради активното му участие във войната на Русия срещу Украйна е санкциониран още през 2014 г. от ЕС и Великобритания. Малко преди това при едно от посещенията си в България според разследване на New York Times той предлага подкуп на български зам.-министър на енергетиката от служебното правителство на Марин Райков, за да ускори изграждането на проекта, тогава известен като "Южен поток". Тогава не се получава - заместник-министърът сигнализира българските служби. Няколко години по-късно обаче българското правителство вече обсъжда с него или негови представители какво да се случва в българската енергетика и по-специално движението на проекта "Турски поток" през България. Неговото (и съответно на Путин) внимание към този проект е много лесно обяснимо. От сегашна гледна точка е ясно, че Русия дълго време се е готвела за войната срещу Украйна. Фактът, че от там минава основният газопровод към най-големия клиент на Русия - Европа, е изключително неприятен за Москва и дава някакъв лост за влияние на Украйна. Заобикалянето й е ключов приоритет на Кремъл.

В крайна сметка това се случва при третото правителство на Борисов, когато "Турски поток" премина през България, като вероятно самите руснаци никога не са се надявали на такива условия. Kабинетът на ГЕРБ не само пусна газопровода през българска територия, но и се съгласи да го плати, без да може никога да го използва. И още - положи максимални усилия да го построи изключително бързо - на моменти в изграждането му участваха инженерни части от българската армия.

От изтеклите сега документи се вижда, че всичко това е било добре координирана държавна политика - руската страна е била съветвана какво да направи, така че да се избегнат европейските санкции. Да го кажем по друг начин - българската страна съзнателно е нарушавала европейските санкции срещу Русия, като по този начин е подпомогнала началото на войната срещу Украйна.

За да не звучи всичко това прекалено драматично, по това време Германия има сходна политика, за да гарантира евтин газ за бумтящата си (тогава) икономика. Много европейски страни купуват руския газ и така финансират изграждането на военната машина, за която все пак имаше подозрения, че може да тръгне срещу Украйна. В крайна сметка се оказа, че и двете страни са се лъгали една за друга - Европа, че Русия, няма да загуби най-големия си клиент, а Русия - че Европа няма да загуби най-големия си енергиен доставчик.

Ролята на България за началото на войната срещу Украйна може и да не е била ключова, но е със сигурност унизителна. Нещо повече - подчинението на руската политика и опитите сега това да се компенсира с включване на американски проекти промени структурата на българската енергетика. И между едните и другите интереси не остана място за българските. (Вижте всичко по темата за новите разкрития тук.)

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар