Газлийкс

Предадената българска енергетика

През последните години държавата е фокусирана върху големи, скъпи и спорни проекти като "Турски поток" и АЕЦ, които са много ярко в интерес на чужди държави

Темата накратко
  • През последните две десетилетия държавата беше фокусирана върху големи и скъпи проекти.
  • Всички те са със спорни ползи за икономиката, далече от националните интереси за независима енергетика и много ярко в полза на чужди държави.
  • Ефектът вече е видим - България трайно се превръща във вносител на ток и става все по-зависима от други страни.

Близо 12 милиарда лева сигурни разходи и още два пъти по толкова предстоящи. Така може да се обобщи финансовият аспект на най-големите енергийни начинания на българската държава през последните две десетилетия - като започнем от последните развития с новите блокове на АЕЦ "Козлодуй", минем през сделката между "Булгаргаз" и турската "Боташ", изграждането на "Турски поток" и стигнем до АЕЦ "Белене".

Всички те обаче са с изключително спорни ползи за икономиката на страната, далече от националните интереси за независима енергетика и много ярко в полза на чужди държави. Политическия натиск за тях е в пъти по-голям от експертния. И като цяло за толкова системното пренебрегване на националните интереси има сериозно съмнение, че целта е била другаде - в комисионите или при поръчките за мащабното строителство.

Тази седмица изтекли документи от Русия, които бяха разпространени от InformNapalm и разкодирани от българската онлайн общност от експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията "Елфите", доказват именно това - как българската енергийна политика се е съгласувала не с българските интереси, а с тези на Москва.

За "Турски поток" са похарчени над 3 млрд. лв. (а по новите данни от изтеклите през седмицата документи дори над 4 млрд. лв.), за да може "Газпром" да прави доставки в Сърбия и Централна Европа, без разклонения за България и без възможност друг да използва тръбата. Тръбите може да са български, платени от "Булгартрансгаз", но реално те не могат да се използват от България. Тезата, че "те са си наши" и по тях можем да си транспортираме какъвто газ искаме, не издържа поради факта, че и входът при турската граница, и изходът при сръбската са блокирани от "Газпром". Реално дори да скъсаме договора с руснаците и да спрем техния транзит, пак няма как да вкараме друг природен газ от Турция, тъй като входът там е на "Газпром". Няма и как да изкараме алтернативен природен газ към Сърбия, тъй като там тръбата пак е блокирана от "Газпром".

По същество "Турски поток" е транзитен газопровод изцяло под контрола на "Газпром" от Турция, през България и Сърбия, до Унгария. Но е маскиран заради европейските правила като "национална газова инфраструктура", което е и по-изгодно за руснаците - страните сами плащат за тръбите, но капацитетът по тях си остава на "Газпром". Дали някога разходите ще се избият е трудно да се прогнозира, но политически цели зад проекта със сигурност са изпълнени.

За новите ядрени блокове на АЕЦ "Козлодуй" процедурите още от самото начало са спорни, липсва каквато и да е конкуренция, цената ще е космическа - над 30 млрд. лв., а и няма никакъв сериозен анализ за нуждите от такива мощности още през следващото десетилетие. Проектът започва заплашително да прилича на този за АЕЦ "Белене", където имаме похарчени над 4 млрд. лв. и нищо насреща освен два старомодни реактора, които трудно успяваме да продадем дори на Украйна. Да, в единият случай партньорът беше Русия, а сега е САЩ, но по същество казусът е сходен. Решенията се вземат само на политическо ниво, дори кой да е строител, плащанията ще са от всички ни, а ползите не се обсъждат сериозно. За проблема с отработените ядрени радиоактивни отпадъци пък никой не смее и да говори, защото все някъде в България ще бъде изградено хранилище за тях и със сигурност ще има много недоволни от това.

Договорът между "Булгаргаз" и турската "Боташ" ще струва на държавния газов доставчик почти 4 млрд. лв., дори нито веднъж да не използва обещания преносен капацитет през турската мрежа. Плащанията стават на месечна база (по около 15 млн. лв.) и трупат огромен финансов дефицит в "Булгаргаз", който или трябва да се покрива от потребителите в страната, които вече месеци наред плащат за газа по-висока цена от борсовата, или просто дружеството ще фалира. Все пак задължението е до 2035 г. И няма възможност да се разтрогне, без да се платят всички дължими такси накуп.

Към всичко, изброено дотук, може да се добавят и още няколко държавни решения, които нямат толкова пряко финансово изражение, но водят до сериозни последици - мораториумът върху проучването и добива на природен газ, съпротивата срещу инвестициите във вятърни турбини и постоянно отлаганата трансформация на комплекса "Марица-изток".

Ефектът от това вече е видим. България изостана с модернизирането на енергетиката си и вече традиционно е вносител на ток от региона - тенденция, която ще се засилва през годините и ще прави страната все по-зависима.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 2
    • + 10

    Да, разкритията са скандални, въпреки че надали има някой в България, който да е изненадан. Най-скандалното от всичко обаче е, че ОТНОВО никой няма да влезе в затвора.

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 3
    • + 4

    Енергетиката от край време е начин да се балансират различните интереси в България и извън нея - АЕЦ за американците, Турски поток за руснаците, ВЕИта за пред европейците, ТЕЦовете и мините за синдикатите, студен резерв за Доган, малки ВЕЦове за тарикати като Кирил Добрев и т.н.

    Резултатът е тотален миш-маш, чиято сметка пак ние трябва да плащаме.

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-@
    kuranakyumura
    • - 9
    • + 9

    Едно е да разнасяш безумна пропаганда, но друго е да лъжеш толкова откровено при това в статии, които трябва да минат за „сериозна журналистика“.

    Започвам с темата за газа, в която ще включа неща не само от този пасквил, но и от предходните и следващи по нея. Предишните за „пътната карта“ бяха напълнени с тролски спам, част от който нарушаваше 200% правилата, но не беше изчистен и затова не се включих там.

    1. България НЕ продава газ на цени НАД борсовата. Това е една лъжа, манипулация или пълна некадърност на редакцията, която се повтаря вече в сигурно десетина материала. Почти убеден съм в първите, защото няма как най-голямото икономическо издание в страната да не знае какво значи ЕДНОМЕСЕЧЕН ФЮЧЪРС! Това са сделки, които се определят по настояща пазарна цена, но се доставят след месец. „Булгаргаз“ определя крайните стойности всеки месец на базата на фючърсните сделки, които е сключила в предходния. Цената на газа в България Е ВИНАГИ ПОД пазарната, ето ви няколко примера:
    - Булгаргаз януари 2024 – 26.93 лева (14€) за MWh срещу TTF (нидерландска/европейска борса) декември – 31-35€/MWh
    - Булгаргаз декември 2023 – 30.39 лева (15€) срещу TTF ноември – 42-47€
    - Булгаргаз декември 2022 – 102.33 лева (52€) срещу TTF ноември – 103-125€
    https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas
    https://www.bulgargaz.bg/bg/uslugi/tseni-41
    Обяснението е просто над 1/3 от микса идва от азерския газ, който е обвързан с цената на петрола.

    2. Няма нищо скандално с пътната карта за „Турски поток“. Това е предварителен план, който се изготвя от едната страна (обикновено инициаторът на проекта) след първичните консултации между участниците. Тя може да бъде изпълнена до буквата или да претърпи промени.

    3. „Турски поток“ защитава българския интерес, защото дава алтернативно трасе за доставка на руски газ. Украйна на два пъти (2005-2006 и 2009) показа, че като няма пари да си плати газа само изнудва руснаци и европейци, за да понижи цените далеч под пазарните. Това е основната причина, както ние, така и всички разчитащи на руски газ да започнат проекти като „Южен поток“ и „Северен поток“. Втората е, че газопроводът „Дружба“ е изключително стар и трябва да се обнови напълно, нещо което руснаците не искат да направят, заради украинските номера, а Киев няма пари дори да си плаща газа. Войната е просто допълнителен фактор, който се появи преди две години, а проспектът за нея – в края на 2020 г. Далеч преди всички теми за южния и северен алтернативен коридор на украинското трасе.

    4. С транзитните такси за руски газ по български тръби, проектът се изплаща. Такива спомени имам за разчетите, но нямам време да търся конкретните документи в момента. Спирането на официалните доставки на руски газ секват транзитните такси, което вече прави проектът на ярко червено. Един хубав пример, как санкциите срещу Русия работят срещу нас.

    5. След като „Газпром“ държи кранчето и на двата изхода, тогава как Кирчо и Кокорчо разтоварваха танкера с LNG в Турция и го доставяха у нас? Тук идва договорът с „Боташ“, който всъщност „пере“ руския газ и го прави „турски“. Една от многото триъгълни сделки, с които „Газпром“ продължава да си доставя сравнително сходно количество синьо гориво за Европа. Ама транзитни такси – йок!

    6. Самият договор с „Боташ“ може да е в разрез с националните интереси от една страна, от друга, заради либералния зеленчук и санкциите нямаме много избор. Преди ревяхме, че ни изнудва „Газпром“ сега ще видим, колко по-добри душички са турците и американците, но при тях всичко е бизнес ефенди.

    7. Цялата тази пушилка е предизборна димка, защото Баце вече се готви за нови избори, а ППДБ само ще намаляват политическото си влияние оттук насетне.

    И да си дойдем на думата за електроенергията:

    1. Борбата на нашите лобита в енергетиката доведоха до настоящото състояние. Дълги години русофобите блокираха АЕЦ Белене, защото ще се прави с руски реактори, нищо, че имаме ноу-хау за такива, процеси и инфраструктура за работа с тях и пр. След загубени 20 години, затваряне на 4 блока в името на евроатлантическата мечта и ангажимент да извадим от строя всички ТЕЦове през идните няколко години, сега внасяме енергия, което рано или късно ще вдигне цената значително.

    2. Няма как да модернизираме енергетиката си с ВЕИ. Трябват централи с огромен капацитет и най-ефективни в момента са АЕЦите следвани от ТЕЦовете. Защото новите мощности са пренебрежително малко и пак ще ви го натъртя ВЕИтата няма да компенсират всички ТЕЦове, а ако АЕЦ спре се връщаме в годините на режим на тока. Хем ще е космически скъп, хем няма да го има.

    3. Същата е настоящата история с АЕЦ Козлодуй и Westinghouse. 20 години ревяха как трябва да строим американски реактори, които ги има само в Турция и Китай и сега – ама е много скъпо! Еми, естествено, че ще е скъпо, старата и брадясала опорка, че АЕЦ Белене е изключително скъп (само три/четири пъти по-евтин) отиде в кенефа. Сълзите сега са, защото нашите момчета не отговарят на техническите изисквания и затова няма да има сладки-сладки комисионни.

    Нередност?
  • 5
    ish37391591 avatar :-|
    ish37391591
    • - 8
    • + 7

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    Написали сте куп лъжи.

    Нередност?
  • 7
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#5] от "ish37391591":

    какво очакваш от русопитек

    Нередност?
  • 10
    alehandro77 avatar :-|
    alehandro77
    • - 2
    • + 1

    Отделно и саботажа на Павел Чаира, в много удобен момент изпълнен

    Нередност?
Нов коментар