Подкаст с Радослав Рибарски: Договорът на "Булгаргаз" с "Боташ" трябва да се преразгледа

Най-големите активи в комплекса "Марица-изток" са терените, мрежата и хората и те трябва да се използват за целите на енергетиката, казва още зам.-председателят на енергийната комисия в парламента

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал Green

Още подкасти Капитал Green

„Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив бизнес, чиста енергия, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев разговаря с експерти, предприемачи, граждански активисти

  • SoundCloud на Капитал Green
  • Spotify на Капитал Green
  • iTunes на Капитал Green
  • Storytel Podcasts на Капитал Green
  • YouTube на Капитал Green
  • RSS Feed на Капитал Green

Гост в новия епизод на Капитал Green е зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски (ПП-ДБ). С него разговаряме за държавната политика в сектора, за трансформацията на комплекса "Мини Марица-изток", за новите мощности на АЕЦ "Козлодуй" и другите енергийни политики на страната.

Не трябва да си правим илюзии, че без промени комплексът "Марица-изток" няма как да продължи да функционира. Най-големите активи там са терените, мрежата и хората и те трябва да се използват за целите на енергетиката. Това казва Рибарски и допълва, че държавата се опитва да начертае план, който да се следва дългосрочно, а не от избори на избори всичко да се променя и решенията да се отлагат.

Основното политическо обещание винаги е, че работата на мините и въглищните ТЕЦ-ове ще се запази, но истината е, че още отпреди 2020 г. е ясно, че това няма как да се случи по чисто пазарни причини.

  • Предадената българска енергетика: През последните години държавата е фокусирана върху големи, скъпи и спорни проекти като "Турски поток" и АЕЦ, които са много ярко в интерес на чужди държави.

По думите на Рибарски също така териториалните планове за справедлив преход на регионите Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са одобрени и съвсем скоро трябва да започне реалното кандидатстване с инвестиционни проекти по тях.

Във връзка с изграждането на газови мощности в България депутатът смята, че това е въпрос на инвеститорски намерения - ако такива има, държавата ще изгради и нужната инфраструктура.

А за проекта за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй" Рибарски е категоричен - всички държави с опит в ядрената енергетика разглеждат възможности за нови мощности. "Идеята е, че потреблението на енергия ще се увеличава в бъдеще, и затова ще има нужда от повече производствени мощности", казва още той и допълва по повод решението на парламента да задължи АЕЦ "Козлодуй" да избере "Хюндай" за потенциален конструктор, че Народното събрание трябва да спре да се меси в оперативното управление на енергийния сектор.

  • Мини в режим на изчакване. Спирането на "КонтурГлобал" ще създаде проблеми на държавните "Мини Марица-изток". Засега обаче съкращения няма да има - нито на едното, нито на другото място.

По повод предстоящата либерализация на пазара на едро при електроенергията за домакинствата Рибарски поставя въпроса за информационната кампания и по-скоро липсата на такава. Голямата спекулация и неразбиране в този случай са свързани с това, че се говори само за премахването на нощната тарифа и поскъпването на тока като цяло. Но реално борсовите цени постоянно се понижават и ако няма нови кризи, може да се окажат по-ниски от регулираните, а в определени часове или дни (например събота и неделя) доставчиците могат да предложат наистина ниски тарифи - при голямото производство на ВЕИ през деня например дори сега цените на тока са до 10 пъти по-ниски от регулираните, които плащат домакинствата.

И още:

  • Как може да се трансформират въглищните региони
  • Ще има ли паро-газови централи в България
  • Програмата по ПВУ за финансиране на ВЕИ с батерии
  • Проблемите на вятърната енергетика и зоните за ускорено развитие
  • Договорът между "Булгаргаз" и турската "Боташ".