🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Кой надува сметките за ток

Изненадващото решение да се отмени временно енергийната реформа

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сентенцията на Ото фон Бисмарк, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов, се е доказала като изключително вярна в България през годините. С наближаването на поредния парламентарен вот популизмът в българския парламент отново взема връх и едно от проявленията му е изненадващото решение да се отмени временно енергийната реформа, която трябваше да премахне регулираните цени на тока. И сега депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане", които инициираха това, ще започнат да говорят как са предотвратили драстичното поскъпване на тока за домакинствата и как са защитили енергийната независимост на страната.

Само че нищо от това не е вярно. Т.нар. либерализация на пазара на ток беше въведена през есента на 2023 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, като тя е една от задължителните реформи за получаване на милиардите от Плана за възстановяване. Според регламентите от 1 юли 2024 г. регулираните цени на тока за бита щяха да се премахнат, с което ролята на НЕК като обществен доставчик на енергия щеше отпадне, а всеки трябваше да може да си избира свободно доставчик на ток, като държавата се беше ангажирала да осигури компенсации, ако борсовите цени се повишат. С други думи, за потребителите имаше гаранции, а сделките с ток щяха да се извършват прозрачно на борсата.

Много вероятно беше дори новият модел да доведе до по-ниски сметки за ток. Към момента тарифата, на която НЕК доставя на домакинствата, е 0.12 лв. на кВтч (без мрежовите такси), а тази на борсата е под 0.09 лв. на кВтч с тенденция да се понижава през следващите месеци заради свръхпроизводството на соларните централи.

Домакинствата обаче няма да се възползват от това, а ще получат нова регулирана от държавата цена на тока - вероятно около 0.13 лв. на кВтч, което може да се окаже с 50% на пазарните нива. Причината е, че в енергийния микс отново ще бъде включена ТЕЦ "Марица-изток 2", чиято енергия струва над 0.3 лв./кВтч. Така, вместо да се възползват от ниските цени на тока, всички българи ще плащат на ТЕЦ-а, за да работи и да произвежда скъп ток, вместо да купува от евтиния соларен. При свободен пазар и сделки на борсата това нямаше да е възможно, просто защото никой не би платил толкова.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 5

    Да си го кажем направо - домакинствата ще плащат, за да не затвори ТЕЦа (както вече се случва с частните централи) и да може ГЕРБ-ДПС да задържи влиянието си в региона. Модерен феодализъм.

    Нередност?
Нов коментар