Коментар | Макрон: Нашата Европа може да умре

В речта си френският президент предупреди за крехкостта на континента в един по-мрачен свят

В сериозността на думите на Макрон се усещаше, че става въпрос за политическото наследство, което ще остави
В сериозността на думите на Макрон се усещаше, че става въпрос за политическото наследство, което ще остави
В сериозността на думите на Макрон се усещаше, че става въпрос за политическото наследство, което ще остави    ©  Reuters
В сериозността на думите на Макрон се усещаше, че става въпрос за политическото наследство, което ще остави    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2017 г. френският президент Еманюел Макрон изнесе реч в Сорбоната в Париж, в която призова за по-суверенна и по-автономна Европа. Думите му очертаха неговата амбиция за ЕС да се стегне и да стъпи здраво на краката си. Седем години по-късно, на 25 април, Макрон се върна в университета с едно по-плашещо послание: "Нашата Европа е смъртна, тя може да умре."

Лайтмотивът в дългата му реч беше за европейската крехкост в един по-мрачен свят. Няколко пъти той спомена европейския проект, в чието сърце стоят 27-те членки на ЕС. Жителите на съюза през годините свикнаха да предполагат, че блокът е фиксирана част от пейзажа, но Макрон предупреди, че той е конструкция, която може под напора на национализма да рухне. Той обаче говори за Европа и като за едно споделено либералдемократично пространство от Лисабон до Одеса, което подчерта усилията за приема на затъналата във война Украйна.

Преди френският президент звучеше оптимистичен и говореше за европейските мечти и за по-светлото бъдеще, но този път той беше сериозен, на ръба на апокалиптичния тон. Заяви, че самото бъдеще на европейската цивилизация е под риск, ако не се вземат решения за подготвянето за следващите 5 - 10 години. Европа е изправена пред заплахи за сигурността си (Русия), просперитета си (американския и китайския протекционизъм и индустриални субсидии) и ценностите си (разпространението на онлайн омраза и възхода на национализма).

Европа е изправена пред заплахи за сигурността си (Русия) и просперитета си (американския и китайския протекционизъм).

Както винаги Макрон предостави идеи за справяне с подобни рискове. Някои бяха познати, но други - напълно нови, включително призив за удвояване на бюджета на ЕС, което ще разгневи други членки, например Германия, както ще направи и призивът му за "предпочитание на Европа" при отбранителните доставки. Въпреки че германският канцлер Олаф Шолц се изказа като цяло топло за речта. Макрон също така иска голямо увеличение на обществените разходи, за да се запази мястото на Европа в технологичната надпревара, включително изкуствения интелект, квантовия компютър, Космоса, биотехнологиите и иновативната енергия.

Специално място френският президент отдели за определянето на дневния ред на европейските институции, които ще бъдат обновени за следващите пет години след изборите за Европейски парламент през юни и назначаването на новата Европейска комисия. Критиците на Макрон определиха речта му като изборен ход във време, в което неговата центристка партия изостава с около 13 процентни пункта зад крайната десница на Марин льо Пен.

И все пак в сериозността на думите на Макрон и в начина, по който беше свъсил вежди, се усещаше, че става въпрос за политическото наследство, което ще остави. Европа е в центъра на неговия политически проект и това е така още откакто той за пръв път се кандидатира за президент през 2017 г. Това е тема, за която френският държавен глава може да твърди, че е оставил отпечатък, помагайки на континента да действа по-решително. Четиридесет и шест годишният лидер не може да се кандидатира за трети пореден мандат на следващите президентски избори във Франция през 2027 г. Наистина тревожният въпрос е кой ще дойде на негово място. Макрон заяви, че Европа може да умре. Президентство на Льо Пен може да бъде нейният екзекутор.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Пак парадокси: един от касапите на Европа говори за смъртта на Европа...
    Добре е, че преди година си снимах Париж.

    Нередност?
  • 5
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882
    • - 1
    • + 1

    Бъдещето на Европа с либеругите начело е шериат.

    Нередност?
  • 6
    slc031234367 avatar :-@
    slc031234367
    • - 1

    С такива управници като вас, даже се чудя как съществува!

    Нередност?
Нов коментар