Макрон не изключва изпращането на западни войски в Украйна

Според френския президент Западът трябва да направи "всичко възможно, за да не може Русия да спечели"

По време на конференцията в Париж беше постигнат напредък по чешката инициатива за закупуване на чуждестранни боеприпаси, които да бъдат изпратени в Украйна
По време на конференцията в Париж беше постигнат напредък по чешката инициатива за закупуване на чуждестранни боеприпаси, които да бъдат изпратени в Украйна
По време на конференцията в Париж беше постигнат напредък по чешката инициатива за закупуване на чуждестранни боеприпаси, които да бъдат изпратени в Украйна    ©  Reuters
По време на конференцията в Париж беше постигнат напредък по чешката инициатива за закупуване на чуждестранни боеприпаси, които да бъдат изпратени в Украйна    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изпращането на западни войски в Украйна "не може да бъде изключено", заяви френският президент Еманюел Макрон по време на проведената в Париж конференция в подкрепа на Украйна. "Ще направим всичко възможно, за да не може Русия да спечели войната", обяви още Макрон, цитиран от Financial Times. "Днес няма консенсус за официално изпращане на войски на терен. Но що се отнася до вариантите, нищо не може да бъде изключено", добави той, без да предостави подробности за това кои държави обмислят подобна стъпка.

"Много хора, които казват "никога, никога" днес, бяха същите хора, които казаха "никога танкове, никога самолети, никога ракети с голям обсег" преди две години." Нека имаме смирението да отбележим, че често сме закъснявали с 6 до 12 месеца", каза още Макрон.

С аргумента, че поражението на Русия е необходимо, за да се гарантира "колективната сигурност на Европа", Макрон заяви, че срещата на 25 европейски лидери в Париж в понеделник е подчертала новата дълбочина на западната решимост да се помогне на Украйна след повече от две години пълномащабна война в страната.

"Ще направим всичко необходимо, за да не може Русия да спечели войната", каза той пред репортери.

Запитан дали изпращането на западни войски в Украйна е вариант, Макрон отговори, че въпросът е бил обсъден на конференцията.

Подобна информация сподели и словашкият премиер Роберт Фицо, който е известен с противопоставянето си на предоставяне на помощи за Украйна, преди провеждането на срещата на западните лидери в Елисейския дворец. Според него няколко членове на НАТО и ЕС обмислят изпращането на войници в Украйна по двустранно споразумение, но той също не даде допълнителни подробности.

"Ще се огранича да кажа, че тези тезиси (в подготовката за срещата в Париж) предполагат, че редица държави - членки на НАТО и ЕС, обмислят да изпратят свои войски в Украйна на двустранна основа", заяви Фицо след заседание на словашкия Съвет за сигурност. "Не мога да кажа с каква цел и какво трябва да правят там", заяви още той и добави, че Словакия няма да изпраща войници в Украйна, съобщава Reuters.

"Мога да потвърдя, че има страни, които са готови да изпратят свои войски в Украйна, има страни, които казват "никога", сред които е и Словакия, и има страни, които казват, че това предложение трябва да бъде разгледано", добави Фицо, след края на конференцията.

Пред Reuters представител на Белия дом е заявил, че САЩ не планират да изпратят свои войски, както и че няма планове НАТО да изпрати свои войници в Украйна. Нидерландският премиер Марк Рюте заяви пред репортери, че въпросът за изпращането на войски в Украйна не е бил фокус на дискусиите в понеделник.

Още боеприпаси за Украйна

По време на конференцията в Париж беше постигнат напредък по чешката инициатива за закупуване на чуждестранни боеприпаси, които да бъдат изпратени в Украйна. Според участници в конференцията, цитирани от AP, редица европейски държави, сред които и Франция, която преди е изисквала европейските средства за Украйна да се използват за подпомагане на европейската отбранителна индустрия, са изразили своята подкрепа за инициативата.

Чехия се опитва да набере до 1.5 млрд. евро за закупуването на около 800 хил. артилерийски снаряда от страни извън ЕС. През последните дни страната се е обърнала към Брюксел за около 300 млн. евро от неизползвани европейски средства за Украйна, но e получилa отказ поради предишните френски възражения, съобщава FT.

След края на конференцията чешкият премиер Петр Фиала заяви, че около 15 държави са изразили желание да допринесат за инициативата, но без да ги назовава. "Редица държави по време на преговорите се присъединиха към инициативата", заяви Фиала пред репортери. Марк Рюте потвърди, че Нидерландия ще бъде една от тези страни, като тя ще предостави 100 млн. евро.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kuranakyumura avatar :-@
    kuranakyumura
    • + 5

    Допреди месец, тази новина щеше да мине за „руска дезинформация“, а сега е очаквана реалност. Ще трябва либералния зеленчук да започне да свиква с подобни неща. Имам една загадка за читателите и редакцията:
    Изберете вярното твърдение от следните двойки, за да може Макрон да прави подобно изказване?
    1. ВСУ има ниски жертви от 31000 ВСУ има високи жертви над 400000
    2. Украйна има модерно натовско въоръжение и добра логистика Украйна има големи загуби на натовско въоръжение, а логистиката е пред колапс
    3. Русия няма муниции, танкове, високи загуби и ниска боеспособност Загубите на руснаците са по-ниски от на украинците и имат увеличаваща се боеспособност
    4. Западът може да даде още много техника на Украйна, но не иска Западът свърши тенекето
    5. Украйна побеждава, а Русия губи войната Русия побеждава, а Украйна губи войната

    Остава въпросът – кога нашите предатели в Министерски съвет и Народното събрание ще пратя наши военнослужещи да се бият на чужда земя, в една обречена на загуба война?

    Нередност?
  • 4
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 1

    Макрон се изказа пак неподготвен.Незнам само на кого се опитва да излиже нижните части.След тъпото изказване веднага започнаха да го опровергават,че никой няма да праща никой в окраина.Даже столтенберга каза,че няма да пращат никви войски в окраина.

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#5] от "masay":

    Док, франсето се самоуби политически и постила червен килим на Льопен, защото след самодейността му последва вълна от клетви на "колегите" му от срещата, че и през ум не им е минавало да пращат войски в Украйна. Само французи ле ще пълнят украинските черноземи?

    ЕС в този си вид демонстрира повсеместен хаос на всички нива и във всички системи. И да идва Тръмпеца, че да докара нещата в ЕС до абсурда, от който да започне изцеряването на това, дето ще е след ЕС. Европа като задокеанска територия на САЩ, каквото е в момента ЕС, бъдеще няма.

    Нередност?
  • 7
    kca16213160501054675 avatar :-|
    Casper White
    • - 4
    • + 1

    Тез хора кви хапове вземат?

    Нередност?
  • 8
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4

    Червени

    Нередност?
Нов коментар