🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Половината депутати осъдиха действията на "Атака"

От 240 народни представители 127 бяха в петък в пленарната зала, за да приемат декларация, с която осъждат действията на партия "Атака" пред джамията в София на 20 май. Нямаше "против" или "въздържал се", хората на Волен Сидеров не гласуваха. Според лидера на ДСБ Иван Костов случилото се пред "Баня Башъ" е заплаха за националната сигурност и свидетелство за това е, че в сайтове на крайни ислямисти се призовава за наказание за България. С декларацията "Атака" се определя като опасна за управлението на страната.

Бивш директор на БНР става консул в Истанбул

Министерството на външните работи (МВнР) одобри кандидатурите на девет души за генерални консули. Повечето са с икономически профил, които познават страните, в които ще бъдат акредитирани. Сред одобрените е бившият директор на БНР Александър Велев за Истанбул, както и зам.-ръководителят на бюрото на фондация "Хайнс Зайдел" в България Антоанета Байчева за Мюнхен. Само Иво Мускуров е дипломат от кариерата, избран за Торонто. Кабинетът прие промени в Закона за дипломатическата служба, така че агенти на ДС да не заемат някои постове в МВнР.

Все пак - 10 месеца уседналост за вота наесен

Депутатите от мнозинството в правната комисия оставиха 10-месечната уседналост за местните избори наесен, въпреки че Конституционният съд (КС) се произнесе срещу прекалено дългия срок. От ГЕРБ намериха вратичка, защото БСП и ДПС в искането си до КС не бяха посочили изрично вота през 2011 г., а атакуваха условието по принцип. В Изборния кодекс беше записано, че уседналостта е 12 месеца, но за тази година по изключение - 10 месеца. Мнозинството промени основния текст на 6 месеца, но остави изключението. Любен Корнезов заплаши, че социалистите пак ще сезират КС.

Предварителните избори в "Синята коалиция" ще са на 12 юни

Лидерите на партиите от "Синята коалиция" се споразумяха за провеждането на предварителните избори за общи кандидати за президент и кмет на София. Те ще са на 12 юни. Във вота могат да участват всички граждани. Гласуването ще става според постоянния адрес на избирателя. В изборите за президент се състезават Светослав Малинов (ДСБ) и Румен Христов (СДС), а за кмет на София - Прошко Прошков (ДСБ) и Владимир Кисьов (СДС).

Fitch обмисля повишаване на рейтинга на България

Международната агенция Fitch Ratings заяви, че може да се очаква и повишаване оценката за страната (която в момента е BBB- в дългосрочна чуждестранна и BBB в местна валута), ако се стабилизира качеството на активите на банковата система, а бюджетният дефицит и външният дълг продължат да се понижават. Преди месец подобни намерения изрази Moody`s. През януари агенцията промени прогнозата си за страната от стабилна на положителна и обясни, че обмисля повишение на оценката за България заради стабилните публични финанси и очакванията, че бюджетният дефицит ще падне под 3%. Fitch също повиши перспективата по рейтинга на България от отрицателна на положителна. Това се дължи основно на ниските нива на външен дълг на държавата и на възстановяващата се икономика.

От рейтинговата агенция заявяват, че негативно влияние върху държавата може да окаже слабото вътрешно търсене или евентуални последици от проблемите на гръцките банки. От агенцията обаче обръщат внимание на добре капитализираната и ликвидна банкова система, което осигурява значителен буфер срещу евентуални шокове. А също така, въпреки че около 28% от банковата система е собственост на гръцки банки, местните финансови институции нямат голяма експозиция към гръцки държавен дълг или гръцки компании. От Fitch очакват през тази година икономиката на България да отбележи 3% ръст. Кредитният рейтинг е един от най-важните показатели, който гледат чуждестранните инвеститори, преди да вземат решение дали да вложат парите си, и повишаването му би намалило доходността по държавния дълг.

Борбата с климатичните промени ще влезе в закон

За първи път се разработва закон за действията срещу климатичните изменения. Това заяви екоминистърът Нона Караджова по време на дискусия в София за значението на българските граждани и институциите за климатичните промени. На форума присъства и еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. Тя заяви, че България е усвоила едва 20% от предвидените от еврофондовете средства за превенция на наводненията, както и че необходимо страната да проучи откъде се генерират най-много въглеродни емисии, да изготви екологичен бюджет и да адаптира селското си стопанство към климатичните промени.

"Тракия" ще се ремонтира за 50 млн. евро

Агенция "Пътна инфраструктура" планира да пренасочи 50 млн. евро от европейските фондове за ремонт на съществуващата отсечка на магистрала "Тракия" между София и Пловдив. Решението бе представено пред парламентарната комисия за регионално развитие от Николина Николова от ръководството на пътната агенция, съобщи Mediapool. Пренасочването на средствата стана възможно, след като търговете за доизграждане на магистралата през 2010 г. бяха спечелени на значително по-ниски цени от заложените. В същото време поръчки до 50 млн. евро не изискват одобрение от Европейската комисия, а само от управляващия орган по програма "Транспорт". Според Николина Николова правилата на програмата позволяват средства от нея да се използват и за ремонт на първокласни пътища, част от европейската мрежа. Като пример тя даде отсечката от Ямбол до ГКПП Лесово.

Всяка втора обществена поръчка e с нарушения

Над половината от обществените поръчки проверени през 2010 г. са с нарушения. Това показва докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за дейността й. През годината са проверени 1391 обществени поръчки на обща стойност 2.2 млрд. лв. При извършените инспекции са констатирани 2250 нарушения при 807 процедури на стойност 1.2 млрд. лв. "Отличници" по брой нарушения на режима на възлагане на обществени поръчки са общините. От доклада става ясно, че на всяка проведена процедура средно се падат по три отклонения. Общините са допуснали нарушения на обществени поръчки за 556 млн. лв. Рязък скок в заобикалянето на закона е регистриран и в министерствата, което се дължи и на повечето проверени процедури - над 100 при едва 14 през 2009 г. Най-същественото нарушение е непровеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки.

Двама убити при антиправителствен протест в Грузия

Полицай и протестиращ бяха убити по време на антиправителствен митинг в грузинската столица Тбилиси. Властите твърдят, че двамата са прегазени от конвоя, превозващ опозиционни лидери. От опозицията отхвърлиха тези обвинения. Десетки хора бяха ранени при разпръскването от полицията на протест срещу президента на Грузия Михаил Саакашвили. Демонстрантите държат Саакашвили отговорен за авторитарния му стил на управление и за неуспехите му да се справи с бедността в страната. Протестите в Тбилиси продължават вече цяла седмица. Те бяха наречени сребърна революция, защото демонстрантите са предимно хора над средната възраст, които недоволстват заради ниските си пенсии и високите цени на храните.

Исландски вулкан отново анулира полети

Йеменският президент Али Абдула Салех за трети път изигра опозицията и арабските партньори, като отново отказа да подпише споразумение за оттеглянето си. Този път обаче срещу президента се обърна и собственото му племе и страната на практика изпадна в състояние на гражданска война. Върховният представител на ЕС по външна политика Катрин Аштън, както и страните от Г-8 остро осъдиха насилието, а Франция директно призова Салех да предаде властта. След началото на сблъсъците чуждестранните журналисти бяха свикани на пресконференция в президентския дворец в Сана, където Салех им обясни, че племенния вожд Садик ал Ахмар е виновен за цялата ситуация. Малко по-късно президентът издаде и заповед за арест на Ал Ахмар и девет от братята му, които са обвинени в разпалване на въоръжен бунт. От своя страна Ал Ахмар заяви, че няма никаква възможност да бъде преговаряно със Салех. Само за 5 дни от началото на въоръжените стълкновения загиналите са над 80 души. Стотици жители напускат столица Сана. Племенният лидер Хамид Асим заяви, че хората му са превзели военен лагер на Републиканската стража, а държавната йеменска телевизия съобщава за бомбардировки на правителствените ВВС в близост до Сана.

Все още няма коментари
Нов коментар