🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Моята игра

Или защо "Атака" търси провокация на всяка цена и какви са ефектите от това

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Скандалът е най-краткият път да те забележат. Особено ако досега винаги ти е носил дивиденти и никога не се отразявал пагубно на политическата ти кариера. Ако пък изпадаш от голямата политика, не ти остава нищо друго, освен да играеш ва банк. За Волен Сидеров това означава да смени скъпото сако с черното кожено яке, да си върне втренчения поглед и да започне с провокации - словесни и физически, националистически лозунги, истерични крясъци.

Последните няколко седмици Сидеров промени поведението си също така изведнъж, както след парламентарните избори от краен националист се преобрази в "лоялен" коалиционен партньор без портфейл на ГЕРБ и стана част от управляващото мнозинство. Първо направи скандал в Атон, като се разсърди, че "гърците" забранили литийно шествие с иконата на Свети Георги, нападна и пловдивския митрополит Николай. После издебна с фотограф американския посланик Джеймс Уорлик в заведение в столицата и се опита да му връчи "сметка" за дължим наем за базите на САЩ у нас. Сдърпа се и с мажоретките по време на честванията на новомъчениците в Батак. Накрая намери човек с по-слаби нерви сред молещите се в софийската джамия "Баня башъ" и получи това, което търсеше - скандал. По всичко личеше, че ще го експлоатира максимално - размаха снимки на одрасканата депутатка Деница Гаджева, заплаши, че ще поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, после сам разлепи из София листовки с искане за национален референдум на тема "Трябва ли да се забрани партия "Атака" и отделно местно допитване за това трябва ли да се намали звукът от тонколоните на джамията в столицата.

Моментът на влизането на националистическия лидер в обичайната му роля не е случаен. Остава по-малко от половин година преди изборите за президент, на които той засега е единственият кандидат от парламентарно представена партия. Които и да са съперниците му Сидеров едва ли ще повтори резултата от предишните президентски избори. Въпреки че сподвижниците му припомнят с надежда президентските избори през 2006 г., когато той влезе в кампания с 1% одобрение, а стигна до балотаж с действащия президент Георги Първанов, който имаше зад гърба си цялата държавна машина и правителство, ръководено от лидера на БСП Сергей Станишев. Сега, освен че няма шанс да получи такава подкрепа, на местните избори ще лъсне и един още по-неприятен за Сидеров факт - че  "Атака" е загубила драстично много избиратели, а  структурите на партията са във фактически разпад. Една от причините е безусловната й подкрепа за управлението на ГЕРБ, която, освен че отблъсна голяма част от симпатизантите й, отказа и не малко от членовете й. Позицията на неофициален коалиционен партньор на ГЕРБ отне от репертоара на лидера на "Атака" възможността да критикува управлението. Най-голяма щета обаче Волен Сидеров понесе от разрива с Валери Симеонов, собственик на тв СКАТ, от екрана на която през 2005 г. лидерът на "Атака" доби най-голямата си популярност.

"С акциите от последните седмици Сидеров постигна това, което искаше - отвори си трите важни теми за кампанията на националистическите идеи - спречкването с американския посланик за базите, с "фалшивите" митрополити като дядо Николай и гърците в Атон, и ислямистите в джамията", обобщи поведението на председателя на "Атака" един от депутатите му. Следващата тема по думите му ще са монополите (интересно би било да се следи кои точно монополи ще бъдат пропуснати от атаката).

Времето от скандала досега е твърде кратко, за да може

Ефектът от поведението

на Сидеров да се измери от социолозите, но без адекватна реакция на обществото и институциите, както беше досега, по-скоро ще е положителен за него. На малко по-различна позиция е Антонина Желязкова, председател на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия: "Ако Волен Сидеров е направил анализа, че чрез такова екстремистко поведение ще повиши подкрепата за "Атака", то той е погрешен. Българите биха приели умерен национализъм, но крайностите ги плашат. Навремето една немалка част от привържениците на "Атака" оттеглиха подкрепата си, когато той започна да прави антисемитските си изказвания."

На този етап ефектите от скандалите на Волен Сидеров са два. Първият е началото на края на брака по сметка с ГЕРБ. Само няколко дни след гневните изявления на националистическия лидер от парламентарната трибуна срещу реакцията на МВР в ексцесиите пред джамията в София и заплахите, че "Атака" ще мине в опозиция, трима депутати от групата на "Атака" - Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев, я напуснаха. Официално заради изстъпленията на Сидеров и привържениците му по време на петъчната молитва в джамията. "Не може в съвременна, европейска България по този начин да се постъпва, с такива хулигански прояви и да се заклеймяват всички като терористи, ислямисти", коментира Николов, а Гумнеров добави, че Волен Сидеров "лумпенизира национализма като идея". Въпреки разумно звучащите им аргументи неофициално в Народното събрание отдавна се знае, че тримата търсят начин, за да напуснат "Атака". Или както иронично коментира депутатът от БСП Михаил Миков: "Позицията на премиера, че ще работи с независими депутати, вече дава резултати - увеличава се броят на независимите депутати." А ръководството на националистическата партия прие случилото се като "наказателна операция" от ГЕРБ. "Постъпват по същия начин като с групата на РЗС (която се разпадна, след като Марио Тагарински стана независим депутат и групата спадна под минимума за съществуване - десет души), за да стигнат заветното число на парламентарното мнозинство от 120", коментираха верните сподвижници на Сидеров. В кулоарите на парламента се заговори, че и други народни представители от "Атака" могат да последват колегите си.

Дори и обаче тримата депутати да бяха останали верни на Сидеров, националистите пак щяха да загубят статута си на коалиционен партньор на ГЕРБ. Разграничаването на премиера Борисов от доскоро верния му националистически лидер започна още в края на януари, при гласуването на вота на доверие на правителството. Тогава шестима от независимите депутати излязоха с декларация в подкрепа на кабинета на ГЕРБ. Освен че с техните гласове премиерът си гарантира абсолютно мнозинство в парламента от 123 депутати, те се превърнаха в аргумент на Борисов пред Европейската народна партия, че ГЕРБ може да продължи да управлява и без подкрепата на националистите, заради които търпеше критики от страна на европейските си партньори. През април бившите депутати от РЗС, между които Марио Тагарински и Димитър Чукарски, засвидетелстваха верността си към ГЕРБ в Брюксел на среща с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес. Сегашните истерични изблици на Сидеров се превърнаха в удобен повод управляващите да се отдръпнат от него. "ГЕРБ не е била в коалиционен съюз с "Атака" и нямаме подписано коалиционно споразумение между двете партии. "Атака" подкрепя политиките ни, но ГЕРБ няма да позволим да бъдем ползвани за параван в предизборната кампания", твърдят от мнозинството.

Ефектът върху Сидеров беше поразителен. В четвъртък той разпрати открито любезно писмо до МВР, в което предупреждава за готвени провокации от "наемници" срещу мюсюлманите пред джамията в петък. Обещава, че "Атака" по това време ще е на срещи из страната, както и че вътрешно разследване на организация установило, че този, който е подпалил молитвеното килимче по време на сблъсъците край "Баня башъ" не е член на партията. "Настояваме за санкции", пише миролюбиво Сидеров.

Големият печеливш

от поведението му обаче е ДПС и това е видимият втори ефект засега. Случайно или не акцията на националистите срещу мюсюлманите пред джамията дойде само ден след като по време на честванията в Джебел миналия четвъртък Ахмед Доган плашеше хората на площада с "опасност от нов възродителен процес". Всичко това на фона на зараждащата се опозиция в ДПС в лицето на изключените наскоро от партията Касим Дал и бившия председател на младежката организация Корман Исмаилов, които на митинга в Джебел издигнаха плакат срещу агентите на бившата Държавна сигурност в движението. "Всеки път преди избори, когато турският електорат реши да накаже елита на ДПС, Сидеров предприема подобни действия. Това създава страх у българските турци и те си казват: колкото и лоши да са Ахмед Доган и ДПС, те са нашите лидери и ще ни защитят. Така се случи, когато на предишните избори кабелната телевизия СКАТ проповядваше политиката на "Атака", коментира Антонина Желязкова. "Сега тъкмо започва обновяване на турския елит с появата на алтернатива и се случи това пред джамията, за да може българските турци отново да си кажат: нямаме избор, трябва да гласуваме отново за ДПС", добави тя. За подобна негласна взаимна подкрепа между "Атака" и ДПС намекна и бившият зам.-председател на движението Касим Дал. "ДПС и "Атака" се хранят от една и съща почва", заяви неотдавна бившият втори в движението. Към това Корман Исмаилов добавя: "И Волен Сидеров, и Ахмед Доган капитализират страха на хората и това ги превръща в най-големите рекетьори на която и да било власт". И прогнозира, че националистите и ДПС ще са големите губещи на предстоящите президентски и местни избори.

Антонина Желязкова стига и по-далеч. Тя е убедена, че "Атака" и ДПС имат един общ център, който решава каква политика да води Волен Сидеров и каква Ахмед Доган. "Според мен това са хора от бившата Държавна сигурност, които сега са олигарси, и в много случаи те диктуват поведението на двамата. Нека не се заблуждаваме кои кръгове създадоха "Атака", казва Желязкова.  По думите й тези политико-олигархични кръгове, които са инвестирали в "Атака" и ДПС, виждат, че има опасност на следващите избори тези партии да загубят подкрепа. "Затова искат да вкарат в беля цяла България. Крайно време е да престанем да гледаме на Волен Сидеров като на ексцентричен националист, защото той започна да става много опасен за България", категорична е тя.

Колко опасен е Сидеров се видя миналия петък, когато националистите предизвикаха ексцесиите пред джамията в центъра на София. А предизборната кампания все още не е започнала. Със сигурност с наближаването на изборите Сидеров все по-често ще изпуска нервите си. Според Желязкова обаче пътят за неутрализирането на националистите не минава през забрана на партията, защото Сидеров ще продължи дейността си отвън и така ще стане още по-непредсказуем. Единственият начин това да бъде спряно е партията да бъде маргинализирана - чрез изолация в парламента и остра реакция на обществото. Жителите на Батак вече забраниха политическите прояви на "Атака" на тяхна територия.

125 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 41
    • + 18

    А защо да не е координирано с ГЕРБ, за да има предсрочни избори. Или защо не със Синята Коалиция, за да се дискредитира допълнително ГЕРБ. Да, може да звучи налудничаво, но трябваше да се разгледат всички варианти. Само ако в статията имаше плюсовете и минусите за всяка партия от случилото се щеше да може да се добие пълна представа и анализът да бъде качествен. Все пак, обществена тайна е връзката на Атака с Москва, РЗС извлича ползи, БСП също, изобщо непълен анализ.

    Нередност?
  • 2
    xon2003 avatar :-|
    Starsky
    • - 65
    • + 46

    Много е просто, Капитал! Не разпознавате ли собствената си стратегия на разпалване на конфликти и на заемане на крайни позиции с цел предизвикване на крайна ответна реакция?! За да имате уж основание после да обвините масово българския народ в омраза, ксенофобия и прочие обиди, с които са пълни вашите публикации. Крайната цел е разбира се ограничаване на човешките ни права, заклеймяване и криминализиране на претенциите ни за национална самоопределеност, идентичност и суверенититет. Доунищожаване на малкото, което е останало от българската държава и култура.

    Нередност?
  • 3
    quantum avatar :-|
    quantum
    • - 89
    • + 46

    Чудно, чудно нещо е човешката душа. Всички (които сме с българска кръв) дълбоко в себе си чувстваме че Волен е прав, дори му завиждаме свенливо някяк си... Виждаме че е неумерен, но отвътре напира полусъзнавано 'Браво!'... Знаем, че вече има място в историята, но все ни се ще да го затулим...
    Странно нещо са демокрацията и т.нар. свободно слово. Как па не се яви поне един журналист или някой от всичколозите да каже не онова на което трябва, а това, което мисли?! Ни един!
    Остава утешението, което получи св. Пророк Илия когато се обърна към Господа, викайки 'Сам останах'...
    Дерзай Волене, дерзай брат.
    Небето вижда всичко.

    Нередност?
  • 5
    kunkata avatar :-|
    Гордън Шамуей
    • - 32
    • + 70

    За пореден път много добра аналитична статия!
    Волен Сидеров е просто един палячо, вживяващ се в ролята на лидер бранещ националните ни интереси но по-скоро, своите собствени, лични. Управляващите го толерираха до сега. Вината е и тяхна!
    Вече никой не го приема на сериозно, но резултата от неговите налудничави действия и постъпки може да е много печален!
    Единствения начин да не се допусне това е:".. е партията да бъде маргинализирана - чрез изолация в парламента и остра реакция на обществото."
    А също и държавните и общински органи да започнат вече да си вършат работата!

    В никакъв случай да не забравяме и това: "Големият печеливш
    от поведението му обаче е ДПС и това е видимият втори ефект засега."
    Ако трябва да се забранява Атака, то да бъде 2 в 1, и ДПС също! Да не обяснявам защо.
    И двете партии са вредни за България!

    Нередност?
  • 6
    james1 avatar :-|
    james1
    • - 96
    • + 33

    Вестник "Капитал", каквото и да напишете срещу Волен Сидеров ние (няколко души) за пореден път ще гласуваме на предстоящите избори за него и АТАКА.
    Вижда се, че и представа си нямате защо хората го подкрепят и толкова по-добре.

    Нередност?
  • 7
    ragingcajun avatar :-|
    Raging
    • - 16
    • + 50

    Волен можеше да е прав ако не беше толкова крив! Ако балканските народи не се мразехме и ненавиждахме толкова, можеше западняците да ни гонят в развитието. Те го осъзнават всъщност и винаги са подклаждали разприте в региона. Волен е прав, че не може да се случват такива неща в центъра на столицата, но не защото се изповядва еди каква си религия, а защото нарушават обществения ред. Тук религията не би трябвало да има нищо общо. Освен това се надаваше вой за оставки и уволнения, а то просто смърди на дирижирано. Жълта история! Тези неща правят деянието и деятеля крив до счупване.

    Нередност?
  • 8
    ivangeshev avatar :-|
    Ivan Geshev
    • - 13
    • + 26

    До коментар [#4] от "Мустафанка":

    Мисля, че не правиш разликата между десен и крайно десен. Не можеш да сравняваш правителството в САЩ със Райхстага.

    Нередност?
  • 9
    pedo_mohammed avatar :-?
    Мустафанка
    • - 31
    • + 24

    До коментар [#8] от "Стефан А.":

    Разбира се, че правя разлика. И тенденциозни и едностранчиви статии като тази, биха отивали много повече на един крайнодесен или крайноляв вестник.

    Обективните журналисти винаги разглеждат нещата от повече от един ъгъл.

    "Дневник" е чудесен вестник и продължавам да си го купувам и чета с удоволствие, но се опасявам, че може да поеме по пътя на "Капитал", най-малкото заради близостта си с него.

    Нередност?
  • 10
    ivangeshev avatar :-|
    Ivan Geshev
    • - 7
    • + 16

    До коментар [#9] от "Мустафанка":

    Ето я гледната точка на Капитал по въпроса. Те ти го обесняват защо са описали само едната гледна точка.
    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2011/05/27/1096475_omrazata_ne_e_gledna_tochka/

    Нередност?
Нов коментар