🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 22 февруари

Строежът на газовата връзка с Гърция започва в началото на 2018 г.; Великденски надбавки за най-бедните пенсионери ще има; Част от делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев за договора за ремонта на изтребителите МиГ-29 ще протече при закрити врати

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изгорелите тютюневи складове в Пловдив са "градски бъг" на 2016 г. Скандалът с тютюневите складове - паметници на културата, в Пловдив е "градски бъг" на 2016 г. в годишната онлайн анкета на влиятелния блог за архитектура WhATA. Разрушеното тютюнево градче печели убедително пред надстройката на хотел "Маринела", Ларгото, събарянето на кино "Сердика" и два ремонта - на Централната гара и тенис залата "София" в Борисовата градина. В обратната категория, "Нормалност на годината", са наградени промяната на ръководството в Камарата на архитектите и публичното й присъствие и координираното цветово решение за саниране на панелките в бургаските квартали. Специална награда получава онлайн картата на Morphocode - бърз достъп до информацията за паметниците на културата в столичния център. Архитектурното събитие на годината според блога е гостуването на датския урбанист Ян Геел, който ще работи по план за по-зелена и пешеходна София.

Министерството на културата обявява конкурси за редовни директори на четири институции, Това са Националният исторически музей и Националният институт за недвижимо културно наследство, Националният музей "Шипка Бузлуджа" и музеят "Борис Христов" в София. Документи се приемат до 22 март. В началото на мандата си служебният министър Рашко Младенов обеща конкурси за всички институти в системата на министерството, които се управляват от директори с изтекли мандати, и такива, назначени от министри "до провеждане на конкурс". Директорът на историческия музей Божидар Димитров например последно е печелил конкурс за поста през 2007 г. В подобно положение остават Националният филмов център, който за няколко години смени няколко служебни директори, Националното музикално училище "Л. Пипков" и редица музеи из страната.

55

млрд. евро е ръстът на излишъка по текущата сметка на ЕС за 2016 г. спрямо 2015 г., сочат данните на Евростат. Регистрираният излишък по текущата сметка е в размер на 199.9 млрд. евро при 144.1 млрд. през 2015 г.

Строежът на газовата връзка с Гърция започва в началото на 2018 г. Това стана ясно от изказване на служебния енергиен министър Николай Павлов по време на среща в Баку с енергийния министър на Азербайджан Натиг Алиев. Павлов е на двудневно посещение в Азербайджан за участие в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която ще се състои на 23 февруари 2017 г. Българската делегация включва и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг и дъщерните му "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз". Реализацията на интерконектора с Гърция е ключова за изпълнението на подписания преди години договор от "Булгаргаз" за доставка на 1 млрд. куб.м азерски газ от каспийското находище "Шах Дениз II" от 2019 г. Проектът е много важен за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България.

Великденски надбавки за най-бедните пенсионери ще има, а размерът им ще стане известен до седмица. В началото на днешното заседание на МС служебният премиер Огнян Герджиков поиска от министъра на финансите Кирил Ананиев до следващата сряда да обяви ще има ли великденски пенсии и в какъв размер. "Има една традиция за едни великденски добавки към пенсиите, обикновено в размер на 40 лв. на пенсионерите под лимита на бедност, който разбрах, че е 314 лв. Така че за другата сряда, г-н министър, да бъдете готов", каза Герджиков, като Кирил Ананиев потвърди, че допълнително плащане ще има.

Президентът Румен Радев подкрепи засилването на отбранителния потенциал на НАТО в Черно море и отговори индиректно на бившия премиер Бойко Борисов през социалните мрежи, като заяви, че ученията в региона не "съдържат заплаха за лодките, платноходките и туризма". "Планираните военни учения на НАТО в Черно море, договорени на срещата във Варшава през юли 2016 г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия. Подобни учения се провеждат редовно, от години и никой не ги е "допускал" или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за "лодките, платноходките и туризма. Нека всички политически сили, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата Сигурност" не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност", написа държавният глава в социалната мрежа.

Част от делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев за договора за ремонта на изтребителите МиГ-29 ще протече при закрити врати. То започна така, като в бъдеще съдът ще решава за всяко заседание. Проблемът дойде от това, че обвинителният акт е с гриф за секретност и въпреки настояването на съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Стоицев и на подсъдимия и защитата му прокуратурата отказа да разсекрети обвинителния акт. Същевременно в почивката на заседанието прокурорите Дойчо Тарев и Михаела Райдовска посочиха съдебна практика, според която гриф за секретност върху част от обвинителния акт не е пречка за провеждане на открито съдебно заседание. Според тях грифът се налага, за да не се разкрива информация, която може да застраши националната сигурност.

Увеличението на билета в София на 1.60 лв. падна на първа инстанция заради липса на обосновка. Решението обаче засега няма да промени цената и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. Според Административен съд - София, не са ясни конкретните причини, които налагат поскъпването на билетите, както и липсват данни за това как е формирана новата цена. По тази причина не може да прецени дали поскъпването е пропорционално на заложените цели за устойчиво развитие на градския транспорт. Според съда не става ясно има ли дисбаланс между приходи и разходи в системата, какъв точно е финансовият недостиг и обсъдени ли са всички други мерки за компенсирането му.

Бизнес

Ryanair пуска полети от Пловдив до Милано

Ирландският нискобюджетен авиопревозвач Ryanair обяви, че пуска нова линия - от Пловдив до Милано-Бергамо. Полети по нея ще се изпълняват от началото на октомври два пъти седмично като част от планираната зимна програма за 2017 г., чието представяне се очаква скоро. Вече са пуснати билети в продажба, като на по-атрактивни цени могат да се купят до четвъртък и важат за пътувания през април и май. Компанията започна своята дейност в България тъкмо от летището в Пловдив. И сега тя лети от там до Лондон, "Станстед", три пъти седмично.

Инвестбанк предлага ипотечен кредит за покупка на имот в страни от ЕС

Инвестбанк предлага ипотечен кредит за покупка на имот в страни от Европейския съюз. Кредитите се отпускат в евро при фиксирана лихва за първите пет години и дълъг срок за погасяване - до 25 години. Банката предоставя финансиране до 80% от стойността на обезпечението. Фиксираната лихва за първите 5 години от срока на кредита дава сигурност на клиентите при управлението на разходите им. Като бонус за кредитополучателите банката предоставя кредитна карта с предварително одобрен лимит.

Панаирът в Пловдив събира производители на вино и храни

Международният панаир в Пловдив от сряда е домакин на няколко изложби, обединяващи производители от земеделския сектор. Над 700 фирми от 33 държави показват нови продукти, които покриват цялата верига от полето до трапезата. Изложителите са разпределени по теми "Винария", "Фудтех" и "Вкусове от Италия". Над 360 проби на производители от седем страни се състезаваха за наградите на "Винария 2017". Наред с това се представят широка гама от месни и млечни продукти, плодови и зеленчукови консерви, студено пресовани сокове, сушени плодове и зеленчуци, захарни и сладкарски изделия, биохрани, традиционни и модерни специалитети на участниците във "Фудтех 2017". За пръв път има колбаси от дивечово месо, различни видове брашно и зърнени храни, натурални оцети от годжи бери, ябълка, шипка, бъз, малина и арония. Новост е изложението за занаятчийски продукти със специално географско означение, което може да се види на 22 февруари. Органични продукти от екоферми представя и специализираната изложба "БиоАгра", част от Международната селскостопанска изложба "Агра". Здравословни пчелни продукти предлагат производители в "Апи България".

Великобритания започна да ухажва Peugeot заради сделката Vauxhall

Намеренията на Peugeot да купи европейския бизнес на General Motors предизвикаха сериозно безпокойство във Великобритания. Причината е, че част от сделката ще е и за марката Vauxhall, която произвежда в страната моделите на Opel, но с десен волан. Премиерът Тереза Мей е натоварила сътрудниците си да и уредят разговор с главния изпълнителен директор на групата Peugeot Citroen Карлос Таварес, предава Reuters. "Срещата ще е на четири очи. Опитваме се да я уредим. Но не съм упълномощен да кажа какво ще се обсъжда на нея", коментира говорител на британския министър-председател. Според слуховете, цитирани от агенцията, Великобритания ще предложи на френската компания същите условия, които убедиха Nissan да започне производството на два нови свои модела в завода си в страната. Според Financial Times емисар е бил икономическият министър в кабинета Грег Кларк, който в петък се е срещнал с френски политици и с шефове на френската група в Париж.

Microsoft може да бъде разследвана в ЕС заради Windows 10

Microsoft се изправя пред координирано разследване от страна на европейските регулатори за неприкосновеността на личния живот, след като американският софтуерен концерн не успя да направи достатъчно, за да отговори на техните опасения по отношение на събирането и обработката на данните на потребителите след поредицата от промени в Windows 10 през миналия месец, съобщава Bloomberg.

Длъжностни лица от Европейския съюз за защита на данните са изпратили писмо до Microsoft, в което твърдят, че остават "загрижени за нивото на защита на личните данни на потребителите", става ясно от копие на документа, публикувано от холандски регулатор. Регулаторите от седем страни в съюза са загрижени, че дори и след обявените промени "Microsoft не се е съобразила с основните правила за поверителност". Става дума за Холандия, Германия, Франция, Великобритания, Испания, Унгария и Словения. Microsoft се "вслушва внимателно в коментарите на членовете" на групата органи за поверителност на ЕС и "ще продължи да си сътрудничи с работната група и националните агенции за защита на данните", се казва в изявление на компанията.

Goldman Sachs очаква приходите на Snap да достигнат 2 млрд. долара през 2018 г.

Goldman Sachs, един от водещите посредници при първичното публично предлагане на Snap, изчислява, че приходите на социално-медийната компания може да надхвърлят 2 млрд. долара през 2018 г. Сумата е почти пет пъти по-голяма от приходите от миналата година, пише Business Insider, като се позовава на свой източник. През тази седмица Snap започна срещите с инвеститорите по време на своето роудшоу и ключовият въпрос е доколко компанията, чието приложение Snapchat е известно със своите самоизтриващи се снимки, може да разраства своята потребителска база. Goldman изчислява, че през 2018 г. компанията може да има 221 млн. активни потребители дневно. В края на миналата година броят им е 158 млн. Ръст от над 40% за две години би маркирал ново забавяне в разширяването на потребителската база. През четвъртото тримесечие на 2016 г. например Snap е добавил с 48% повече потребители, отколкото година по-рано. Това би бил и най-ниският темп на растеж за всяко едно от 12-те тримесечия, за които има данни.

Първо предложение за глоба в ЕС за невярна статистика

Eвропейската комисия предложи Австрия да бъде глобена с почти 30 млн. евро, след като обвини една от провинциите й, че две години е предоставяла неверни статистически данни. Това би било първата такава финансова глоба за страна - член на ЕС. Комисията има правомощията да проверява данните, предоставени на статистическата служба на ЕС от 2011 година, и може да глобява страните, които не са предоставили верни данни. Европейската комисия заяви, че сериозно нехайство на държавните структури на провинция Залцбург е довело до неправилно представяне на статистическите данни през 2012 и 2013 година за австрийския дефицит и дълг за периода 2008 - 2012 година. Комисията препоръчва страните членки да подкрепят глобата за невярно представени статистически данни.

МВФ: Буферите на банките в Португалия са слаби

Капиталовите буфери на португалските банки от средно 12.3% не са достатъчни, за да се справят с "лошите" им кредити, предупреди Международният валутен фонд. За намаляване на дълговото бреме и стимулиране на икономиката от МВФ препоръчват на банките цялостно прочистване на баланса, за да се разкъса порочният кръг от слаби банки, много необслужвани заеми и бавен растеж. След петата ревизия от МВФ на националния регулатор се препоръчва да изиска от банките повече провизии и по-амбициозни цели за намаляване на лошите кредити. Растежът на португалската икономика се забави през 2016 г. до 1.4% от БВП заради намалели инвестиции и свито потребление в сравнение с 2015 г. Правителството отчита намаляване за година на бюджетния дефицит от 4.4% на 2.1% и си поставя за 2017 г. цел от 1.6%.

Оптимизмът на бизнеса в Германия расте

След изненадващ спад през януари бизнес доверието в Германия отново расте през февруари. Това показват данни на авторитетното проучване на мюнхенския институт Ifo, цитирани от агенция DPA. Повишаването е от 109.9 на 111 пункта и според авторите това отчита оптимизма на анкетираните 7000 предприемачи. Особено показателно и отношението към настоящата ситуация - промяна от 116.9 на 118.4 пункта до най-високото равнище на този елемент от проучването от около 5 години насам. "След колебливия старт на годината германската икономика отново се върна на верния път", коментира ръководителят на института Клеменс Фюст. Компаниите са по-оптимистично настроени и за следващите 6 месеца, които ще са решаващи за резултата от парламентарните избори в края на септември. Индексът отчита спад на доверието в търговията и строителния сектор, като строителите сочат като причина лошото време през февруари, отразило се на дейността им.