🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Скъпият провал с тол системата, какъв е бизнесът на Кирил Добрев

Бизнесът на Вълка експлодира с помощта на властта, Пеевски се сбогува и с млякото, винарско имение "Драгомир" има нов дом за 3 млн. лв.

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Реформата в пътните такси стигна до момента, в който държавата абдикира от отговорност и ще плаща на външен оператор без конкурс

По света суперпопулярни са документалните поредици "Как се прави". България обаче може да продуцира обратния филм - "Как не се прави". Темата му е тол системата. Тя е скъпа, бавна, с грешки в модела и на всеки етап има проблем.

Обяснението за последователността в гафовете е некомпетентност и/или корупция. А тъжният извод е, че срещу над 320 млн. лв. държавата няма да успее да събере мечтания милиард годишно от пътни такси, за да ги инвестира в пътища. Продуктът дотук е система с грешки и ново държавно звено с над 700 служители, които в електронния век и наличието на други два контролни органа може би ще са излишни. Прочетете в този текст.

2. Кандидатът за лидер на БСП Кирил Добрев стои зад мрежа от фирми, които печелят обществени поръчки за милиони от властта

"За Митьо остават бензиностанциите. Да подпишат с "Петрол" и да ги пускат." Това е една от инструкциите, която през 2013 г. Кирил Добрев праща по мейла на своя сътрудничка. Тогава кореспонденцията на сегашния зам.-председател на БСП беше публикувана като част от пакета информация, изтекла под името BSPLeaks. По принцип не бихме обръщали внимание на тези мейли, но през годините имаше няколко повода автентичността им да бъде доказана и - което е по-важно - те помагат да се разкрие голяма част от иначе скритата картина на мрежата от фирми около един от претендентите за лидер на БСП.

Част от фирмите, които гравитират около Добрев, са печелили обществени поръчки за десетки милиони през последните години на редица държавни институции, което основателно повдига въпроса как зам.-председател на опозиционна политическа сила получава такива подаръци от властта. Вижте тук.

3. Бизнесът на фирмите на Румен Гайтански - Вълка експлодира с помощта на властта: след подарък от ББР и завръщане в почистването на София

"Докато Вълка седне да вечеря, отиде на бар, легне да спи и се събуди, вече е гушнал 2-3 млн. лева." Това е реплика на някогашния столичен кмет Бойко Борисов от 2006 г. в отговор на нестандартно зададен въпрос от студенти - със снимки от града, включващи и препълнени кофи с боклук. Той визира заварената от него неизгодна концесия за сметосъбиране на София с фирмите на Румен Гайтански "Волф-96" и ДИТЦ, който е известен повече с прякора си.

"Премахването на Вълка" беше основен лайтмотив в кампанията на Борисов за преизбиране за кмет през 2007 г. (Гайтански прехвърли почистващите фирми на фонда Equest), а до голяма степен и в парламентарния вот през 2009 г. Тогава в предизборната криза с боклука Борисов установи, че "реално там промени не са направени и си е останал Гайтански". Точните числа не са силата на премиера, така че и тук сметката колко е спечелено едва ли почива на някакви разчети. Така или иначе с идването на власт на кабинета "Борисов 1" името на Гайтански и звучният му прякор като че ли изчезнаха. В действителност той никога не е излизал от бизнеса, през целия период негови фирми се занимават с разнородни дейности, включително и сметосъбиране, но с доста по-скромен размах. Историята ще откриете в този текст.

4. Контролираното от Делян Пеевски "Благоевград БТ" е продало Lacrima на собственика на оръжейния търговец "Аполо инженеринг"

"Лодис инвест", която произвежда млечни продукти под бранда Lacrima, има нов собственик. Дъщерната на "Булгартабак холдинг" бивша цигарена фабрика "Благоевград БТ" е продала 100% от компанията на "Евро инвестмънт холдинг". Това е дружество на иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими, докато собствеността в "Булгартабак" опира до няколко дружества (предимно от Обединените арабски емирства), като реалният контрол се счита, че е на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Купувачът е известен най-вече като краен собственик на оръжейния търговец "Аполо инженеринг", чийто бизнес в периода 2014 - 2017 г. избухна със сумарно близо 1 млрд. лв. оборот и над 150 млн. лв. печалба. Освен това същата фирма стана известна и като вложител на КТБ, който в първия списък на синдиците заедно с още едно друго дружество - "Ардастрой", изненадващо пререди всички останали, след като се оказаха обезпечени кредитори. Така въпреки редица оспорвания и сигнали от бивши директори на банката, че са представени несъществуващи или фалшиви договори, "Аполо" като крайно успя да си прибере цялата сума - 3.94 млн. лева., а не около 11% от нея, както всички останали. Прочетете тук.

5. Новият дом на винарско имение "Драгомир" в пловдивското село в Брестник, в който са вложени 3 млн. лв., е сред най-модерните в България

Вдалечната вече 2006 г. едно семейство талантливи винени технолози, Наталия Гаджева и Константин Стоев, поставят началото на малък, но много амбициозен проект - бутикова винарна, която да произвежда едни от най-качествените вина в България. Кръщават я "Драгомир" - на едноименното село в Пловдивско, което първоначално планират да е дом на бъдещата винарна заради идеалните условия за винарство там. Ще отнеме обаче повече от 10 години и няколко неуспешни опита, преди да бъде направена първата копка. И то не в село Драгомир, а в друго пловдивско винено село - Брестник, което по каприз на съдбата всъщност е тясно свързано с кариерата на двамата технолози.

Междувременно "Драгомир" заживя градски живот в Пловдив и се превърна в една от най-разпознаваемите и безкомпромисни по отношение на качеството изби на България, а Наталия Гаджева и Константин Стоев затвърдиха мястото си сред най-успешните български винени професионалисти. Историята ще откриете тук.