🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Глоби за нарушения на пътя да се налагат само с фиш и по съкратена процедура; Руският опозиционер Алексей Навални е бил изваден от изкуствена кома; Под заплаха от протести БЕХ дава заем от 55 млн. лв. на "Мини Марица-изток"

Над 12 хил. мигранти бяха евакуирани след пожар в най-големия бежански лагер на гръцкия остров Лесбос в сряда. ЕС предложи помощ за настаняването на мигрантите
Над 12 хил. мигранти бяха евакуирани след пожар в най-големия бежански лагер на гръцкия остров Лесбос в сряда. ЕС предложи помощ за настаняването на мигрантите
Над 12 хил. мигранти бяха евакуирани след пожар в най-големия бежански лагер на гръцкия остров Лесбос в сряда. ЕС предложи помощ за настаняването на мигрантите    ©  Reuters
Над 12 хил. мигранти бяха евакуирани след пожар в най-големия бежански лагер на гръцкия остров Лесбос в сряда. ЕС предложи помощ за настаняването на мигрантите    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството одобри промени в Закона за движение по пътищата, според които глоби за нарушения на пътя да се налагат само с фиш и по съкратена процедура, при която едновременно се установява нарушението и се налага санкцията. Фишовете ще могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок от връчването им, а нарушителите ще плащат 70% от глобата, ако се издължат в двуседмичен срок. Проектът ще бъде внесен в парламента, въпреки критиките, че той повишава риска от корупционни практики.

Бившият кмет на Благоевград в продължение на два мандата Атанас Камбитов обяви, че напуска ГЕРБ. Камбитов е смятан за близък до бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и очакванията са, че ще се присъедини към новата му партия, чието учредяване се чака в края на септември. Преди това бившият кмет на Видин Огнян Ценков се присъедини към Цветанов, а междувременно близо 100 местни активисти на ГЕРБ напуснаха партията.

Собствениците на тютюневите складове в стария град на Пловдив, които пострадаха при пожар, са длъжни да извършат за тяхна сметка укрепителни дейности на пострадалите сгради, както бе посочено в заповед на кмета. Това реши окончателно тричленен състав на Върховния административен съд като уточни, че сградите представляват паметник на културата.

Бившият правосъден министър Данаил Кирилов, който бе освободен от поста миналата седмица, подаде оставка и като депутат, а в сряда парламентът гласува оставката му.

Свят

Икономиката на ЕС и еврозоната се е свила през второто тримесечие с най-голям темп от 1995 г., показват данните на Евростат. Относително добрата новина е, че БВП е намалял с по-малко от първите оценки. На тримесечна база понижението е било 11.8% във валутния съюз и 11.4% в ЕС. През първото тримесечие понижението беше съответно 3.7% и 3.3%, което означава, че блокът е в рецесия. В сравнение със същото тримесечие на миналата година спадът на икономиката е още по-голям - 14.7% в еврозоната и 13.9% в ЕС.

Руският опозиционер Алексей Навални е бил изваден от изкуствена кома и реагира на говор, съобщиха от берлинската болница "Шарите". Болницата, в която е лекуван Навални след транспортирането му в Германия, след като се почувства зле на руски вътрешен полет, посочва, че състоянието му се подобрява, но е прекалено рано да се прогнозират потенциалните дългосрочни последици от отравянето.

Китай отговаря с глобална инициатива за технологичните компании на това, което нарича "тормоз" на неговите техфирми от страна на САЩ. Според новия набор от мерки ще бъде подсъдно незаконното придобиване на лични данни, както и извършването на широкомащабен шпионаж. Това се случва месец след като Вашингтон обяви подобна програма, наречена Clean Network, и е поредният епизод от покачването на напрежението между САЩ и Китай относно сигурността на данните, засегнало TikTok, Huawei и WeChat.

Икономика

8.5% е годишният спад на българския БВП през второто тримесечие на годината, а на тримесечна база - 10%, според ревизираните данни на НСИ.

Под заплаха от протести БЕХ дава заем от 55 млн. лв. на "Мини Марица-изток". Парите ще се използват за ремонти, инвестиции и повишение на заплати на работниците и служителите в мините. Това бе едно от условията на синдикатите, които в края на август заплашиха с протести. Дружеството завърши полугодието със загуба около 10 млн. лв., формирани основно от намалените приходи по договори с клиенти. Държавните мини са работили с 20% по-малко през тази година и по тази причина приходите им не стигат да се плащат заплати на 7000-те миньори.

Минималната работна заплата догодина ще е 650 лв. въпреки искането на бизнеса тя да не се увеличава. Това стана ясно от изказване на социалния министър Деница Сачева пред БНТ, като тя подчерта, че минималното възнаграждение в България е може би най-ниското в ЕС и е от ключово значение да бъде направена крачка за развитие на доходите. Коментарът й идва, след като от някои работодателски организации поискаха минималната заплата да се замрази на сегашното си ниво от 610 лв. заради корона кризата и очакванията трудностите в някои икономически сектори да се задълбочат.

Работодателите ще са предпазливи при наемането на нови служители през последните три месеца на годината, като почти 80% от компаниите няма да променят числеността на персонала си. Това показва традиционното проучване на Manpower за заетостта, което компанията прави на всеки три месеца. Прогнозата на фирмите се подобрява спрямо предишното тримесечие, но все още е доста под тази, дадена за същия период на миналата година.

Бизнес

Реколтата от пшеница е с 20% под миналогодишната. През тази година произведената в страната пшеница е малко над 4.6 млн. тона, или под обичайните между 4.8 и 6 млн. т на година, показват данни на министерството на земеделието. Средният добив също е нисък - 393 кг/дка при 515 кг/дка през 2019 г. Причината са есенното и пролетното засушаване, а лошата реколта стана повод земеделските стопани да поискат кредитиране от държавата за есенната кампания, намаляване на арендните наемни договори и включване на заетите в бранша в схемата за подпомагане 60/40.

Производителят на акумулатори "Монбат" и дъщерното му рециклиращо дружество "Монбат рисайклинг" спазват екологичните закони и регулации. Това накратко е заключението на независимата външна проверка, извършена от международната адвокатска кантора Wolf Theiss. Тя беше възложена от ръководството на компанията в началото на юни, след като собствениците Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени в участие в организирана престъпна група във връзка с нелегален внос и износ на отпадъци покрай дейността на предприятията.

Сделки и проекти

Impala Invest Group - собственик на "Белла България", купи гръцкия производител на опаковани нарязани месни деликатеси Creta Farms. Придобиването получи одобрение от съда в Ретимно, Крит, където се намира една от местните фабрики. Цената на сделката не се съобщава. От Impala Invest Group окачествиха сделката като "най-голямата инвестиция в хранителния бранш на българска фирма извън България".

Китайско-българският консорциум "Чериът моторс - Хайгър"спечели търга за доставка на 30 нископодови бързозарядни електробуса. В него участва и българската компания Chariot Motors. Консорциумът е предложил сумата 34.95 млн. лв. при прогнозна цена 38.4 млн. лв. Те са осигурени по оперативна програма "Околна среда" като мярка за справяне с мръсния въздух.

"Профиклийн" ще чисти гарите София, Пловдив и Горна Оряховица за 3.2 млн. лв. без ДДС. Обществената поръчка на Национална компания "Железопътна инфраструктура" включва хигиенизиране на гарите, както и перони и коловози, а решението е взето на 4 септември. Поканата е била към две фирми - "Профиклийн" и "Комекс РМ", с които НКЖИ имаше рамково споразумение за почистване на помещенията й.

Испанските банки CaixaBank и Bankia преговарят да се слеят. Успешна сделка ще създаде най-голямата банка в Испания - ще има активи над 650 млрд. евро, а пазарната й капитализация ще е 16.6 млрд. евро, съобщава Financial Times. Новината повиши акциите на двете банки и техните конкуренти, след като инвеститорите започнаха да спекулират, че подобно споразумение би отключило желание и за още консолидации.