🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Преброяването ще започне на 7 септември и ще приключи на 3 октомври; Джо Байдън официално встъпи в длъжност като президент на САЩ; Държавният резерв купува гориво за над 110 млн. лв.

Руският опозиционер Алексей Навални бе задържан на летището при завръщането си в Москва от Германия, където бе лекуван след отравяне с новичок през август
Руският опозиционер Алексей Навални бе задържан на летището при завръщането си в Москва от Германия, където бе лекуван след отравяне с новичок през август
Руският опозиционер Алексей Навални бе задържан на летището при завръщането си в Москва от Германия, където бе лекуван след отравяне с новичок през август    ©  Reuters
Руският опозиционер Алексей Навални бе задържан на летището при завръщането си в Москва от Германия, където бе лекуван след отравяне с новичок през август    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преброяването на населението и жилищния фонд в страната ще започне на 7 септември и ще приключи в 20 ч. на 3 октомври, реши Министерският съвет в сряда. Първоначално бе планирано преброяването да се проведе в периода от 22 януари до 15 февруари, но то бе изместено поради епидемията от COVID-19. Преброяването се прави веднъж на 10 години в страните от ЕС.

Електронно здравно досие бе представено във вторник от държавната фирма "Информационно обслужване" и министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. То ще е достъпно само за хора, които имат електронен подпис.

ГЕРБ пренаписа за трети път концепцията си за прокурора, който да разследва главния прокурор. Предлага се той да има 5-годишен, а не 7-годишен мандат, номинации да могат да правят всички членове на ВСС, а изборът да става с квалифицирано мнозинство от поне 15 гласа и др. Промените са внесени, след като Съветът на Европа и Венецианската комисия дадоха нови критични оценки за внесения на 3 декември м.г. пореден вариант.

Близо 2.5 млн. българи се очаква да могат да бъдат ваксинирани до юни, заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той посочи, че заявените количества от ваксината на Pfizer/BioNTech са 3.9 млн. дози, от Moderna са 500 хиляди, от AstraZeneca са 4.5 милиона.

Свят

Джо Байдън официално встъпи в длъжност като новия президент на САЩ. Доналд Тръмп не присъства на церемонията, като така стана едва четвъртият държавен глава, който не го е правил. Близо 25 000 военни патрулираха по време на събитието след смъртоносния щурм на Капитолия по-рано този месец. Сред непосредствените задачи на Байдън е подписването на 15 указа за отменяне на досегашните политики за граничната стена, климата, здравеопазването, мюсюлманите, имиграцията и други. Но неговите законодателни амбиции могат да срещнат пречки поради крехките мнозинства, които има както в Сената, така и в Камарата на представителите.

Китайската икономика е нараствала с по-бързи темпове през четвъртото тримесечие на 2020 г., отколкото преди пандемията, като причината е увеличението на промишленото производство. БВП надминава очакванията и се е повишил с 6.5% през четвъртото тримесечие на 2020 г. на годишна база, а китайската икономика се е увеличила с 2.3% през миналата година.

Авиоиндустрията иска допълнителни 80 млрд. долара под формата на правителствена помощ, за да оцелее в условията на пандемия. Това казва в интервю за ВВС генералният директор на Международната авиотранспортна асоциация (IATA) Александър дьо Жуниак. Тази сума е необходима в допълнение към вече осигурените 170 млрд. долара и ще покрие периода януари - юни, когато ще се почувства положителният ефект от ваксинациите.

Икономика

844 млн. евро е общият обем на чуждите инвестиции в България през периода януари - ноември по предварителни данни на Българската народна банка.

Държавният резерв купува гориво за над 110 млн. лв. Обявената поръчка е за доставка на автомобилен бензин, зимен, клас С. Отделно е обявена и по-малка поръчка за 7.9 млн. лв. за доставка на автомобилен бензин А 95Н, зимен, клас С. Основната задача на резерва е да поддържа количество горива на склад, като те биват обновявани на определен период от време. Функциите на държавния резерв в частта му с поддържането на резерви от горива трябва да се поемат от бъдещата "Държавна петролна компания".

ING повишава прогнозата си за възстановяването на българската икономика до 3.3%. Според ревизираните оценки на икономистите на холандската банка ING българската икономика ще нарасне с 3.3% през 2021 г. при 3% в предходната прогноза от ноември. Това е в унисон с очакванията на повечето международни институции, като най-високи са тези на БНБ и МВФ - около 4% ръст. Не е посочено изрично на какво се дължи положителната ревизия, но вероятно голям фактор са кампаниите за ваксинация, които стартираха в Европа и подобриха икономическите перспективи за темпа на възстановяване от кризата.

НАП започва да изплаща субсидиите в размер на до 20% от оборота в последната седмица на януари, съобщиха от агенцията. За да започнат плащанията, се чакаше одобрение от Брюксел, което вече е получено. Малко преди крайния срок за подаване на документи подкрепа са поискали над 6 хил. търговци, като през автоматизирана софтуерна проверка са преминали над 80% от тях. Общият размер на поисканата подкрепа е 89 млн. лв.

Бизнес

Летище Бургас очаква 6400 чартърни полета тази година. Прогнозата беше съобщена от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова в морския град. Ако в самолет има по 150 пътници, това прави около 1 млн. туристи. За 2019 г. през южната морска аерогара са преминали 2.85 млн. туристи. А за измината 2020 г. за месеците от март до септември включително - едва 187 хил. души. Това означава, че очакванията на Министерството на туризма са за поне 5 пъти повече туристи само от чартъри спрямо корона дъното от отминалия летен сезон.

До края на януари НАП ще представи на бизнеса модел за т.нар. софтуерна фискализация на електронните магазини, съобщиха от администрацията. Идеята на този алтернативен начин за отчетност е да не се налага използването на касови апарати или фискални принтери. Софтуерната фискализация ще е доброволна и ще може да се използва само за онлайн продажби. Друга идея е някои офлайн бизнеси да може да издават електронни касови бележки вместо хартиени, като все още се обмисля при какви условия ще става това.

Сделки и проекти

Медодобивната компания "Асарел Медет" започва разширение на хотела си "Каменград" в Панагюрище. Инвестицията е за 7 млн. лв. и трябва да приключи до края на 2022 г. Проектът се изпълнява от дъщерното дружество "Тракийски хотелиери" и предвижда изграждане на 5-етажно крило със собствена СПА зона. Това ще увеличи капацитета на 4-звездния хотел повече от два пъти, като добави нови 128 легла, разпределени в 56 двойни стаи и 5 апартамента.

Фондът Vitosha Venture Partners инвестира 2.34 млн. евро в четири компании. Това са компанията за споделяне на ел. тротинетки Hobo, ваканционната платформа Quendoo, компанията за детска мода Eirene Studio и производителят на електрически велосипеди Econic One. Освен четирите големи инвестиции Vitosha Venture дава начало и на акселераторската си програма Vitosha ACCELERATE, в която като първа вълна влизат седем компании.

GabCo спира да доставя стоки от Великобритания до България. Досега услугата й се ползваше от много българи при онлайн покупки от британски сайтове - стоките се доставяха до неин склад там, след което се превозват до София. По този начин се спестяваха високите куриерски такси за сметка на няколко дни повече чакане на пратката. Заради неяснотите около Brexit обаче компанията взе решението да прекрати напълно доставките от Острова.

Innovation Capital инвестира 78 хил. лв. в производителя на барчетата Scala "Снак арт". Това е станало чрез увеличение на капитала на дружеството, в което досегашните акционери не са участвали. Innovation Capital е придобил 16 279 новоемитирани акции с номинална стойност 1 лев всяка, с което капиталът на дружеството достига 116 279 лв. Емисионната стойност на новите акции е 78 040 лв. Инвестицията се равнява на 14% от увеличения капитал на дружеството. Така делът на другите акционери в компанията - Калоян Иванов и "Агро сантино", които досега държаха по 50%, намалява на 43%.