Топ 5 от "Капитал": Какво предлагат партиите за икономиката, телекомите влязоха във война за 5G честоти

Подуправителят на БНБ Калин Христов за централните банки и технологиите, сградите пак се разминаха с паспортите, мениджърът на "Нова" Николай Андреев за промените след смяната на собствеността

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. В предизборните програми на партиите има много обещания за икономиката, но малко решения за осъществяването им

Галопиращ ръст на икономиката, повишения на заплати и пенсии, стотици милиони в подкрепа на бизнеса. Естествено всичко това ще стане дигитално и зелено. А, разбира се, и корупцията ще бъде победена. Зададат ли се избори, фабриката за обещания в политическите централи започва да пуфти на пълни обороти. Тази година не прави изключение и партийните програми са пълни с числа и идеи, които често не се връзват особено, но ако се осъществят, според авторите им ще докарат невиждан просперитет на нацията.

Има и новости: тази предизборна кампания се води по време на епидемия, което дава по-широко поле за креативност. А и три седмици преди изборите някои от системните политически играчи все още не са представили своята визия за управление. Цинично-реалистично погледнато, избирателят отдавна се е научил да не вярва на предизборни обещания. Но програмите са важни - те показват посоката, в която мислят хората с желание да управляват държавата през следващите четири години. А периодът след изборите по всеобщо мнение ще е ключов за пътя, по който ще поеме държавата. Вижте тук.

2. Подуправителят на БНБ Калин Христов в интервю за "Капитал" говори за централните банки, инфлацията, технологиите и др. финансово-икономически теми

Калин Христов е подуправител на БНБ. От 2009 г. два поредни мандата той ръководи управление "Емисионно", което управлява 54 млрд. лв. валутни резерви и по същество представлява валутния борд на страната. Цялата му кариера преминава в БНБ, като преди това до 2009 г. е съветник на управителя на централната банка. През 2013 г. е финансов министър в служебния кабинет на Марин Райков. Той ще бъде лектор на годишната конференция на "Капитал" FinTech Summit, която ще се проведе на 30 март. Разговора ни с него можете да прочетете тук.

3. Телеком война: КРС очаквано раздаде 5G честоти на операторите, но БТК изненадващо оспори решението в съда, нов търг - след изборите

Трите големи телекома в България досега живееха в относителна хармония помежду си - без сериозни удари под кръста или силна нелоялна конкуренция, или дори оспорвани ценови войни, обичайни на други пазари. По естествен начин на някои фронтове бяха съюзници, тъй като преследваха еднакви цели - например в отношенията с държавата за цената и отпускането на честотите или за разрешителните за изграждане на базови станции. Тази идилия, изглежда, е към края си, след като през миналата седмица беше спрян търгът на Комисията за регулиране на съобщенията за 5G честоти в спектъра 3.6 GHz.

Причината: регулаторът раздаде три честотни ленти по 100 MHz на трите телекома, но БТК оспори решението в съда и процедурата беше отложена. Това удря най-вече "А1 България", които са най-напред в развитието на 5G мрежата си и за тях тези честоти са важни, за да пуснат пълноценно услугите си колкото се може по-бързо. Все пак нов търг може да има до месец, но резултатите от него може и да не са същите.

4. Предизборно: Сградите пак се разминаха с паспортите

Масовата паспортизация на сградите и съоръженията в България, по всичко изглежда, ще бъде отложена и за четвърти пъти - този път с две години - до края на 2024 г. Само преди месеци от правителството твърдяха, че ново удължаване на срока няма да има, затова и немалко хора го бяха приели сериозно. В предизборната ситуация обаче бе взето противоположното решение и този път - за добро.

Паспортизацията е неотменен български ангажимент по европейски директиви, поет преди 15 години, но моделът, по който е предвидено да се случи, явно не е работещ. Това обяснява минималния напредък по тази мащабна техническа задача досега, макар да не обяснява защо 11 години поред правителствата на ГЕРБ са отлагали решаването на проблема. Очевидно се налага моделът да бъде преосмислен.

5. Главният изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" Николай Андреев за промените след смяната на собствеността и плановете за телевизията и вестниците

В началото на годината United Group придоби най-голямата медийната група - "Нова броудкастинг груп" (НБГ), собственост преди това на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Сделката беше на стойност над 300 млн. евро и покрива редица условия като бъдещи финансови резултати и кешовите резерви на медийната група. По време на управлението на братя Домусчиеви НБГ значително разшири портфолиото си от медийни активи. През септември групата придоби "Канал 3" (вече Nova News), две музикални телевизии и четири радиа, свързвани през годините с депутата от ДПС Делян Пеевски. Малко по-късно United Group купи и вестниците на Пеевски. На българския пазар United Group притежава още най-големия телеком БТК, а наскоро придоби и софийските доставчици на телевизия и интернет "Нет1" и "КомНет София", както и пловдивския кабелен оператор N3.

Николай Андреев е главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" и управлява компанията от 2019 г. Той е част от медийната група от 2009 г., като в продължение на 10 години е неин финансов и административен директор. Интервюто му за "Капитал" ще откриете тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ichibane avatar :-P
    ichibane

    то пък голямата икономика,концесиране на плажна ивица,депониране и горене на боклуци от европа и други такива мащабни дейности

    Нередност?
Нов коментар