Николай Андреев: Ще имаме нов спортен канал от есента

Главният изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп"

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

В началото на годината United Group придоби най-голямата медийната група - "Нова броудкастинг груп" (НБГ), собственост преди това на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Сделката беше на стойност над 300 млн. евро и покрива редица условия като бъдещи финансови резултати и кешовите резерви на медийната група.

По време на управлението на братя Домусчиеви НБГ значително разшири портфолиото си от медийни активи. През септември групата придоби "Канал 3" (вече Nova News), музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина", Magic FM и "Радио Витоша" - всички те свързвани през годините с депутата от ДПС Делян Пеевски. Малко по-късно United Group придоби вестниците на Пеевски "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и 50% от акциите на "Борба", които бяха прехвърлени към дружеството на "Нет инфо".

На българския пазар United Group притежава още най-големия телеком БТК, а наскоро придоби и софийските доставчици на телевизия и интернет "Нет1" и "КомНет София", както и пловдивския кабелен оператор N3. United Group има бизнеси още в държавите от бивша Югославия и Гърция, сред които кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес и тв канали. Мажоритарен собственик на групата е базираният в Лондон фонд BC Partners, а с миноритарен дял е основателят на компанията сърбинът Драган Шолак.

Визитка

Николай Андреев е главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" и управлява компанията от 2019 г. Той е част от медийната група от 2009 г., като в продължение на 10 години е неин финансов и административен директор. Преди това е бил финансов директор и директор "Връзки с инвеститорите" в "Девин". Професионалният опит на Андреев минава и през "Екопак България", където е бил изпълнителен директор и член на съвета на директорите. В "Екором амбалаж - Румъния" също е бил член на съвета на директорите.

НБГ придоби вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и "Борба", които имат спорна репутация и бяха свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Как ще развиете вестниците и какви са бизнес целите ви?

Опитваме се да осигурим на рекламодателите различни аудитории. Вестниците имат аудитория в България, която по-трудно се достига от другите видове медии в портфолиото ни. Предстои контролът на вестниците да бъде прехвърлен към "Нет инфо". Ще надградим и развием вестниците и така ще осигурим 360-градусово преживяване на рекламодателите ни. Винаги съм казвал, че никой не се интересува от това, което пише във вчерашния вестник, важно е какво пише във вестника утре. С дигиталното и технологично ноу-хау на "Нет инфо" ще можем бързо да стартираме дигиталната трансформация на вестниците, което е бъдещето на този тип медиа.

Ще продължите ли да поддържате изданията на хартия?

За момента плановете ни са да продължим да ги поддържаме.

Планирате ли да промените съдържанието им?

Вестниците ще следват принципите, които спазваме като редакционна политика, и ще отговарят на стандартите на всички медии, част от НБГ.

Кой ще управлява вестниците, след като станат част от дружеството на "Нет инфо"?

Не сме взели още решение. Обсъждаме различни кандидатури.

Ребрандирахте "Канал 3" на Nova News с цел да бъде изцяло новинарски канал, а Nova с фокус развлекателни предавания. Каква е целта на това разделение?

В България почти липсват специализирани новинарски канали. Целта ни е да влезем в тази територия, защото вярваме, че имаме уменията и знанията да развиваме висококачествена новинарска телевизия. С присъединяването ни към United Group, които са в партньорска програма със CNN, ще имаме още повече възможности да развием новинарския канал.

Не намалява ли това достъпа до публицистично съдържание на по-голямата аудитория на Nova?

Nova не е само развлекателен, а политематичен канал и ще остане такъв в бъдеще. Освен развлекателни предавания, сериали и филми Nova ще продължи да има своите новинарски емисии и публицистични предавания. Новинарският канал надгражда това, което може да предложи Nova и осигурява 24-часово информационно покритие. Целта е новинарският канал да дава различна аудитория на портфолиото ни от канали, а не да вземе от аудиторията на Nova.

Приключихме 2020 г. близо до нивата на приходите от 2019 г., като спадът на рекламните ни приходи е по-малък от този на пазара. ​

На кого докладвате за представянето на бизнеса?

Като главен изпълнителен директор управлявам и представлявам НБГ. Докладвам директно на Дирк Геркенс от United Media, която обхваща всички медии, част от United Group. Заедно с него обсъждаме стратегията за развитието на компанията.

В какво финансово и програмно състояние се намира "Нова броудкастинг груп" към момента?

През последните години се променихме от чисто телевизионен оператор в мултиплатформена медийна компания. Голяма стъпка беше дигиталната ни трансформация. Придобихме компанията "Нет инфо", разширихме портфолиото си и с радиа. Целта ни е да предложим на рекламодателите максимален достъп до аудиториите, от които се интересуват.

Финансово компанията е стабилна и имаме амбиции да продължим да растем. Започнахме голям проект за цялостно технологично обновяване на системите ни за излъчване и създаване на съдържание. Той ще бъде завършен през 2022 г., след което ще можем да предложим Nova и спортните канали в 4К качество. След технологичното обновление останалите канали ще бъдат минимум HD качество.

От тази есен ще имаме нов спортен канал в портфолиото ни, който ще излъчва две нови първенства - Бундеслигата заедно с втората лига и френската първа лига. Той ще е към пакета Diema Xtra и ще бъде достъпен за всички потребители. Спортното съдържание ще бъде един от ключовите елементи в бъдещето на традиционните телевизии и посока, в която ще продължим да се развиваме.

Вие сте част от НБГ над 10 години, през които се смениха различни собственици. Как се променяше групата във времето и какви са плановете за развитие на програмното й съдържание сега?

Присъединих се към НБГ около година след като беше придобита от MTG. Компанията претърпя много динамична промяна и от номер две на българския тв пазар през 2009-2010 г., в момента е лидер. Започнахме инициатива за подкрепа и развитие на българското кино. За последните няколко години сме произвели почти 800 епизода оригинални български сериали. Продължаваме да инвестираме в локални формати развлекателни предавания и във водещи международни формати.

"Като две капки вода" е най-гледаното развлекателно предаване в българския тв ефир. Тази година започнахме ново предаване - "Забраненото шоу на Рачков", което само след две издания извоюва лидерски позиции. Портфолиото ни от спортни канали включва ексклузивни спортни първенства - Българското първенство по футбол, Българската волейболна лига, Английската висша лига, Формула 1, NBA и други. За нас е важно да предлагаме и висококачествено новинарско съдържание.

United Group има международен редакционен борд, който следи за спазване на журналистическите стандарти. Имали ли сте вече разговори с представители на борда?

С цел осигуряване на пълна независимост редакционният борд контактува директно с главния продуцент "Новини и актуални предавания" в НБГ. Моята роля е да създам условия на журналистическите екипи да могат да спазват стандартите, а тяхната роля и отговорност е да проверяват информацията, източниците и гледните точки и да представят точна и обективна информация.

Имате ли насоки от редакционния борд с препоръки за отразяване на парламентарните избори например?

Вярвам, че не сме им дали повод. Нашият новинарски екип работи, спазвайки журналистическите принципи. Бордът няма директна оперативна намеса, защото целта му не е да управлява журналистическите ни екипи, а да наблюдава, да дава мнение и препоръки, ако се наложи.

Как приключи финансовата 2020 г. за НБГ?

Анализите ни показват, че миналата година телевизионният рекламен пазар е отчел спад между 8 и 10%. Ние завършихме 2020 г. близо до нивата на приходите от 2019 г., като спадът на рекламните ни приходи е по-малък от този на пазара. Вярваме, че сме увеличили пазарния си дял. Не спряхме програмните си инвестиции дори в най-тежките период на пандемията.

Стратегията ни винаги е била да увеличаваме тежестта на приходите ни от разпространение на съдържание, за да имаме по-диверсифициран приходен микс и да не бъдем зависими само от рекламните приходи.

Като рентабилност постигаме норма на печалба на нивата на водещите европейски броудкастъри.

Започнахме голям проект за цялостно технологично обновяване на системите ни за излъчване и създаване на съдържание, който ще бъде завършен през 2022 г.

Има ли промени в ценовите политики за реклама тази година?

Стараем се през последните години да не правим сериозни промени в ценовата си политика, за да могат рекламодателите да планират по-дългосрочно рекламните си инвестиции. Добавяме нови продукти и нови медии, за да може да предложим повече допълнителни услуги на нашите рекламодатели.

Горди сме с инициативата да създадем фонд от 1 млн. лв. в помощ на малкия и средния бизнес. Това беше прието от пазара изключително позитивно.

Какви са очакванията ви за приходите на групата през 2021 г.?

Към момента очакваме тази година рекламният пазар да отбележи ръст от 6-7%. Целта ни е да пораснем поне толкова. Разбира се, амбицията ни е да постигнем и по-висок темп на ръст. Водим консервативна политика в разходите ни и смятам, че маржовете на рентабилност от предходната година ще бъдат запазени.

Собствениците на "Нова броудкастинг груп" и "бТВ медиа груп" имат в портфолиото си и два от най-големите телекоми в страната, съответно БТК и Telenor. Очаквате ли рекламните им бюджети да се съсредоточат предимно в собствените им медийни групи?

Както за нас, така и за конкурента ни телекомите не са сред индустриите със значителна тежест в общия рекламен микс. От друга страна, нашата тв аудитория и тази на конкурентите ни се различават и именно това е определящо за един телеком къде да насочи бюджетите си. Възможно е да има пренасочване към едната и другата медиа, но не очаквам да има сериозни последствия както за нас, така и за нашите конкуренти.

Каква е бизнес логиката в това телеком да притежава медиа? Как това ще промени пазара на съдържание в България?

Телекомът и медиата са част от една екосистема. Те се допълват и заедно имат възможност да създадат допълнителни продукти. Заедно с Vivacom можем да обединим усилия в борбата с разпространението на нелегално съдържание, което нанася щети на всички в системата - автори, артисти, продуценти и доставчици на съдържание.

Миналата година преминахте към пийпълметричната система на ГАРБ. Тогава се повдигна въпросът за провеждането на търг и одит. Какви следващи стъпки се предвиждат на пазара?

Преминаването към една пийпълметрична система беше резултат от множество разговори с пазара и анализ на двете системи. Данните, които отчитат пийпълметричните системи, са доста подобни като резултати. Nova е лидер на пазара и това е видно дори и от бюлетините на другата система ["Nielsen Admosphere България" - бел.ред.], която още оперира на пазара. Това се потвърждава и от данните на IP телевизията, т.нар. Return path data, които показват същите динамики на тв гледаемост и са базирани на няколкостотин хиляди устройства.

Водим много конструктивна дискусия с Българската асоциация на рекламодателите (БАР) и Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) относно следващи стъпки за измерване на аудиториите. Наскоро БАКА инициира създаването на техническа комисия към тяхната медийна комисия, която да следи за работата на пийпълметричната система, да дава препоръки за нейното развитие и да води диалог от името на рекламния пазар. Ние ще подкрепим тази инициатива и ще предоставим експерти от наша страна.

Смятате ли, че е необходимо да се проведе търг за избор на пийпълметрична система?

Не мисля, че ще има полза от провеждането на самоцелен търг. Трябва да се работи в посока развитие на пийпълметричната система и измерването. Всяка промяна в пийпълметричната система създава стрес на пазара поради липса на исторически данни, промяна на начина на работа и отчитане. Търгът не е универсално решение, което да постигне резултати в областта на измерването.

Според вас какво е бъдещето на традиционната линейна телевизия в България?

От поне 10 години насам някой предрича края на традиционната телевизия. Аз не виждам той дори да се задава. С появяването на играчи като Netflix, Amazon, Hulu и Disney+ се увеличава общото количество съдържание и консумацията му. Не може отложено да гледаш футболен мач например. Традиционните тв канали имат своето място в медийния микс. Не трябва да забравяме, че телевизията в България е най-консумираната медиа.

Интервюто взе Сирма Пенкова

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 7

    Този счетоводител, по щастливо стечение на обстоятелствата, вече е изпълнителен директор на най-голямата медийна група в България. Очевидно е послушен и удобен както за новите собственици, така и за Домусчиев (който вероятно е запазил някакво акционерно участие в медийната група), защото редакционната политика на всички медии в Nova Broadcasting Group от времето на Домусчиев/Пеевски изглежда напълно запазена. Всяка емисия новини продължава да започва и завършва с това какво е казал Човека-Слънце, министър-председателят-гангстер Ал Тиквоне; управляващата партия ГЕРБ и нейните придатъци продължават да се радват на пълен медиен комфорт и стабилен support по всички медии от групата на NOVA, а миноритарният ("бивш") собственик Домусчиев се радва на ежедневна реклама на продуктите на неговата фармацевтична компания, съобщени под формата на "новини" в информационните емисии на телевизията. А гръцко-сръбският "международен борд", който щял да следи за журналистическите стандарти в медиите на United Group в България, получава наградата за виц на годината!

    Нередност?
  • 2
    aek46312746 avatar :-|
    aek46312746

    Аз пък не мога да разбера за какво са им всички тия безсмислени канали ? Наводниха ефира с 50 спортни канала, които никой не гледа... 50 Диеми, които никой не гледа... изкуствено раздуване...

    Нередност?
Нов коментар