За няколко 5G честоти повече

КРС очаквано раздаде 5G спектър на операторите, но БТК изненадващо оспори решението в съда, нов търг - след изборите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • КРС очаквано раздаде честоти на трите телекома в 5G спектъра, но БТК изненадващо оспори решението в съда.
  • Отлагането на процедурата засяга най-много "А1 България", които са най-напред в развитието на 5G мрежата си.
  • Нов търг ще има точно след изборите, като телекомите ще наддават за честотите тайно, а разпределянето на спектъра може за първи път да ги вкара във война.

Трите големи телекома в България досега живееха в относителна хармония помежду си - без сериозни удари под кръста или силна нелоялна конкуренция, или дори оспорвани ценови войни, обичайни на други пазари. По естествен начин на някои фронтове бяха съюзници, тъй като преследваха еднакви цели - например в отношенията с държавата за цената и отпускането на честотите или за разрешителните за изграждане на базови станции. Тази идилия, изглежда, е към края си, след като през миналата седмица беше спрян търгът на Комисията за регулиране на съобщенията за 5G честоти в спектъра 3.6 GHz.

Причината: регулаторът раздаде три честотни ленти по 100 MHz на трите телекома, но БТК оспори решението в съда и процедурата беше отложена. Това удря най-вече "А1 България", които са най-напред в развитието на 5G мрежата си и за тях тези честоти са важни, за да пуснат пълноценно услугите си колкото се може по-бързо. Все пак нов търг може да има до месец, но резултатите от него може и да не са същите.

Ах, този търг

Конкурсът беше за три 20-годишни национални лиценза в спектъра 3.6 GHz, всеки с първоначална цена 4 млн. лв. - по 100 MHz за лентите 3500 - 3600 MHz, 3600 - 3700 MHz и 3700 - 3800 MHz - всеки телеком може да получи само по един ресурс. На 10 март КРС реши, че няма нужда от търг и всеки от операторите получи по 100 MHz, които и в момента ползват за тестови. Регулаторът обясни решението да няма тръжна процедура с факта, че тя е била обявена за три честотни ленти, и тъй като като са се явили три кандидата, наличният ресурс е достатъчен за тях според предварително заявения им интерес.

Комисията явно се стараеше да удовлетвори желанията и на трите телекома - БТК наддаваше и за трите честоти и получи 3500 - 3600 MHz, тъй като беше единственият кандидат за нея, "А1 България" и "Теленор" се интересуваха от лентите 3600 - 3700 MHz и 3700 - 3800 MHz и съответно А1 получи първата (която е и средната), а "Теленор България" - 3700 - 3800 MHz. Така според решението операторите продължават да ползват честотите, които тестваха и до момента.

Смущението всъщност се случва по време на процедурата, след като на 8 март БТК иска да промени желанието си за предпочитани честоти и да наддава основно за средната лента 3600 - 3700 MHz, която е предоставена на А1. Искането е отхвърлено от КРС с довода, че е подадено след крайния срок.

Причината тази лента да е толкова привлекателна е, че е по средата и дава възможност както за по-лесно споделяне на ресурс с всеки от другите два оператора, така е и средство да се попречи на останалите два да споделят мрежата си и така да намалят разходите за изграждането ѝ. Не е изключено след време подобно споразумение между БТК и "Теленор България", но при досегашното разпределение А1 е вклинена помежду им.

Следващите развития са светкавични: само ден след решението на КРС - на 11 март, БТК подават жалба срещу прекратяването на търга, а на 12 март вече е образувано дело в Административния съд. КРС не предвижда предварително изпълнение на решението си, което щеше да го остави в сила, докато се произнесе съдът.

Според информация на "Капитал" дните около и след решението са били изпълнени с натиск и лобиране от най-различни страни, включващо и намеци за медийна подкрепа заради задаващите се избори чрез свързани телевизии, посещения при премиера, намеса на посланици и други похвати от замесените страни. В крайна сметка на 15 март КРС обяви, че предлага на телекомите да се проведе нов търг за честотите с тайно наддаване, което беше прието от операторите.

Разбираемо реакциите на трите телекома бяха коренно различни. От "А1 България" обявиха, че са разочаровани от забавянето заради жалбата, тъй като са най-напред във внедряване на технологията, и директно обвиниха БТК, че бави целия процес. БТК пък заявиха, че искат прозрачност и търгът ще осигури максимални приходи за държавата. Най-неутрални останаха от "Теленор България", които призоваха за прозрачност и нуждата от отстъпки от всички телекоми.

Като начин за излизане от сегашната криза през тази седмица КРС предложи провеждането на нов търг. Без изненада той ще е след изборите - на 6 април, когато се очаква и страстите да се уталожат. И трите оператора явно са съгласни с нов търг, макар и някои с по-голяма неохота от други. "Теленор България", например възрази срещу датата 6 април. Със сигурност забавянето не се харесва на "А1 България", които искаха до края на март да пуснат услугата във всички населени места с над 10 000 жители и големите курорти. А и резултатите от търга може да не са същите като тези от предишния, тъй като телекомите ще наддават тайно, а явно борбата за средната лента ще е най-оспорвана. Постъпленията за държавата също ще са повече от 4 млн. лв. на 100 MHz.

Факторът Huawei

Едно от предположенията защо БТК поиска повтаряне на процедурата е продължаващата драма около оборудването на китайския гигант Huawei. Преди седмица председателят на борда на директорите на компанията - собственик на телекома, United Group (както и на "Нова телевизия" и вестниците от групата "Телеграф") Никос Статопулос коментира пред Reuters, че може да се наложи смяна на оборудването на Huawei в компаниите от групата, за да се избегне потенциален сблъсък с американското правителство, за което въпросът остава приоритет и при администрацията на Джо Байдън. БТК използва Huawei за част от мрежата си - тъй наречената Radio Access Network (RAN), т.е. антените и базовите станции, а основната част е на Ericsson. През тази седмица United Group обяви, че сключва договор с Nokia за оборудване за оптичната си мрежа, която е за доставка на широколентов интернет в страните от групата.

По-големият проблем е за "Теленор", която използва Huawei за цялата си 4G мрежа и се очакваше да направи същото и за 5G мрежата си. От телекома не коментират нищо по отношение на казуса с Huawei и това по всяка вероятност е една от причините да не бързат и с вдигането на шум около своя собствена 5G мрежа. Ако се наложи пълна смяна на оборудването, това би означавало големи финансови и времеви пречки пред разгръщането на услугата.

Погледнато от тази страна, най-губеща от забавянето всъщност е "А1 България", която ползва изцяло оборудване на Nokia и не е зависима по никакъв начин от случващото се с Huawei. За другите два оператора то е по-скоро добре дошло, защото ще им спечели поне няколко месеца, в които могат да получат повече яснота. По сметки на "Капитал" трите телекома трябва да налеят около 1 млрд. лв. общо в мрежите си - от сегашно и бъдещо поколение - през идните пет години.

Край на добрия тон?

В продължение на няколко години телекомите в България бяха обединени в исканията си за отстъпки от страна на държавата основно по две линии: по-ниски цени за честотите, нужни за разгръщането на 4G и 5G мрежи, както и значителна дерегулация по отношение на разрешителните за изграждане и дооборудване на базови станции.

Държавата в лицето на КРС склони и на практика даде на телекомите всичко, което искат, и малко отгоре. Цените на честотите паднаха, в някои случаи дори наполовина, като крайната цел бе обещаваните 5G мрежи да се появят по-бързо, услугите за крайните клиенти да поевтинеят и скоростите да се вдигнат.

При режима за строеж на базови станции бяха направени промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Така според "А1 България" в рамките на последните две години времето за оптимизация на съществуващи съоръжения падна от между 12 и 24 месеца на до 3 - 6 месеца. Освен това вече не се изискват разрешения за строеж за поддръжка или поставяне на допълнително оборудване.

Регулаторът се задейства и по отношение на търговете за честоти, нужни за изграждането на 5G мрежа. Първо бяха дадени ленти за тестово ползване, а след това сравнително бързо предвид епидемията беше организиран и търг за първата порция спектър около 3.6 GHz. И тук обединените усилия между телекомите на практика приключиха, защото започна война за 5G.

Още в края на септември от БТК обявиха, че пускат своя търговска 5G мрежа, макар и чрез споделяне на честоти, които ползва за 4G мрежата си, както и с редица ограничения в географското покритие и капацитета. Няколко месеца по-късно същото направи и "А1 България", като в кампанията си подчертаваха, че са първите, предлагащи истински 5G услуги и скорост. "Теленор", от друга страна, останаха безразлични към маркетинговите кампании на конкурентите си.

Търгът около 3.6 GHz е показателен, защото телекомите се скараха на практика за пръв път от години. Първоначалните очаквания бяха той да устройва и трите играча. Сега в атмосферата има напрежение поне откъм това коя компания какъв ресурс ще ползва и на каква цена.

Нова дата за търг ще забави още закъснялото разпределяне на честотния ресурс за 5G в страната Ако това е единствената възможност, приемаме, защото най-важното за нас е да дадем търговски старт на нашата 5G мрежа максимално бързо. Категорични сме, че първоначалното решение на КРС за разпределяне на честотите в спектъра 3.6 GHz, съгласно действащата нормативна уредба и правилата на тръжните книжа, е най-доброто законно решение. То позволява бързото стартиране на мрежите от пето поколение. А1 е технологичният лидер с вече изградена истинска 5G мрежа, която използва 5G оборудване и тестови честоти, за да предложим скорости от над 1000 Mbps и много ниско време закъснение. Ние работим интензивно по развитието на мрежата и до края на март ще покрием всички населени места с над 10 000 жители и основните курорти. Това на практика означава, че имаме техническата възможност да стартираме търговски 5G услуги веднага след придобиване на честотния ресурс.

Технологичното ни и пазарно предимство очевидно е проблем за нашите конкуренти. Вместо обаче те сами да направят нужните инвестиции и да предложат качествени 5G услуги на своите клиенти, те използват административни пречки, за да бавят процеса за придобиване на спектър. Това обаче е опасен ход, който може да забави не само развитието на 5G в страната, но и възстановяването и бъдещото развитие на българската икономика.

Александър Димитров, главен изпълнителен директор на "А1 България"
Преминаването към търг в сегашната ситуация е единствената алтернатива пред всички нас, за да се състои старта на 5G технологията в България. 5G мрежите са стратегически важни за развитието на новите технологии и дигитализацията и ще донесе редица ползи както за потребителите, така и за бизнеса. Въпреки, че на Теленор беше разпределена честотната лента, за която бяхме заявили интерес и сме удовлетворени от това, в името на развитието на сектора е важно всички да направим отстъпки, каквито Теленор вече предприема. Теленор бяхме открити в намеренията си от началото на процеса и както вече заявихме, за нас е важно разпределянето на честотите да стане по прозрачен и дългосрочно устойчив начин. В този смисъл всички заинтересовани страни трябва да положим усилия и отделим необходимото време, за да се направи по най-коректния начин.

Михаела Калайджиева, главен директор "Корпоративна политика" на "Теленор България"
Vivacom вярва, че най-добрият начин за придобиване на 5G честоти е чрез търг. Това е в най-добър интерес както на потребителите, така на участниците в търга, а и на самия регулатор. Търгът гарантира както прозрачност за всички участващи страни, така и максимални приходи от предоставения спектър за държавата. Търгът стимулира конкуренцията между операторите, както и иновации, които в крайна сметка са в полза на потребителите. Ние вярваме, че прозрачността и честността, които тръжната процедура предлага, са от изключително голяма важност, когато има конкурентен интерес за определена честотна лента, какъвто е случаят в България с честотите за 5G.

БТК
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ros341009797 avatar :-(
    ros341009797
    • - 2
    • + 10

    Имате неточности в статията, както винаги. Не познавате материята, но не се консултирате с експерти от операторите.
    "Погледнато от тази страна, най-губеща от забавянето всъщност е "А1 България", която ползва изцяло оборудване на Nokia..." - това не е вярно за 100-тен път. Да базовите станции, контролерите, IP мрежата са Нокиа, но packet core е Huawei. Нпишете в google - packet core, да ви стане ясно колко е важно това за 4 и 5G.
    A1 имат договорка с КРС да вземат най-добрата част от спектъра, освен, че искат да разцепят спектъра , за да попречат на БТК и Теленор да си споделят мрежите, тази част е и най-добре откъм зашумяване.
    За БТК остава най-зашумения спектър. Е кой ще се съгласи на това без търг?
    Вижте защо А1 е започнала толкова рано с изграждането на 5G в този честотен диапазон. Един хинт на 3600 трябва да знаеш точно къде ти е банда иначе няма как да си купиш оборудване ( в общия случай).
    Ясно е А1 са подкупили КРС още преди година.
    А1 имат Huawei в мрежата си и то на най-чувствителното място.
    Няма да има смяна на оборудването на БТК и Теленор, просто няма законово изискване за това и няма кой да плати сметката - близо милииард за двата оператора.
    Естествено, че всички лобират ( в най-широкия смисъл на дмата). А1 с посланика на Австрия, БТК и Теленор с медиите си.
    Като чета технологичните статии ме е страх да чета анализи по теми, които не разбирам или нямам всички факти, кой знае какви ги пишете.
    Не е толкова трудно операторите има хиляди служители, ами айде свържете се с някого на по-ниско ниво, който няма да ви говори врели некипели.

    Нередност?
  • 2
    tulup avatar :-|
    tulup

    Доста притеснително е, че какво пише в основни медии преди избори зависи до голяма степен кой ще получи кои 5G честоти. Изключително лошо е наличието на подобни кръгове за влияние в частен интерес за щяло и нещяло, а Борисов да обяснява как медиите били толкова свободни, че не можело да се разбере колко е голяма тази свобода извън България. Това, че те го манипулират, а не обратното, не ги прави "свободни"

    Нередност?
  • 3
    yoanzapryanov avatar :-|
    Yoan Zapryanov
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "ros341009797":

    Здравейте,

    Благодарим ви за мнението. Накара ни да проверим отново информацията си, но написаното в статията е правилно, а вие грешите (което звучи сухо, но без лоши чувства, разбира се :)).

    A1 има споразумение за цялата група да използва Nokia за всичко в 5G мрежата си, вкл. core оборудването: https://www.computerweekly.com/news/252496624/Nokia-wins-multi-year-5G-radio-and-core-contract-with-A1-Austria

    Поздрави,
    Йоан

    Нередност?
  • 4
    ros341009797 avatar :-|
    ros341009797
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#3] от "Yoan Zapryanov":

    Здравейте, Йоан,
    Не се засягам, както и Вие не се засягайте, че сте невежа в тази област.
    Вие работите/работили ли сте в А1, Вие телеком инженер ли сте - не, Вие имате ли приятели, които работят в трите телекома -явно не. И пак държите вие да сте прав , а аз да греша? Дали сте прав? Скептичен съм!
    За съжаление статията, която сте цитирали нищо не доказва.
    Малко пояснения. От какво се състои core мрежата? CS core ( circuit switching ) и PS ( packet switching ) core. Грубо едното е за глас другото за данни. Но, винаги има "НО" в 4 и 5G PS core отговаря и за глас ( така нареченото volte и Vo5G). Да CS core ( MSC - централата, HLR) е Nokia, но packet core е HUAWEI!
    Не може и не трябва еднин журналист да ползва статии в интернет, които не разбира, като източник.
    Какво можехте да направите - да потърсите Huawei България и да ги питате те продавали ли са нещо на А1 - може би щяха да отклонят въпроса, но си струва опита. Да потърсите служители в телекомите и да питате тях. Да питате официално Сашо има ли в А1 оборудване от Huawei.
    Добре, но вас Ви мързи или имате да пишете много статии и решавате да ползвате само google -OK. Почвате да търсите в packet core и А1. Вади различни резултати от linkedin. Да погледнем служителите. Намираме една госпожа работила много, много години - senior packet core engineer. Скролваме надолу и какво да видим сертификати от Huawei от 2017 година ( годината, в която почнаха да ползват оборудване от тях). Да видим за какво са - Cloud Engine Series Switch Administration, Fusion Sphere Solution Deployment and management, vEPC Network Planning and Design training, vPRS Operation and Maintenance training -Issuing authority Huawei Technologies. Някой е платил на госпожата по няколко хиляди евро за курс, не някой, А1. Huawei не предлага курсове на физически лица, също така не позлват партньори, само те предлагат обучения и само ако си купите оборудване от тях.
    Стига ли толкова?
    Отивам до **ъмбо преди да са го затворили :).

    Нередност?
Нов коментар