🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Избори две в едно стават все по-възможен сценарий; Талибаните обявиха ново правителство в Афганистан; Ресторантьорският сектор започна протести заради новите ковид ограничения

Полша въведе извънредно положение по границата с Беларус заради скок на миграцията и предстоящи военни учения, водени Русия
Полша въведе извънредно положение по границата с Беларус заради скок на миграцията и предстоящи военни учения, водени Русия
Полша въведе извънредно положение по границата с Беларус заради скок на миграцията и предстоящи военни учения, водени Русия    ©  Reuters
Полша въведе извънредно положение по границата с Беларус заради скок на миграцията и предстоящи военни учения, водени Русия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентски и парламентарни избори в един ден се превръщат във все по-възможен сценарий. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат във вторник. Кога ще бъдат насрочени парламентарните избори зависи вече единствено от държавния глава. В сряда след среща с членове на ЦИК президентът заяви, че от чутото може да се направи извод, че избори две в едно са възможни в един нормален ритъм и при условие, че срещнат необходимата логистична и финансова подкрепа. Миналата седмица парламентът насрочи президентските избори за 14 ноември.

Национално преброяване на населението и жилищния фонд на България започна от 7 септември. По план то трябва да приключи до 3 октомври, като през първите десет дни - до 17 септември, ще е валидна услугата онлайн преброяване, от която ще може да се възползва всеки, който живее постоянно в България. От 18 септември ще започне и преброяването с преброители от врата на врата.

Наред с личната карта и паспорта и шофьорската книжка ще може да се подменя с ускорена услуга, съобщиха от МВР. Така вместо за месец това ще става за три дни. Документи за ускорената услуга ще се подават само в сградите на СДВР и регионалните дирекции на полицията в страната.

Временната парламентарна комисия "Росенец" обяви, че дава възможност на граждани, организации и медии на специален имейл [email protected] да зададат въпроси на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, свързани с предмета на комисията.

Свят

Талибаните обявиха ново правителство в Афганистан. Няколко души в него са санкционирани от ООН за тероризъм, а вътрешният министър е включен в списъка на ФБР с най-издирваните лица. Анализаторите посочват, че кабинетът е доминиран от висшето ръководство на движението, като ключова роля има мрежата "Хакани" - група, която САЩ определят като чуждестранна терористична организация. Освен това сред назначенията няма нито една жена или някой, който да не е част от талибаните въпреки уверенията, че правителството ще бъде "приобщаващо".

Британският премиер Борис Джонсън представи пред парламента план за повишаване на някои данъци, което трябва да донесе допълнителни 12 млрд. паунда в бюджета. Според него средствата са необходими за здравеопазване и социални грижи. Това обаче е в разрез с обещанието му да реши проблемите в социалната система, без да повишава ключови данъци.

Япония отбеляза по-голям икономически растеж от очаквания. Коригираните данни показват, че БВП се е увеличил с 1.9% през второто тримесечие на годишна база, изпреварвайки средната прогноза на икономистите за 1.6% и първоначалната оценка от 1.3%. За това са допринесли по-големите от прогнозираните разходи на бизнеса. Възстановяването на световната икономика е стимулирало капиталовите разходи и промишленото производство, което в голяма степен е компенсирало слабата активност в сектора на услугите.

Икономика

9.9% на годишна и 0.6% на тримесечна база е ръстът на БВП през второто тримесечие, според предварителните данни на НСИ. Експресните оценки бяха за съответно 9.6% годишен и 0.4% тримесечен ръст.

Пенсионерите да получават добавка от 120 лв. за ноември, октомври и декември, а от 25 декември всички пенсии да се преизчислят с по-висок коефициент за стаж и възраст. Това консенсусно решение прие бюджетната комисия в парламента след инфарктно гласуване на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване преди това, при което ГЕРБ, ДПС и БСП приемаха хаотично всички предложения за по-високи пенсии. Ако бъде приет вариантът на комисия, от началото на 2022 г. минималната пенсия ще стане 370 лв., максималната - 1500 лв., а всички останали пенсии ще бъдат увеличени с 12.5%, но ще отпаднат добавките. Още от октомври тази година сумата, която се получава за втората година майчинство, се увеличава от 380 на 650 лв., решиха още депутатите.

Ресторантьорският сектор започна протести заради новите ковид ограничения. Представители на транспортните фирми, туристическия бранш и културни дейци блокираха в сряда центъра на София. Недоволните се обявиха срещу мерките, но и срещу скъпия ток. Здравният министър Стойчо Кацаров предупреди, че ако мерките не се спазват, цената накрая ще я платят родителите на младите българи, при които смъртността от вируса остава най-висока.

Правителството емитира 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. при засилен интерес, който видимо не се влияе от политическата криза. Подадените поръчки надвишиха над два пъти предложеното количество - почти 424 млн. лв. Постигнатата доходност отново е отрицателна - 0.15%, и е близо до тази на аукциона през февруари - минус 0.17%. През март, когато беше последният аукцион, доходността беше минус 0.1%.

Бизнес

ManpowerGroup: Бизнесът очаква ново затваряне, но е подготвен с мерки. Данните от проучването на компанията показват, че 61% от работодателите и 76% от заетите прогнозират, че отделни бизнес сектори ще спрат изцяло или частично работа между септември и декември. В случай че се наложи спиране на работа, 41% от компаниите са готови да развият бизнеса си в различна посока, а една трета смятат да пренасочат хора към други проекти или функции. В същото време не е малък и делът на работодателите (31%), които ще пуснат част или целите си екипи в принудителен отпуск. Най-малко са компаниите, които предвиждат съкращения (10%) и намаление на заплатите (6%).

Koрпорацията Amazon планира през следващите месеци да наеме 55 хил. души в целия свят. Позициите са в сферите на роботиката, изследванията и инженерството. Това разкри изпълнителният директор на компанията Анди Джаси в интервю пред Reuters. Amazon е работодател на около 275 хил. души в световен план, а новонаетите служители ще допринесат за нарастване на персонала с 20%. Решението идва на фона на недостиг на квалифицирана работна ръка на пазара на труда - проблем, с който се сблъскват много компании в САЩ и Великобритания.

Сделки и проекти

Шведската компания ІКЕА oтвори нов магазин в столичния Маll оf Ѕоfіа на бул. "Стамболийски". Това е втори обект в София и пети в страната за мeбeлната верига. Той е paзпoлoжeн въpxy 1200 ĸв.м плoщ и в него се предлагат над 1000 артикула - аксесоари за готвене и сервиране, декорация, спално бельо, детски продукти и др., както и шведски храни. В обекта има мострена зала за кухни и гардероби, като се предлага съдействие за проектирането им.

Чешко-нидерланската CTP обяви, че e придобила главния офис и логистичен център на дистрибутора Orbico в София - в кв. Враждебна, до Северната тангента и източната дъга на Околовръстния път. Дистрибуторската компания е дългосрочен наемател на обекта, строен от Cordeel България по нейни изисквания и за нейните цели. Orbico има 15-годишен непрекъсваем наемен договор с възможност за подновяване за още 10 години.

Toyota ще инвестира 13.5 млрд. долара в процеса по създаване на батерии за електрически автомобили и съпътстващата инфраструктура. Освен подобряването на процеса по произвеждане на батерии от компанията целят и създаването на нов тип такава. Ръководството ще се стреми и да намали цените на батериите си с поне 30%, като за целта част от голямата инвестиция ще отиде именно в намирането на по-добри и по-енергийно ефективни материали.

PayPal купува японския финтех Paidy срещу 2.7 млрд. долара, който е лидер в сектора "купи сега, плати по-късно". Очаква се сделката да бъде завършена през четвъртото тримесечие, а плащането да е основно в брой, казват от американската компания. При този тип разплащания е практика да не се проверяват предишните кредити на потребителите. Paidy беше първата компания, започнала да предлага разсрочени плащания на клиентите си, без да им начислява лихви.