🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

24 кандидатпрезидентски двойки са регистрирани за предстоящите избори; ЕК обяви пакет от мерки за облекчаване на скока в цените на енергията в Европа; Финансовото министерство пласира 500 млн. лв. ДЦК

Шест месеца преди президентските избори държавният глава Макрон обяви инвестиционен план за 30 млрд. евро за реиндустриализирането на Франция след пандемията.
Шест месеца преди президентските избори държавният глава Макрон обяви инвестиционен план за 30 млрд. евро за реиндустриализирането на Франция след пандемията.
Шест месеца преди президентските избори държавният глава Макрон обяви инвестиционен план за 30 млрд. евро за реиндустриализирането на Франция след пандемията.    ©  Reuters
Шест месеца преди президентските избори държавният глава Макрон обяви инвестиционен план за 30 млрд. евро за реиндустриализирането на Франция след пандемията.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

24 кандидатпрезидентски двойки са регистрирани за предстоящите избори на 14 ноември, което е своеобразен рекорд за България. Във вторник изтече срокът за регистрация на претендентите за "Дондуков 2".

Пътностроителните фирми временно спират протестите в центъра на София, след като във вторник регионалният министър Виолета Комитова се срещна с ръководството на Българска браншова камара "Пътища" и се разбраха да преговарят за компромисно решение на проблема с неразплатените средства за ремонти и пътно поддържане. Междувременно в сряда пък протест на миньорите от комплекса "Мини Марица" блокира столицата с искане животът на въглищните централи да бъде удължен до 2040 г.

Борислав Михайлов остава президент на Българския футболен съюз въпреки многобройните критики към работата му. Десетина гласа не стигнаха на Димитър Бербатов, за да победи в надпреварата за президентския пост.

Пени Раева е новият изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Раева беше дясната ръка на дългогодишния шеф Христо Друмев, тя вече е била изпълнителен директор на НДК между 2013 г. и 2014 г., по времето на кабинета "Орешарски", заемала е и редица длъжности в конгресния център по времето на управлението на Христо Друмев. В новия съвет на директорите влизат още Росица Велкова от Министерството на финансите и Елена Карапаунова от Министерството на икономиката. Предишното ръководство на НДК изненадващо подаде оставка през август.

Свят

ЕК обяви пакет от мерки за облекчаване на скока в цените на енергията в Европа. Сред предложенията са намаляване на данъците и съвместни поръчки за запаси от газ от страните - членки на ЕС. Брюксел призова европейските правителства да обмислят отпускането на помощи за уязвимите домакинства и държавни компенсации за компаниите. Цените на енергията достигнаха рекордни нива поради комбинация от фактори, включително повишеното търсене на природен газ при възстановяването на икономиките от пандемията. В създалата се криза ЕК бе под натиск да се задейства.

Двете опозиционни групи в Чехия, които общо ще имат мнозинство след проведените миналата седмица избори, ще целят да договорят коалиционно споразумение, което да е готово за подписване до 8 ноември. Това обяви лидерът на дясноцентристката коалиция Spolu ("Заедно") Петър Фиала, която победи партията ANO на премиера Андрей Бабиш.

ЕС е готов на предложения за разрешаване на спора за търговията в Северна Ирландия. Обединеното кралство иска промени в сделката, постигната като част от процеса по Brexit, за да може стоките да преминават по-свободно между Северна Ирландия и останалата част от страната. Според Лондон настоящите правила налагат прекалено много бариери при продажбата на охладено месо и други продукти. Предложенията на ЕС се очаква да включват по-малко проверки на стоки и медикаменти.

Икономика

22.4% е ръстът на износа на стоки към август по данни на НСИ, като достига достига близо 44 млрд. лв.

Финансовото министерство успешно пласира 500 млн. лв. ДЦК. Постигнатата доходност по петгодишните книжа е -0.02%, което е над постигнатото ниво, когато същата емисия беше преотворена преди месец. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски облигации е 57 базисни пункта, докато през септември беше 55 б.п. Тогава обаче правителството търсеше едва 200 млн. лв., докато сега се предлага чувствително по-голямо количество и нормално вътрешният пазар показва умора да го абсорбира. Общо подадените поръчки са били за 616.6 млн. лв., което съответства на 1.23 коефициент на покритие - също под предишните аукциони. Почти 94% от книжата са закупени от банките.

МВФ очаква 4.4% ръст на икономиката на България през 2022 г. Институцията ревизира прогнозата си за тази година нагоре с 0.1 пр. пункт, като така залага ръст на БВП от 4.5% за 2021 г. Експертите от фонда очакват пикът на потребителската инфлация да е в края на тази и началото на следващата година. Така средногодишният хармонизиран индекс на потребителските цени ще се движи между 2.1% за тази и 1.9% през следващата година.

Пътните фирми спряха протеста си. Това се случи след среща на регионалния министър Виолета Комитова с ръководството на Българска браншова камара "Пътища", на която беше обявено, че скоро ще има финално компромисно решение на проблема с неразплатените средства за ремонти и пътно поддържане по спорни договори.

Бизнес

Започва нов прием на документи по 60/40. По схемата могат да кандидатстват работодатели, които да получат финансиране за запазване заетостта на наетия си персонал през периода август - декември 2021 г. Изискването е проходите от продажби на компаниите да са намалели с не по-малко от 40% през месеца, за който се предоставя подкрепата, спрямо същия месец от 2019 г.

80% от европейците ползват интернет всеки ден, докато през 2015 г. процентът е бил 65, показват данни на Евростат. България е назад в подреждането, като най-висок процент възрастни хора, които влизат всекидневно в нета, са регистрирани в Югозападния регион, където попада София, а най-нисък е показателят в Северозападна България - 53%. В централните региони на страната числото е 55%, като заедно с някои румънски области това е дъното на интернет потреблението в ЕС.

Сделки и проекти

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще осигури 20 млн. евро заем за производителя на медни продукти "София мед". Със средствата ще се финансира част от инвестиционната програма на компанията, чиято цел е да се увеличи капацитетът за производство на ленти от мед и медни сплави. Причината е растящото търсене на такива продукти за зелени приложения като електромобили и възобновяеми енергийни източници, съобщиха от банката.

Българската "Хаос софтуер" получи технологична награда на тв академията Emmy. Тя е за изключителни постижения във въвеждането на фотореалистични визуални ефекти в телевизионните филми и сериали. Наградата ще бъде връчена на 21 октомври по време на церемония в Лос Анджелис. Компанията е основана от Петър Митев и Владимир Койлазов, а преди четири години V-Ray донесе на Койлазов и технологичен "Оскар" за цялостен принос в киното в категория "Научни и инженерни технологии".

Листването на Rivivan може да оцени компанията на 80 млрд. долара. В началото на месеца производителят на електрически превозни средства подаде пред американските регулатори заявление за IPO, което се очаква да се случи към края на ноември. Ако процедурата бъде успешна, това ще бъде едно от най-мащабните излизания на борсата в САЩ за последното десетилетие.

Приложението за преподаване на чужди езици Duolingo планира пускането на приложение за преподаване на математика, която ще бъде насочена главно към ученици в начален етап на образованието си. Компанията до момента има 500 млн. потребители, като 40 млн. от тях го използват месечно, а пазарната й стойност стигна 6 млрд. долара. Според основателя и изпълнителен директор на компанията Луис фон Ан новото приложение ще се конкурира с TikTok и Instagram, тъй като и трите апликации се борят за вниманието на използващите смартфони.