🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Здравният министър обяви нови мерки срещу COVID-19; Полша удвоява войските по границата с Беларус; Държавата обеща компенсации за скъпия ток през ноември

Северна Корея съобщи, че на 19 октомври е извършила изпитание на нова балистична ракета, която е била изстреляна от подводница
Северна Корея съобщи, че на 19 октомври е извършила изпитание на нова балистична ракета, която е била изстреляна от подводница
Северна Корея съобщи, че на 19 октомври е извършила изпитание на нова балистична ракета, която е била изстреляна от подводница    ©  Reuters
Северна Корея съобщи, че на 19 октомври е извършила изпитание на нова балистична ракета, която е била изстреляна от подводница    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравният министър обяви във вторник нови мерки срещу COVID-19, сред които въвеждане на т.нар. зелен сертификат за ваксинирани и преболедували като условие за достъп до определени места. Мерките предизвикаха бурни реакции от граждани, браншови организации и политически сили. В същото време броят на регистрираните заразени остава изключително висок, а работата на болниците сериозно се затруднява, на много места спират плановият прием и операции. В същото време училищата в София преминаха на онлайн обучение заради високия ръст на заразени с COVID-19.

Пленумът на Върховния касационен съд единодушно издигна кандидатурата на Галина Захарова за председател на съда. До момента друга кандидатура не е издигната, последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което могат да бъдат внесени предложения, е 28 октомври.

Осем милиона лева са платени за десетки хиляди фиктивни почивки на ученици. Това е констатирало звеното за вътрешен одит на Министерството на образованието, според което ръководството на търговското дружество "Ученически отдих и спорт" ЕАД не може да докаже почти 293 хил. нощувки за период от две години. Министърът на образованието Николай Денков обяви, че министерството ще изпрати сигнал с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери до главния прокурор и до Агенцията за държавна финансова инспекция.

Свят

Противопоставянето на заплахата за сигурността, идваща от Китай, ще бъде важна част от бъдещия фокус на НАТО, посочва в интервю за Financial Times генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. По думите му Пекин вече оказва влияние върху европейската сигурност чрез кибервъзможностите си, новите технологии и ракетите с дълъг обсег. Защитата на съюзниците в НАТО от тези заплахи ще залегне в новата доктрина на алианса за следващото десетилетие.

Растежът на китайската икономика се забавя през третото тримесечие и достига 4.9% на годишна база, което е най-слабият резултат за последната година по данни на националната статистика. За сравнение - БВП на страната през първото тримесечие нарасна с впечатляващите 18.3%, а за месеците от април до юни ръстът беше 7.9%. Възстановяването на Китай се забавя поради криза с недостиг на електроенергия, разриви във веригите за доставки и сътресения на имотния сектор.

Полша удвоява войските по границата с Беларус и те вече са почти 6 хил., съобщават от военното министерство на страната. Това е почти двойно в сравнение с числата, обявени от министъра на отбраната Мариуш Блащак в събота. Разполагането на допълнителни бойни части, които да подкрепят граничната полиция, идва в отговор на резкия ръст на опитите за нелегално влизане в страната и нуждата от затягане на сигурността.

Икономика

4.8% годишна инфлация през септември отчете НСИ. Това е най-високата стойност на показателя от 2012 г. насам

Правителството ще опита да пласира втора порция облигации за 500 млн. лв. на вътрешния пазар само две седмици след като успешно дебютира с толкова голям обем 5-годишни ДЦК при -0.02% доходност. Разликата е, че на аукциона следващия понеделник ще се предложат 10-годишни бондове, от които последно през септември бяха пласирани 300 млн. лв. при 0.2% доходност. Ако емисията е успешна, от началото на годината ще се натрупат 2.3 млрд. лв. нов брутен дълг.

Държавата обеща компенсации за скъпия ток през ноември. Това се случи на фона на общи протести между работодатели и синдикати в София заради високите цени на електроенергията. Така служебното правителство заговори за компенсации към бизнеса, които да бъдат изплатени още през ноември - с октомврийските сметки за ток. Как обаче ще се случи това чисто технически все още не е ясно, защото няма механизъм, по който тези пари да стигнат законово до фирмите .

Преките чуждестранни инвестиции достигат 797 млн. лв. към август, показват предварителните данни на БНБ. Те са с 1.23 млрд. лв. под отчетеното за същия период на 2020 г., като обаче обичайно текущите данни впоследствие се ревизират нагоре. Отделно тази година на показателя тежи продажбата от CEZ на бизнеса й в България.

Бизнес

"Еврофутбол", контролирана от Васил Божков, е неплатежоспособен и е обявен в несъстоятелност. Това е решил Софийският градски съд на 6 октомври, а фалитът е вписан в Търговския регистър на 11-и. Процедурата е поискана от дружеството "Ботел" заради вземане от под 22 хил. лв. "Ботел" се притежава от компанията "Саневиан", която е собственост на семейство Боян, Цветомир и Стефан Найденови. През 2019 г. те подадоха сигнали до прокуратурата, на базата на които започна разследване срещу Божков.

Colliers: Храните и заведенията изместват дрехите от централните улици на София. Ковид пандемията вдига интереса към отделните обекти и така се появяват малки супермаркети, зеленчукови магазини, за ядки, пекарни, месарници и т.н., са изводите от проучване на консултантската компания Colliers. На бул. "Витоша" пандемичната 2020 е рекордна както за празните площи, така и за новите откривания. Цените и за миналата, и за първото полугодие на тази година са средно 50 евро на квадрат, докато до 2019 нивата са били 55 евро.

Сделки и проекти

Българският онлайн търговец "Озон ентъртейнмънт" ще се разшири към пазарите в Хърватия и Гърция до началото на 2022 г., обяви пред портала SeeNews Емил Вагенщайн, главен маркетинг директор на компанията. До края на следващата година дружеството ще навлезе на още пет пазара, като ще има и английска версия за Европа, добави мениджърът пред изданието, без да дава повече подробности. Групата очаква да генерира около 45 млн. евро продажби от стоки през 2021, увеличение от около 70%.

eMAG ще отвори в четвъртък втория си физически обект в София. Той е в Paradise Center, а през него клиентите на платформата за електронна търговия ще могат да пазаруват, получават и преглеждат продуктите си. Тъй нареченият от eMAG шоурум има 450 кв.м търговска площ и ще работи между 10 и 22 ч. Складовата наличност на място ще поддържа към 4000 артикула. Обектът в Paradise Center е вторият такъв на eMAG в България след този в "Сердика център", който започна да работи миналата година.

PF Group, чешкият собственик на "Теленор", "ЦЕТИН България" и bTV, обяви, че продава дял от 30% в подразделението си за телекомуникационна инфраструктура CETIN Group на сингапурския държавeн инвестиционен фонд GIC. Финансови подробности около сделката не бяха разкрити. CETIN Group е доставчик на телекомуникационни решения "на едро" за различни клиенти в Централна и Източна Европа. Групата има компании на няколко пазара, сред които е и "ЦЕТИН България", която пък беше отделена от оператора "Теленор" през миналата година. В нея е мрежовата инфраструктура, обслужваща телекома. Идеята зад отделянето беше да се предлагат услуги и партньорства и на други играчи на пазара, включително и на конкурентите на оператора.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dvy06617589 avatar :-|
    muthoot finance

    Имате нужда от спешен заем? като личен заем, фирмен заем, бизнес заем, заем за дълбочина на плащане, образователен заем, всякакъв вид заем, който търсите ... Само само 3% лихва .. Свържете се с нас само по имейл ([email protected] )

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Преди месец тук един с нюрнбергски пламък в очите изрецитира: "...тристранното стратегическо партньорство AUKUS )...) е едно от онези ключови събития, които обикновено се оказват повратни точки в световната история."

    Само че в "световната история" е като във физиката: всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие.

    След като Америка активира сателитите си да хъскат на Китай, и Пекин даде зелен семафор на булдога си Ким да демонстрира МБР, ама тоя път от подводница. Естествено МБР-то може да носи ядрена бойна глава, което е и смисълът на демонстрацията.

    И дали обявената тук преди месец "повратната точка" няма да вземе наистина да се окаже повратна за оцеляването на популацията, защото в 4000-годишен имперски Пекин видимо познават всички закони на физиката.
    И винаги намират по своему елегантен начини да го покажат.

    Нередност?
Нов коментар