🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Хората на "Промяната" в парламента, нова инвестиция оцени българската Payhawk на 570 млн. долара

С борсовия си дебют във Франкфурт "Алтерко" стана компания за половин милиард лева, "Телетек електроникс" строи нов завод за близо 25 млн. лв., топ 20 на търговците на техника

Екипът на "Продължаваме Промяната" при откриването на предизборната си кампания
Екипът на "Продължаваме Промяната" при откриването на предизборната си кампания
Екипът на "Продължаваме Промяната" при откриването на предизборната си кампания    ©  Цветелина Белутова
Екипът на "Продължаваме Промяната" при откриването на предизборната си кампания    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Хората на "Промяната" в парламента: предприемачи и мениджъри са с най-голям дял от депутатите на политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев

Въпреки краткото време за попълване на листите прегледът им показва, че депутатите от "Продължаваме промяната" са хора с експертиза и кариера в различни области, идващи основно от частния сектор. Най-общо те могат да се разделят в три групи: предприемачи, мениджъри и специалисти в различни области, включително адвокати, лекари и преподаватели. Над една дузина от тях са преминали т.нар. харвардски курсове на Петков и Василев в СУ "Св. Кл. Охридски", подобен брой са участвали в Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

Освен двамата инициатори сред добре познатите лица в проекта са Даниел Лорер, рапърът Христо Петров и собственикът на "Еконт" Николай Събев. Лидерът на ВОЛТ, с чиято регистрация "Продължаваме промяната" се яви на изборите, Настимир Ананиев беше съосновател на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите". В този текст ви предлагаме кратка информация за по-непознатите бъдещи депутати от "Продължаваме промяната", която спечели парламентарните избори, осигури си 67 депутатски места в 47-ото НС и ще получи и мандата за управление.

2. Нова инвестиция оцени българската Payhawk на 570 млн. долара, което е най-скъпият местен стартъп

От 80 до 570 млн. долара - толкова е нараснала оценката на българската финтех компания Payhawk само за седем месеца. През април тя привлече финансиране за 32 млн. лв. - най-голямата инвестиция на този етап на българската предприемаческа сцена в т.нар. рунд А. През ноември младото дружество (основано през 2018 г.), което издава корпоративни дебитни карти в комбинация с платформа за управление на разходи в над 30 държави, подобри "рекорда си". То успя да набере 193 млн. лв. (112 млн. долара) в рунд Б при оценка 980 млн. лв. (570 млн. долара). При такива темпове на развитие Payhawk има шанс да се превърне в първия български еднорог (т.е. стартъп с оценка над 1 млрд. долара). Водещ инвеститор с около половината от сумата в новия рунд е американският фонд Greenoaks, известен с вложенията си в редица други финтех компании като Robinhood, Stripe, Checkout.com, както и Deliveroo и др. А привлечената инвестиция е втората по големина за B2B компания в региона на Централна и Източна Европа след румънската UiPath.

3. С борсовия си дебют във Франкфурт "Алтерко" стана компания за половин милиард лева

За малък фондов пазар като местния пробив на българска компания на чужда борса си е събитие. В понеделник акциите на "Алтерко", която предлага технологични решения и интернет на нещата (Internet of Things), станаха първите, които започнаха да се търгуват на Франкфуртската фондова борса. Двойното листване става чрез сетълмент и регистрация в Clearstream Banking и Deutsche Boerse. Еуфорията се усети повече в София - след поскъпване на акциите на "Алтерко" във Франкфурт цената им се повиши с 10% и на БФБ. В резултат технологичната компания стана третата по капитализация в Sofix и шеста за цялата борса с над 500 млн. лв. пазарна оценка. Освен че е първата българска компания, която се търгува във Франкфурт, самото събитие може да има няколко ефекта. Не само "Алтерко", но и други български компании може да станат по-видими за чужди инвеститори, като направят двойно листване. Това е важно, тъй като чужди инвеститори почти напълно изчезнаха от нашия пазар след срива му преди повече от 10 години.

4. Новият производствен дом на "Телетек електроникс": В София срещу 25 млн. лв.

В години на свити инвестиции и притиснати бизнеси заради ковид кризата решението на "Телетек електроникс" да изгради нов завод е сред добрите изключения. Създаден преди 30 години и растящ, производителят на алармени и пожароизвестителни системи отдавна търси възможност за разширение. И след като през миналата година успява да купи достатъчно голям парцел на столичната ул. "Илиянско шосе", сега компанията инвестира близо 25 млн. лв. в собствена сграда. До края на следващата година там ще бъде преместено цялото производство, а капацитетът ще се увеличи с 50% като начало. Мястото е достатъчно и за по-нататъшен растеж, който да позволи на предприятието да покрие растящото търсене. Единствената спънка засега остават нарушените вериги на доставки, които затрудняват работата на компанията.

5. Топ 20 на търговците на техника: Растеж през мрежата до 2 млрд. лв.

Въпреки очакванията от миналата година, че пазарът на техника и електроника ще отчете за първи път спад от години, 2020 се оказа добра за търговците в сектора. Продажбите на дребно продължиха да растат, а причините са няколко. Въпреки затворените магазини в моловете през пролетта и есента на миналата година онлайн търсенето се увеличи в пъти в онзи период, като в този сектор почти всички бяха подготвени и търгуваха през сайтовете си. Пандемията стимулира съществено отделни категории продукти. Заради дистанционната работа и обучение покупките на компютърна техника преживяха бум. Отделно въпреки първоначалните опасения в индустрията заради по-дългия си престой в домашни условия много потребители решиха да правят ремонти и да се обзавеждат с нови домакински уреди и бяла техника. Така миналата година се оказа с растеж. Приходите на водещите 20 компании достигат 1.98 млрд. лв., с над 10% повече от 2019 г., според секторната класация на "Регал" за най-големите търговци на дребно на електроника.

Все още няма коментари
Нов коментар