🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Поредно разместване на върха на ДКК предизвика шумен скандал; ЕС обяви подробности за своя глобален инвестиционен план за 300 млрд. евро; Минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари, предлага служебният кабинет

Представители на САЩ, НАТО и Украйна от седмици бият тревога за евентуална нова атака на Русия срещу Украйна, а в сряда генералният секретар на алианса Столтенберг заяви, че Москва ще плати "висока цена", ако използва сила срещу Киев
Представители на САЩ, НАТО и Украйна от седмици бият тревога за евентуална нова атака на Русия срещу Украйна, а в сряда генералният секретар на алианса Столтенберг заяви, че Москва ще плати "висока цена", ако използва сила срещу Киев
Представители на САЩ, НАТО и Украйна от седмици бият тревога за евентуална нова атака на Русия срещу Украйна, а в сряда генералният секретар на алианса Столтенберг заяви, че Москва ще плати "висока цена", ако използва сила срещу Киев    ©  Reuters
Представители на САЩ, НАТО и Украйна от седмици бият тревога за евентуална нова атака на Русия срещу Украйна, а в сряда генералният секретар на алианса Столтенберг заяви, че Москва ще плати "висока цена", ако използва сила срещу Киев    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредно разместване на върха на Държавната консолидационна компания (ДКК) предизвика шумен скандал. Трима от общо петимата членове на борда на ДКК в понеделник са взели решение да отстранят назначената едва преди месец като втори изпълнителен директор Ваня Караганева. Те мотивират решението си с множество нарушения и злоупотреби, извършени от Караганева, тя отрече обвиненията. Моментният ефект е, че в борда временно се връща превесът на хората, назначени при управлението на ГЕРБ.

КПКОНПИ обяви, че праща на прокуратурата обществената поръчка на община Варна за купуване на електрически автобуси за 85 млн. лв. - 60 автобуса и 60 зарядни за тях. Проверката на КПКОНПИ установила "неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност", въздействие върху член на комисията, в резултат на което са отстранени шест от кандидатстващите фирми в интерес на дружеството, избрано за изпълнител. Решението за избора бе обжалвано пред КЗК, но тя отхвърли жалбата.

Свят

ЕС обяви подробности за своя глобален инвестиционен план за 300 млрд. евро, описван като "истинска алтернатива" на китайската инициатива "Един пояс, един път". Пекин финансира пътища, пристанища и жп линии, но е обвиняван, че оставя някои страни сериозно задлъжнели. Затова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че държавите се нуждаят от "партньор, на когото имат доверие" и който да покаже, че демократичният подход може да произведе проекти, фокусирани върху борбата с климатичните промени, глобалната здравна сигурност и устойчивото развитие за развиващите се икономики.

СЗО предупреди, че новооткритият вариант на коронавируса - омикрон, представлява "много висок" глобален риск, при който пикове в разпространението на COVID-19 могат да имат "тежки последици" в някои области. В техническа препоръка към своите 194 държави членки агенцията на ООН ги призова да ускорят ваксинирането на групите с висок приоритет и да "осигурят планове за смекчаване на последиците" върху основните здравни услуги.

Гърция ще направи ваксинацията срещу COVID-19 задължителна за хората над 60-годишна възраст. Така страната ще стане първата в ЕС, която въвежда такова изискване за определена възрастова група. Глобите ще бъдат от 100 евро и ще бъдат налагани от средата на януари през месечни интервали на тези, които откажат да се имунизират. Средствата ще отидат за гръцката здравна система.

Икономика

9.8%

повишение на цената на газа от 1 декември до 102.33 лв. за мВтч одобри КЕВР на последното си заседание.

Минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари (при 650 лв. сега), а добавките от 120 лв., които се изплащат на пенсионерите в момента, да се дават и през първите шест месеца на следващата година. Това са част от предложенията на служебния кабинет за промени в бюджетните закони за 2022 г., стана ясно от думите на финансовия министър Валери Белчев. Предложението за пенсиите пък е абсолютната стойност на доходите за пенсионерите да бъде запазена на нивата, които са в момента. Това би означавало средно увеличение на пенсията на всеки с 84 лв. от началото на 2022 г., като от думите на Белчев не стана ясно с колко точно се предлага да се увеличи минималната пенсия, нито защо чак сега служебният кабинет започва да изготвя проектобюджет.

Към края на ноември бюджетът на държавата продължава да е на излишък от 570 млн. лв. (0.4% от прогнозния БВП), показват предварителните данни на Министерството на финансите. От ведомството обаче отбелязват, че само за месец ноември държавните финанси излизат на минус 160 млн. лв. Бюджетът на държавата е планиран с консолидиран касов дефицит 4.6 млрд. лв., или 3.6% от БВП. Това означава, че в оставащия месец до края на годината правителството има пространство да направи разходи за още 8.2 млрд. лв. или пък държавните финанси ще излязат на по-малък дефицит от планирания.

Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на BBB/A-2 със стабилна перспектива. От агенцията очакват през следващата година икономиката на страната да нарасне с 4.3% и посочват, че икономическите последици от пандемията са управляеми въпреки значителното въздействие в здравен аспект. Перспективите пред растежа в следващите години ще се повишат благодарение на силното потребление и нарастването на усвояването на средствата от ЕС, които агенцията изчислява общо на 30 млрд. евро през следващите 10 години.

Бизнес

Печалбата на банките достигна 1.22 млрд. лв. през октомври. Това е 53.4% над отчетените през 2020 г. за същия период 796 млн. лв. Само за месеца печалбата е 130 млн. лв. Така при силни последни два месеца банките може да достигнат резултат близо до, но под предкризисните 1.67 млрд. лв. Основен фактор продължават да са по-малките разходи за обезценка.

КЗК ще анализира електронната търговия. Поводът е, че секторът се развива бързо и социалната и икономическата му роля расте, особено в условията на пандемия. Макар в България да оперират и някои по-големи онлайн магазини, продажбите са доста разпокъсани така, че трудно може да се очаква комисията да открие монопол, картел или друга форма на непозволено съглашение. От решението ѝ не става ясно тя да подозира конкретни случаи на злоупотреба с господстващо положение или други нарушения на антитръстовото законодателство.

Сделки и проекти

Две български компании - OfficeRnD и EnduroSat, са сред най-бързо растящите IT компании в региона на Централна и Източна Европа през последните четири години, сочат данните от годишния доклад на Deloitte Fast 50 Central Europe. Класацията измерва 50-те компании с най-голям ръст на приходите за последните четири години, в случая за периода на финансовите 2017 до 2020 г. OfficeRnD, създадената преди 6 години компания за управление на споделени работни пространства, е на девето място в класацията с растеж на приходите 1884%. Другият български представител в класацията е компанията за наносателити EnduroSat, която е на 50-а позиция с растеж от 558%.

Три фирми искат фалита на най-големия търговец на ток в България - "Гранд енерджи дистрибюшън". Процедурата е започната от дружеството "Дила", като след това към нея са се присъединили още регионалният търговец на едро на швейцарската "Алпик" и гръцката "Елпедисън пауър дженерейшън". По информация на "Капитал" причина за това са неизпълнени договори за общо над 100 млн. евро, свързани с фючърсни сделки за доставка на електроенергия. Междувременно от 18 ноември "Гранд енерджи дистрибюшън" е с нов собственик, но и преди, и сега се свързва с бизнес групата на Христо Ковачки.

Рекламната агенция Nitram става част от DDB Group. Основателят й Мартин Димитров остава с 30% от бизнеса, а цената на сделката зависи от успехите на компанията в следващите три години, като по този начин рискът се споделя между купувачите и продавача. Дори като част от DDB Group Nitram остава самостоятелна агенция с екип от 11 души, като целта е да се разрасне още във времето. Компанията ще оперира в отделен офис и запазва портфолиото си от клиенти.

Френската Akuo Energy ще изгражда голям соларен парк в Северна Македония за 270 млн. евро. Новата инвестиция цели изграждането на соларен парк с капацитет 400 мегавата. Интересното е, че тази компания има и офис в България, който наскоро осъществи малка инвестиция във ВЕЦ комплекса. Това е втора голяма ВЕИ инвестиция в Северна Македония, след като WPD обяви, че ще вложи 500 млн. евро във вятърен парк.