Какво се случи през седмицата

България няма да изпраща военна помощ, оръжия и противоракетни системи за Украйна; Компаниите в ЕС, които са засегнати от санкциите срещу Русия, могат да получат държавна помощ до 400 хил. евро; Прясно ремонтираната ПАВЕЦ "Чаира" аварира

Секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин бе на посещение в България и разговаря с премиера Кирил Петков за военната мобилност на НАТО в региона
Секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин бе на посещение в България и разговаря с премиера Кирил Петков за военната мобилност на НАТО в региона
Секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин бе на посещение в България и разговаря с премиера Кирил Петков за военната мобилност на НАТО в региона    ©  Юлия Лазарова
Секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин бе на посещение в България и разговаря с премиера Кирил Петков за военната мобилност на НАТО в региона    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България няма да изпраща военна помощ, оръжия и противоракетни системи за Украйна, потвърди отново премиерът Кирил Петков в събота на съвместната пресконференция след разговора си с американския секретар по отбраната Лойд Остин, който бе на посещение у нас. САЩ ще участват с рота "Страйкър" в бойната група на НАТО, която се формира на българска територия.

Законопроектът на кабинета за закриване на специализираното правосъдие беше приет на първо четене в парламента в сряда с гласовете на партиите от управляващата коалиция и "Възраждане". Против гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Главна дирекция "Национална полиция" е изпратила в прокуратурата материали от проверка на тол системата, според които има данни за престъпление, извършено от предишното ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура". Става дума за скандално сключения през декември 2020 г. договор с "Капш трафик солюшънс" за техническото опериране със системата срещу 141 млн. лв. с ДДС за срок 5 години. Именно по него през 2021 г. са платени допълнителните 30 млн. лв. за поддръжка на системата.

Със заповед на премиера Кирил Петков за заместник-министър на вътрешните работи е назначен Иван Демерджиев. С това заместниците на Бойко Рашков стават трима. Демерджиев беше служебен министър на правосъдието от октомври до декември 2021 г., а преди това бе зам.-министър на правосъдието в първия служебен кабинет на Румен Радев от май до октомври м.г..

Свят

Компаниите в ЕС, които са засегнати от санкциите срещу Русия заради инвазията й в Украйна, могат да получат държавна помощ до 400 хил. евро. Решението да се облекчат временно правилата за държавната помощ, за да се помогне на хиляди компании, изпитващи нарушения в мрежите за доставки заради санкциите, се случва, след като преди две години Брюксел предприе същия ход за бизнесите, пострадали от пандемията от коронавирус. Мярката ще бъде в сила до края на 2022 г., след което ЕК ще прецени дали има нужда от удължаването й.

Фалшивите обвинения на Русия, че Украйна има биологични и химически оръжия, са "ясен знак", че Путин смята да ги използва, заяви американският президент Джо Байдън и допълни, че руският държавен глава е притиснат в ъгъла. Инвазията на Москва до голяма степен е в застой и не успява да завладее голям украински град, но нанася тежки разрушения в жилищни райони.

Европейската комисия води дискусии с Европейската централна банка за създаването на механизъм, който да позволи определена сума от спестяванията в украинската валута на бежанците да бъде заменена в евро. Причината за забавянето е несигурността около стойността на гривната, която беше замразена от местното правителство на нивата отпреди началото на инвазията на Русия. Схемата ще изисква гаранции от държавите - членки на ЕС, за покриване на потенциални загуби от стойността на гривната.

Икономика

12.1% нарастват общите разходи на работодателите за един отработен час през последното тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г., показват данните на НСИ.

Държавата се финансира все по-скъпо от вътрешния пазар. На проведения аукцион за 7-годишни ДЦК в понеделник доходността достигна 1.33% при лихвен купон 0.25%. За това допринесе и по-ниският интерес - при предложено количество 500 млн. лв. първичните дилъри са направили поръчки за близо 600 млн. лв., което е коефициент на покритие 1.20. Последното също се дължи на несигурната глобална среда според представители на пазара. На аукциона през ноември, когато Министерството на финансите отвори тази емисия със същите параметри, доходността беше 0.49%.

Прясно ремонтираната ПАВЕЦ "Чаира" аварира. По информация на "Капитал" при тестване на една от турбините се е получил силен воден удар и съоръжението буквално е унищожено. Пораженията са такива, че ремонт трудно би могъл да бъде направен и вероятно ще се наложи изцяло ново изграждане на мощността. Като възможна причина източници на "Капитал" сочат липсата на адекватни компютърни симулации и непрофесионално изпълнение на ремонтните дейности.

Мораториумът върху цените на тока, водата и парното, който правителството въведе в началото на януари, ще отпадне от 1 април. Електроенергията за домакинствата обаче няма да поскъпне или поне подобно мнение изрази и председателят на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров пред депутатите от енергийната комисия. А причината за това е, че държавата започна да компенсира мрежовите оператори за технологичните им загуби. В същото време Тодоров заяви още, че за разлика от тока не може да се каже същото за цените на топлоенергията и ВИК услугите, които най-вероятно ще бъдат вдигнати. Все още не е ясно дали това ще стане от 1 април или от 1 юли.

Бизнес

"Еврохолд" вече има почти по 100% от ЧЕЗ дружествата и ще ги сваля от борсата. Това стана след сделки за общо 103 млн. лв. В сряда от компанията обявиха, че планират да отправят и търгови предложения за остатъчните дялове, като целта им е да отпишат компаниите от публичния регистър и борсата. В случая "Еврохолд" чрез дружеството си Eastern European Electric Company (ЕЕЕС) увеличава дела си в "ЧЕЗ разпределение" с 10.74% и в "ЧЕЗ електро" с 27.58% до съответно 99% и 97% от капитала.

Германската wpd започва проект за 75 мВт вятърен парк край Балчик. Преди седмица представители на компанията бяха в България на срещи в министерствата на енергетиката, на иновациите и на околната среда. Плановете им са да инвестират във вятърни мощности и у нас - за начало с два проекта с общ капацитет 75 - 100 мВт. По различни пазарни оценки инвестиция в такава мощност би била около 90 - 120 млн. евро. Българското дружество инвеститор е "Вятърен парк Добруджа 2", чийто едноличен собственик е wpd.

Сделки и проекти

Метрото до "Левски-Г" трябва да бъде готово до края на 2025 г. Вместо руски влакчета по новия 3-километров участък ще се движат мотриси на Siemens. Общата сума за изграждането му е 217 млн. лв. без ДДС, като тази година държавата отдели от бюджета си 40 млн. лв., а общинският съвет осигури аванс 12.8 млн. лв. за старта на строителството. Този четвъртък ще се гласува и предложението общината да изтегли дългосрочен заем от Европейската инвестиционна банка 195.5 млн. евро

Циментовият завод "Холсим" ще има втори собствен бетонов възел в София. Дружеството планира да придобие и останалите 70% от "Транспорт строй", която има бетонов възел в столичния квартал "Дружба". Съобщение за това беше подадено в края на февруари в Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да одобри концентрацията. Сделката се очаква да намали оперативните разходи на "Холсим", като централизира поръчките и оптимизира транспорта. В момента циментовата компания има бетонов център в западната част на София, както и два в Пловдив.

Производителят на батерии "Монбат" планира да продаде дъщерното си австрийско дружество Monbat Immobilien заедно с имотите му, които са на стойност над 30 млн. лв. Предложението трябва да се гласува на извънредно общо събрание на 21 април, става ясно от съобщение до борсата. Акционерите трябва да упълномощят ръководството на компанията да проведе преговори с потенциални купувачи, които вече са проявили интерес и са предложили офертни цени. Приходите от продажбата ще бъдат инвестирани в основния бизнес на "Монбат".

United Group спира "Монитор" и "Политика" година след като ги купи. Съдържанието на вестниците ще се пренасочи към останалите издания в групата - "Телеграф", "Мач Телеграф" и онлайн платформата им. В прессъобщение, изпратено от "Нова броудкастинг груп", като причини за прекратяване на дейността се посочват "бързата дигитализация на медийния пазар, икономическите последици от пандемията и извънредната международна ситуация, довела до нарушаване на доставките на печатарска хартия".
Все още няма коментари
Нов коментар