🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След поредна авария ПАВЕЦ "Чаира" е спряла напълно

Централата губи десетки милиони на месец заради това, че не работи.

Водноелектрическите централи произвеждат сравнително евтина енергия, която покрива моментите на най-голямо търсене.
Водноелектрическите централи произвеждат сравнително евтина енергия, която покрива моментите на най-голямо търсене.
Водноелектрическите централи произвеждат сравнително евтина енергия, която покрива моментите на най-голямо търсене.    ©  Shutterstock
Водноелектрическите централи произвеждат сравнително евтина енергия, която покрива моментите на най-голямо търсене.    ©  Shutterstock

И последният работещ генератор на ПАВЕЦ "Чаира" е излязъл извън строя преди седмица, с което ключовата за българската енергетика централа вече е напълно спряла. Това научи "Капитал" от три независими източника.

Това се случва само месец след като в края на март, при тестване на една от ново ремонтираните турбини, се получи силен воден удар и съоръжението буквално беше унищожено. Пораженията тогава бяха такива, че ремонт трудно би могъл да бъде направен и вероятно ще се наложи изцяло ново изграждане на мощността.

Помпено-акумулаторната ВЕЦ, която е най-голямата в Югоизточна Европа, разполага с общо четири агрегата. Освен споменатите по-горе и останалите два не работят. Единият от тях аварира още през миналото лято, а другият, който също беше ремонтиран, все още не е дори тестван заради страхове да не се повтори аварията от март.

Така мощността, която може да генерира 864 мВт електроенергия на час или почти колкото единия блок на АЕЦ "Козлодуй", ще остане изключена за неопределено време. Това означава по-малко предлагане на ток на борсата и съответно по-високи цени. Също така самият ПАВЕЦ "Чаира" ще пропуска да печели по около 50 млн. лв. за всеки месец, в който не работи.

Ситуацията всъщност е още по-нелепа, тъй като не работят и част от мощностите на ВЕЦ каскадата "Белмекен - Сестримо - Момина клисура", която също се захранва от язовир "Белмекен". А това създава друг проблем - точно сега започва пролетното снеготопене, а в планината има рекордни за последните години снежни запаси. Така, от една страна, този ресурс няма да може да се оползотвори, а има и риск от преливане на язовир "Белмекен", след като водата не може да се пусне през централите.

Авария след авария

По информация на "Капитал" проблемът при развалилата се миналата седмица мощност не е толкова голям, както при аварията от март. Става дума за поне една отчупена лопатка на турбината и установени вибрации в самия агрегат. Предположенията са, че това се е случило заради липсата на добра поддръжка през годините - въпросният агрегат работи без основен ремонт вече над четвърт век.

Щетите обаче биха могли да се отстранят за няколко месеца при добра организация.

Що се отнася до предишната авария - в момента се чака доклада за причините й. Съмненията, които експерти изразиха пред "Капитал", са, че обновената автоматика не е сработила както трябва и водният удар е унищожил турбината. Реконструкцията тук обаче би струвала десетки и дори стотици милиони лева, като за ремонта ще са нужни години.

Още в началото на февруари вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че се води активна проверка "по един изключително важен за енергетиката обект - ПАВЕЦ "Чаира", чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието".

Кой ще носи отговорност

Пак по информация на "Капитал" от поне половин година Националната електрическа компания, която е собственик на ПАВЕЦ "Чаира" и другите големи ВЕЦ-ове в страната, няма главен инженер.

След аварията от март пък бе освободен директорът на дъщерното предприятие "Водноелектрически централи" Георги Беловодски, под чийто контрол реално са всички ВЕЦ-ове.

Тази седмица пък бе сменен и директорът на самата НЕК. На мястото на Иван Йончев ще застане Мартин Георгиев - досегашен председател на Асоциацията на търговците на електрическа енергия и прокурист на "Алпик Енергия България".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 4
    • + 4

    Честито на бизнеса новите високи цени на електроенергията. Лятото ще има много фалити. Няма такава корумпирана и царяща беззаконие държава.

    Нередност?
  • 2
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545
    • - 4

    Много неточности има в статията!
    Тази мощност едва ли отново ще заработи, отчитайки, фрапиращата импотентност, която цари в държавната енергетика.

    Нередност?
  • 3
    controltheflow avatar :-|
    controltheflow
    • + 2

    Липсата на квалифициран персонал е световен проблем, за съжаление напредналите икономики изсмукват всичко налично. По страшното е, че това е само началото - няма държавна политика за приемственост в образованието и до 5 -10 години няма да има кой да обслужва и АЕЦ. Ще унощожим и него, и ще се върнем в тъмните векове...

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4

    Вече година юмручето е стиснало енергетиката която се кокори на умряло ...

    Нередност?
  • 5
    seniorbb avatar :-?
    джендър NATO generals
    • + 1

    Вещите медии и САЩ пробутаха Просто Киро. САЩ президента Байдън спомена името му. Просто Киро счупи ПАВЕЦ-Чаира. 1)От лакомия за усвояване на € фондове с прословутите "батерии". 2)Да угоди на САЩ, които стартираха война в сърцето на Европа, за да превърнат цяла Европа в пазар за енергоресурси от САЩ. На първо време газ, на цени 3-7 пъти по-високи за Европа, от колкото за САЩ. После-водород. Отново на космически цени. Преди счупването, ПАВЕЦ-Чаира имаше КПД 80%! Водородните технологии в употреба в момента имат КПД под 10%! Водородните технологии и ПАВЕЦ ще се използват за складиране на енергия. Счупването на ПАВЕЦ-Чаира вещае възможността САЩ да пробутат на България някаква скъпа и неефективна водородна технология на България, като заместител на ПАВЕЦ-Чаира. може ли без ПАВЕЦ? Може. Но енергията във върховите часове е до 4 пъти по-скъпа от средната. Австрия търгуваше с Германия върхов ВЕЦ ток срещу 4 пъти повече ток през останалото време. Загубите от счупената ПАВЕЦ-Чаира са от порядъка на милиард на година. Всички драпат за енергийни субсидии, но те идват от бюджетния дефицит, или от печалбите ан ДЪРЖАВНАТА енергетика!

    Нередност?
Нов коментар