🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

В парламентарните избори на 2 октомври ще участват 29 партии и коалиции; Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорден връх през август - 9.1%; Печалбата на банките към юли надхвърли 1.2 млрд. лв.

ЦИК определи с жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.
ЦИК определи с жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.
ЦИК определи с жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.    ©  Велко Ангелов
ЦИК определи с жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В парламентарните избори на 2 октомври ще участват 29 партии и коалиции. В сряда Централната избирателна комисия определи с жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината. "Продължаваме промяната" ще е с номер 9 в бюлетината, ГЕРБ - СДС - с номер 24, БСП - с номер 28, ДПС - номер 1, "Демократична България" - с номер 25, "Възраждане" - номер 14.

При отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка от БНБ през 2014 г. и последвалото й обявяване в несъстоятелност през 2015 г. тя не е получила справедлив съдебен процес, нито адекватна защита на правото на собственост. Това обяви Европейският съд за правата на човека по жалба на бивши изпълнителни директори на банката. Мениджърите и акционерите на КТБ ще имат възможност да оспорят решението на БНБ за отнемане на лиценза й, което няма да възкреси банката, но ако българският съд приеме аргументите им, ще могат да претендират за обезщетения. Още по темата тук

Повече от 150 сигнала са получили европейските делегирани прокурори в България до момента, обяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков. По думите му страната ни е на едно от първите места в Европа по подадени сигнали.

Съдебният съвет внедрява софтуер с изкуствен интелект в помощ на магистратите. Вместо да набират на ръка актовете си, съдиите и служителите ще могат да ги диктуват и автоматично да получават текст

Свят

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорден връх през август - 9.1%, показват експресните данни на европейската статистическа служба Евростат. Основна движеща сила на продължаващото поскъпване са цените на енергията, а анкета сред икономисти очакваше инфлацията да е 9%. Това е девети пореден месец на покачване на цените, което започна от ноември 2021 г. Случва се точно когато Европейската централна банка обмисля ново голямо увеличение на лихвените проценти през септември.

Унгария сключи нова сделка за руски газ, съобщи външният министър Петер Сиярто. Той обясни, че от 2.6 млн. куб.м на ден в Унгария ще се внасят до 5.8 млн. куб.м дневно. Горивото ще влиза през преминаващия през България "Турски поток". Според Сиярто така страната ще избегне налагането на ограничения върху потреблението на газ.

Първият кораб с украинска пшеница достигна до бреговете на Африка повече от месец след като с усилията на ООН беше организиран зърнен коридор през Черно море. Корабът Brave Commander, превозващ 23 хил. тона зърно, акостира в Джибути. Това е първият кораб, достигащ Африканския рог с товар от зърно от Украйна от шест месеца. Той скоро ще бъде последван от друг със 7 хил. тона, съобщи Световната продоволствена програма на ООН.

Икономика

1.65 млрд. лв., или 1.1% от прогнозния БВП, е излишъкът в бюджета към август, показват данните на Министерството на финансите.

Риск от рекорден дефицит от над 11.3 млрд. лв., или 6.8% от очаквания БВП, в бюджет 2023 показват базовитe изчисления на Министерството на финансите. Те взимат предвид поети и гласувани от парламента нови разходи и нужното, за да функционира държавата догодина. При равни други условия държавните финанси ще продължат да са с подобни огромни минуси поне до 2025 г. А това означава и всяка от следващите години държавата да поема нов дълг от по 15 млрд. лв. Изчисленията бяха представени от служебния финансов министър Росица Велкова, която се опита да охлади исканията на синдикати и политици за увеличение на доходите и нови помощи.

EIU: Рецесия в еврозоната през зимата, България е сред най-уязвимите в ЕС за инфлацията. Икономистите на Economist Intelligence Unit очакват икономическият спад да е причинен от недостига на газ, след като Русия реши да използва синьото гориво като оръжие срещу Европа и ограничи доставките. Изключително високите цени на енергията ще уязвят икономическата активност тази зима дори в страни, които няма да изпитат толкова тежък недостиг на газ. България например се отличава с особено ниска енергийна ефективност на производството си - 2.5 пъти над средното за ЕС.

Бизнес

Печалбата на банките към юли надхвърли 1.2 млрд. лв. Това е почти 50% ръст на годишна база. Резултатът затвърждава оформилата се още през 2021 г. тенденция на изключително силно представяне на сектора, който през последните месеци покорява нови рекорди и за момента все още не дава съществени признаци на забавяне заради инфлацията в България и по света или войната в Украйна. Само за последния месец печалбата е 186 млн. лв., показват статистиката на БНБ.

Фирмите в България са се увеличили с 12.5% за 10 години. Броят на активните нефинансови дружества през миналата година е бил точно 412 119, като те растат с едва 0.1% спрямо кризисната 2020 г. Заетите в тях са над 2.1 млн. души, което е с 1.8% повече спрямо година по-рано, и общо са отчели положителен финансов резултат 29.9 млрд. лв. Това показва статистиката на НСИ, която обобщава данните за нефинансовите предприятия, подали годишен отчет за дейността си в института през 2021 г. Спрямо десет години по-рано броят на активните компании се увеличава с 12.5%, а заетите в тях са с 3% повече.

Българският бизнес изостава с употребата на технологии. Tри четвърти от българските компании (74%) все още не са достигнали базово ниво на цифровизация на дейността си към 2021 г., показват публикувани от европейската статистическа служба Евростат данни. Така страната ни е на опашката в ЕС, като по-слабо се представят единствено дружествата в Румъния (77%).

Сделки и проекти

Украинската IT компания Sigma Software отваря офис в София. Целта е да наеме поне 50 души в рамките на една година. Центърът е втори за компанията в страната, след като през юни беше открит такъв и в Бургас. Целта тогава обаче бе по-скоро да създаде място за работа на служителите на компанията, избягали от войната в Украйна след нахлуването на Русия през февруари, докато софийският офис ще бъде по-класическо разширение. Българските центрове ще бъдат управлявани от Николай Пенев.

Полската верига за детски дрехи Cool Club открива магазини в България. Марката е собственост на полската компания Smyk. В България ще се развива на франчайз чрез фирма "Куул клъб", която държи мастер франчайз правата за страната, уточни за "Капитал" Павел Панов, съсобственик на българското дружество. Първите два обекта вече са договорени в столични молове, наесен ще има и онлайн магазин.

Porsche се готви за борсов дебют и очаква оценка до 85 млрд. долара. Производителят на луксозни автомобили от групата на Volkswagen си е осигурил предварителни поръчки, които ще доведат до тази оценка при борсовия му дебют. Очаква се 12.5% от акциите на Porsche да бъдат пуснати на фондовия пазар.

Банки и търговци спират работа с индийската Nayara Energy заради връзки с "Роснефт". Рафинерията е партньор на руската енергийна компания "Роснефт" и партньорите й се притесняват от западни санкции. Това казват пред Reuters двама анонимни източници. Руската енергийна компания притежава около 49% от Nayara, която е втората по големина частна индийска рафинерия, а Kesani Enterprises Co Ltd, консорциум, ръководен от Trafigura Group и руската UCP Investment Group, държи 49.13%.