🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Служебният кабинет подмени целия състав на Комисията за защита на потребителите; ЕК предложи замразяване на 7.5 млрд. евро от кохезионния бюджет на Унгария; Служебният кабинет подготвя три търга за доставки на газ

Президентът Румен Радев участва в поклонението на държавните глави пред тленните останки на кралица Елизабет II и се подписа в книгата за съболезнования на "Даунинг стрийт" 10
Президентът Румен Радев участва в поклонението на държавните глави пред тленните останки на кралица Елизабет II и се подписа в книгата за съболезнования на "Даунинг стрийт" 10
Президентът Румен Радев участва в поклонението на държавните глави пред тленните останки на кралица Елизабет II и се подписа в книгата за съболезнования на "Даунинг стрийт" 10    ©  Rory Arnold / No 10 Downing Street
Президентът Румен Радев участва в поклонението на държавните глави пред тленните останки на кралица Елизабет II и се подписа в книгата за съболезнования на "Даунинг стрийт" 10    ©  Rory Arnold / No 10 Downing Street
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебният кабинет подмени целия състав на Комисията за защита на потребителите, като за нов председател на комисията е назначен Стоил Алипиев, а за членове - Ангел Джалев и Константин Арабаджиев. Освободени са досегашният председател Иван Френкев и членовете Николай Мравов и Велина Великова. Френкев пое поста на председател в края на май т.г. след освобождаването на Димитър Маргаритов, който стоя начело на комисията повече от 7 години - от 2015 г., при положение че мандатът е петгодишен.

Европейската комисия съобщи, че ще изплати на България 55 млн. евро чрез Европейския социален фонд за социални плащания на бежанци и уязвими хора. 18.6 млн. евро ще са за покриване на основни нужди на уязвими групи като храна и продукти от първа необходимост. От тях ще могат се ползват и украинските бежанци. Други 36.4 млн. евро са насочени към запазване на работните места и подобряване на услугите за хора с увреждания.

Служебното правителство предвижда създаването на национален координатор и междуведомствен съвет, които да се занимават с прилагането на ограничителни мерки (санкции), приети с актове на ЕС. Това става ясно от проект на постановление, публикуван за обществено обсъждане с мотив, че след началото на войната в Украйна динамиката и обхватът на налаганите от ЕС санкции са се увеличили "драстично". Срокът за обществено обсъждане е съкратен до 30 септември.

Свят

Брюксел ще има извънредни правомощия да накара базираните в Европа компании да приоритизират производството на ключови продукти и да държат на склад стоки. ЕК предложи проект на правила, за да се справи с кризи във веригата на доставки, който е в отговор на затрудненията, причинени от пандемията от ковид-19. Целта е да се запази свободното движение на стоки, услуги и хора, както и наличността на стоки и услуги от основно значение в случай на бъдещи кризи.

ЕК предложи замразяване на 7.5 млрд. евро, или над една трета от кохезионния бюджет на Унгария (за 2021 - 2027 г.), и забрани на страната да поема правни задължения с т.нар. тръстове от обществен интерес. Подобна безпрецедентна стъпка ще трябва да бъде одобрена от квалифицирано мнозинство в Европейския съвет, като срокът за това е един месец.

Две от големите турски банки - İşbank и DenizBank, спряха употребата наруската платежна система "Мир" след предупреждения от САЩ, че Русия може да опита да избегне западните санкции, като използва турските финансови институции за забранени операции. Тези действия се случват, след като Вашингтон и ЕС засилиха натиска над Анкара и американското финансово министерство публикува правила, с които предупреди банките извън САЩ, че влизането в нови или разширени договорки с оператора на платежната система ще доведе до "риск от подкрепа на руските усилия за избягване на американските санкции".

Икономика

925 млн. евро са преките чужди инвестиции към юли, което е спад от 12.7% в сравнение със същия период на миналата година, по данни на БНБ.

България успя да пласира 2.25 млрд. евро външен дълг, макар и скъпо. Министерството на финансите направи това на 15 септември, като продаде 7- и 12-годишни облигации. Към емисията е имало солиден интерес и поръчките са били за около 4.2 млрд. евро, което съответства на около 1.9 пъти презаписване, с повече заявки за по-краткосрочните книжа. Постигнатата доходност донякъде надхвърли първоначалните очаквания на пазара - по-краткосрочните книжа са пласирани при нива от mid-swap +185 базисни пункта, което съответства на 4.34%, а при дългосрочните нивото е MS+225 б.п., или 4.82%. Грубата сметка показва, че вследствие на започналото междувременно затягане на паричната политика от ЕЦБ и покачването на лихвените нива загубата от това, че този дълг не беше пласиран половин година по-рано, се равнява на над 100 млн. лв. годишно повече купонни плащания по емисиите.

Финансовото министерство набра и 200 млн. лв. от вътрешния пазар. Постигнатата доходност по предложените ДЦК с падеж юли 2026 г. е 3.01%, което очаквано е чувствително по-скъпо от нивата от пролетта, когато за последно бяха продадени сходни по матуритет тригодишни книжа при 1.33% доходност. Инвеститорският интерес е бил сравнително скромен, като подадените поръчки са били за малко над 300 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие 1.51. С тези 200 млн. лв. пласираният дълг на вътрешния пазар вече е 2 млрд. лв., като към тях се добавят и еврооблигациите, сумата на новоемитирания дълг достига 6.4 млрд. лв. Лимитът за нов дълг в актуализирания бюджет за 2022 г. е 10.3 млрд. лв.

Служебният кабинет подготвя три търга за доставки на газ. Единият е за количества до края на годината, за цялата 2023а и което е най-интересно, за периода 2024 - 2034 г. Грубо ще се цели по този начин да бъдат осигурени около една трета от нуждите на страната на годишна база. Държавният газов доставчик и служебният енергиен министър подемат тази инициатива едва след като стана ясно, че е много малко вероятно да се получи отговор от "Газпром" за възобновяване на доставките.

Бизнес

Норвежкият държавен фонд искa от компаниите, в които инвестира, нулеви емисии до 2050 г. Ръководството му споделя мнението, че забавянето на прехода към въглеродна неутралност е "най-големият финансов риск за фонда". С решението си то се присъединява към много глобални инвеститори в определянето на такива цели. Само 10% от компаниите в портфолиото на инвестиционния фонд обаче са си поставили засега цел за нула емисии за 2050 г., въпреки че немалко са предприели някакви крачки към целите за по-ниски емисии. Норвежкият държавен инвестиционен фонд е реално най-големият в света.

Сделки и проекти

Volkswagen очаква борсовото предлагане да оцени Porsche на 70-75 млрд. евро. На заседание на надзорния съвет собственикът й - Volkswagen, определи ценови диапазон от 76.50 до 82.50 евро за акция, съобщава Financial Times. Проспектът за фондовата борса ще бъде публикуван по-късно в понеделник, а инвеститорите ще могат да подават поръчките си от вторник. Листването на фондовата борса във Франкфурт се предвижда да е на 29 септември. В изявлението на групата се казва, че до 25% от привилегированите акции в Porsche ще бъдат предоставени на инвеститори.

Българската платформа за дигитално застраховане "Болерон" привлече 4 млн. лв. финансиране. Така общата инвестиция в платформата стига 8 млн. лв. Рундът се води от фондовете Digital SPV и ImVenture II, като досегашни инвеститори в компанията са MFG Invest, Eleven Ventures и NV3, съфинансиран от Фонда на фондовете. Средствата от новия рунд ще бъдат вложени в разрастване на екипа, внедряване на нови технологии и навлизане на чужди пазари.

Проекти в пограничните райони между България и Гърция ще получат 84 млн. евро. Бюджетът е сравнително по-нисък от този на предходния програмен период (2014 - 2020), когато на разположение бяха 130 млн. евро. Програма "Интеррег" е насочена към конкретни проекти, които подобряват свързаността между граничните райони - като например изграждането на контролно-пропускателния пункт Рудозем - Ксанти.

Samsung Electronics инвестира 5 млрд. долара, за да стане въглеродно неутрална компания до 2050 г. Най-големият производител на чипове и мобилни устройства в света ще похарчи парите за разработване на технологии, насочени към филтриране на парникови газове и улавяне на въглеродния диоксид, който се генерира по време на производството на чипове.