Медийна сергия | Футбол по балкански

Турция и Гърция спират футбола заради агресия, България няма такъв проблем

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бой, наказания и малко футбол. Така изглежда най-популярната игра по нашите географски ширини. И това си личи по класирането на балканските отбори в европейските турнири. В някои съседни държани насилието взе връх и последваха съответните реакции. "Турската лига ще бъде подновена във вторник следващата седмица след едноседмично прекъсване поради нападение на терена от клубен президент срещу съдия, който в сряда е изписан от болницата заради фрактура в лицето", съобщи едно от най-популярните спортни издания в цял свят, ESPN.

Причината за спирането на мачовете е, че собственикът на елитния Анкарагюджю Фарук Коджа нахлу на терена и нокаутира рефера с юмрук. Дори президентът Ердоган, цитиран от всички турски медии, се намеси: "Осъждам нападението срещу съдията Халил Умут Мелер след мача, изигран тази вечер, и му пожелавам бързо възстановяване". Друга голяма спортна медия, Athletic, излезе с голяма статия с мнения от всички краища на света, които порицават агресивното поведение във футбола на Балканите. Сред тях е и мнението на шефа на съдиите във ФИФА, който заявява, че боят на рефери тук е "рак" за футбола.

Не само турското първенство спря след насилие - гръцката лига взе решение да отмени целия кръг от мачове заради агресия на феновете по стадионите. Според местни източници в Twitter решението идва "след години на сблъсъци между ултраси и полиция". Конкретната причина беше изпаднал полицай в кома след сблъсък с ултраси. Обстановката се нажежи и от това, че гръцките рефери отказват да свирят мачове, след като са получавали смъртни заплахи. Според един от тях, който говори пред местния Euronews, "е бил запален магазинът му от ядосани фенове след мач".

В България не е точно така. По време на последния мач на столичния клуб "ЦСКА - София" срещу "Лудогорец" един момент от действията на терена впечатли всички. По време на празненствата след гол на разградския отбор един от помощник-треньорите беше целен с лопата и нокаутиран с топка на земята от фенове. "Празникът се превърна в ад" - възкликна Sportal.bg по линия на развоя на мача. Преди време собственик на отбор от първа лига беше обвинен от футболист, че е бил ударен в съблекалнята. Стойне Манолов изгони Юсууфа Яфа в последната минута, защото искал да бие дузпа.

"Президентът ме последва в съблекалнята и ме удари по-силно отколкото на терена". Това разказа играчът в профила си в Facebook.

С оглед на мерките в страните около нас БФС решиха да отложат заседанието си и да не наложат наказание на феновете на "ЦСКА-София" за случая на мача с "Лудогорец".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Просто въпросният, подписан като Джани Инфантино, представа няма какво се случва в Гърция и Турция около стадионите, когато играят антагонистични отбори! За Турция чета по медиите, докато тук в Гърция от години ми е пред очите. Когато Панатинайкос, АЕК или Олимпиакос от Атина гостуват в Солун на ПАОК или АРИС - става мини гражданска война! По околните улици не може да се мине заради обърнати кашпи с дървета и кофи за боклук, изпочупени в "битките" между феновете бутилки и пр. ударни средства.
    Да припомням ли как един пловдивчанин преди мач в Солун на Ботев с някой от тамошните тимове, бе нарочно прегазен с кола и убит?

    Преди месец-два в Гърция забраниха фенклубовете, които са в основата на всички насилническо прояви и при политически демонстрации.

    БГ е много далеч от това. Най-малкото, защото фенклубовете на отновните два отбора се ползват от политическа сила като ударни отряди за мръсни/мокри поръчки.
    Пък и БГ футболът се пази като един от свещените елементи в съждението "хляб и зрелища". За хляба не знам, но поне зрелища да има на корем...
    Благодарим ти, баце!

    Нередност?
Нов коментар